Skocz do zawartości
IGNORED

Iceman-a audio blog

Iceman

Rekomendowane odpowiedzi

Gdy mnie dzisiaj jeden z kolegów zapytał o moje spostrzeżenia dotyczące kolumn które kiedyś miałem, okazało się, że już za bardzo nie pamiętam jakie na mnie robiły wrażenie. Postanowiłem zatem założyć bloga do którego w przyszłości będę zaglądał w razie potrzeby (coś jak wątek ELBa).

Zacznę od tego, że w miejsce wzmacniacza sony (nie ES) w moim drugim systemie postanowiłem wstawić Onkyo Integra A-8850. Nie mając do czynienia z tą firmą poczytałem Wasze opinie z których wynikało, że może to być klocek godny uwagi. Z uwagi na to, że firma ta jakoś szczególnie popularna nie jest, zatem ceny też całkiem ciekawe.

Pierwsze moje wrażenie odnośnie tego Onkyo bardzo pozytywne - gdy wziąłem paczkę do rąk żeby ją przenieść okazało się, że wzmacniacz waży całkiem niemało. Aż zerknąłem na świstek - około 19kg wraz z opakowaniem - w tym miejscu pozdrowienia dla mojej Pani Listonosz :-) Po rozpakowaniu kolejne zaskoczenie - ze zdjęcia nie wynikało że to takie wielkie. Ogólnie takiego dużego wzmacniacz to jeszcze nie miałam - poprostu kawał kloca. Wygląd też bardzo przyjemny. O wrażeniach słuchowych napiszę gdy co -nieco posłucham.

https://www.audiostereo.pl/topic/42919-iceman-a-audio-blog/

jakies 3 lata temu mialem mozliwosc porownania tego klocka z moim owczesnym sony ta-f808es. Onkyo kupilem na ebayu dla kolegi z torunia ktory ma 2 systemy onkyo i trzymalem go u siebie jakies 2 tygodnie. Nie byl az tak masywny jak sony, ale jesli chodzi o dzwiek to bylem bardzo mile zaskoczony. Stwierdzilbym ze graly tak samo dobrze, onkyo moze troche jasniej ale tylko minimalnie. Reszta systemu to cd sony cdp-x505es i kolumny t+a tmr 160 criterion. Biorac pod uwage ze ten wzmak jest 2 razy tanszy od 808es, napewno nie gra 2 razy gorzej :) zbudowany nie najgorzej ale nie wybitnie, wkurzal mnie tylko brak pilota ktorego nie mial ten egzemplarz. Fajny klocek za te pieniadze.

Onkyo Integra A-8850 posiada zwykły transformator, nie toroidalny, bardzo okazały zresztą. Spodziewałem się zatem pewnych szumów własnych. A tu kolejne miłe zaskoczenie - ten transformator pracuje cicho niczym toroid. Wzmacniacza w ogóle nie słychać. Przyznam w tym miejscu, że mój CD Arcama w idealnej ciszy jest delikatnie wyczuwalny tj. słyszalny gdy jest włączony.

• 3 tygodnie później...

Wczoraj spotkałem się z kolegą z forum, który jak się okazało mieszka całkiem niedaleko mnie i odsłuchiwaliśmy swoje klocki, w zasadzie robiąc porównanie Arcama CD73 oraz Marantza CD - 62SE. I co ciekawe - oba odtwarzacze CD były słyszalne gdy były włączone, czego nie można natomiast powiedzieć o Harmanie HK710.

LunaticAllegro, 8 Cze 2008, 22:32

>to mial

>byc twoj blog!!

Ależ śmiało - pisz do woli. Ten blog to w moim założeniu też miejsce wymiany doświadczeń, zamiast to robić na PW - tak to zostanie z tego coś i dla innych może.

• 2 tygodnie później...

Od jakiegoś czasu niemalże codziennie słucham muzyki wyłącznie wieczorami. W dzień niestety człowiek zazwyczaj mocno zabiegany i ciągle brak czasu. Ale wieczorem po męczącym dniu włączam mój zestaw: obecnie elektronika Arcam Diva + klony Totem Mite. Jeżeli ktoś będzie szukał zestawu do sypialni to jest to naprawdę świetne rozwiązanie. Gdyby miał to być mój zestaw jedynie nocny to chyba nie szukałbym dalej. Śpi się przy tym świetnie, nic nie drażni w brzmieniu, pełen relaks, ładne wokale. Rzadko, naprawdę rzadko się zdarza wśród forumowiczów, żeby ktoś powiedział, że jest naprawdę zadowolony ze swojego zestawu (nie licząc pierwszych paru dni po zakupie nowego klocka). Ja od kilku miesięcy jestem.

