Skocz do zawartości
IGNORED

PEERLESS HDS PPB 152/134

raczeqq

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , jakieś opinie na temat tego głosnika ? miałby zastapić ARP150 tesli , oczywiście w razie potrzeb zwrotnice zmodyfikuje , nie moge dużo znaleźć na jego temat , jedyna rzecz to to że wycofany z produkcji oraz membrana polipropylenowa , nie wiem jak to by sie przekładało dla średnich tonów ale ponoć gorsze od nomexowych zreszta sam wole papier , ale ten wygląd ... (wiem wiem )moje kolumny są czarno lakierowane więc by bardzo pieknie pasowały ale jeżeli bedzie o wiele lepszy od ARP to jak dla mnie sie opłaca :) chce poznac wasze opinie na jego temat , ew. wrażenia z podobnych modeli PPB

Głośnik średnio-niskotonowy 152/134mm firmy PEERLESS

Wersja HDS (High Definition Sound) Exlusive PPB (polipropylen)

odlewany alumniowy kosz ze ściętymi krawędziami, malowany na biało,

Impedancja znamionowa 8ohm

Max moc ciagła 110W

średnica cewki 26mm

rezystancja cewki 5,9ohm

skuteczność 88,2dB

Nowy, Oryginalny produkt duński z fabrycznych zapasów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