Oczywiście w dzień przydałoby się może więcej kopa, basu, pulsu czasami. Być może idealnym uzupełnieniem zestawy byłby jakiś sub aktywny. Ale chyba póki co jeszcze nie pora na to. Tymczasem będę pracował nad drugim zestawem.

• 5 miesięcy później...

Opinie o moich ostatnich zabawkach:

QBA Elemtnts 300AL

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i AkustyK R1

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

RADUL, 11 Gru 2008, 19:58

>Iceman

>

>Mógłbyś porównać monitory Siesta, Usher S520 i Nexton M100?

Jeżeli chodzi o budowę: najperfekcyjniej wykonane są Nextony - fantastycznie położony fornir polakierowany z zachowaniem struktury, moim zdaniem kolor wenge najładniejszy. Poza tym bardzo dobre jakościowo elementy. Pod względem wykonania na drugim miejscu Usherki - też nienajgorzej. Tonsil wykonany tak sobie, bez jakiejś rewelacji.

Jeżeli chodzi o brzmienie: wszystkie trzy grają fajnym środkiem. Usher środek słodki, raczej jasny z akcentem na ten wyższy. Nexton bardziej dokładny, Tonsil chyba ciut cieplejszy. Bas: usher dosyć miękki i ciepły, ale zarazem szybki, nie jest go za wiele, pojawia się czasami. Nexton i tonsil chyba podobnie, Nexton nieco żywszy się wydaje, chyba nieco niżej schodzący i trochę więcej. Wysokie: najmniej Siesta najwięcej Nexton. Ogólnie: Nexton brzmienie bardzo szczegółowe, detaliczne, jasne - jak dla mnie aż za jasne. To jest brzmienie typowe do ciepłej elektroniki. Gdy słuchałem tych kolumn z moim byłym gramofonem było po prostu idealnie. Z Arcamem jednak jest za sterylnie - nie za bardzo mi podchodzi to zestawienie z tego samego powodu dla którego nie zostały u mnie R1 na scanach. Siesty raczej do jaśniejszej elektroniki. Ushery dosyć uniwersalne, ze wskazaniem na cieplejszą elektronikę ze spokojną górą. Nexton ma dosyć nisko zrobiony podział. Na forum DIY audio zaprojektowali dla tych kolumn alternatywną zwrotnicę. Jeszcze nie testowałem, ale podobno zmienia charakter kolumn na bardziej uniwersalny. Gdyby Nextony były w cenie Usherów myślę, że byłyby bardzo popularne, bo zrobiły dobre wrażenie na AS 2007. ZOstały uznane kolumnami roku przez highfidelity.pl Jest to typowo ulubione brzmienie redaktora Pacuły. Niestety dobre elementy i świetnie wykonane obudowy przekładają się na wysoką cenę.

Dzięki za opis.

Siesty znam i wiem, że z moją elektroniką świetnie się uzupełniają, najbardziej ciekaw byłem Nextonów, z którymi nie miałem prawie żadnego kontaktu, ale u mnie (mam źródło Arcama) chyba też trochę "przejaskrawiałyby" dźwięk, podobnie jak pożyczone kiedyś Kef Q1 i Phoebe IIs, które aktualnie posiadam.

Całkiem możliwe. Jeżeli pobędą u mnie jeszcze dłużej, to myślę, że wykonam dla nich tę alternatywną zwrotnicę i zawsze można tam byłoby tłumik dopasować wg własnego uznania, żeby się zgrywał z elektroniką. Ale jak narazie będę wykonywał projekt HND AkustyKa.

• 1 miesiąc później...

Kupiłem te Nextony (heban).

Z Nadem grają świetnie, lepiej niż Phoebe, ale amplituner Onkyo TX-SR702 "średnio" sobie z nimi radzi.

Docelowo miały "pracować" w kinie, ale chyba jednak zostaną w stereo.

RADUL, 25 Sty 2009, 21:24

Musisz przyznać, że wykonanie pierwsza klasa :-) Od Phoebe grają przede wszystkim równiej. NAD nieco złagodzi ich jasne brzmienie i przez to są nieco bardziej zrównoważone.

Arcam trochę "uszlachetnia" brzmienie Nada, który za to systemowi "dodaje trochę masy".

Brzmienie Nextonów jest bardziej "liniowe" od Phoebe, które mają w swojej charakterystyce więcej "dziur".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.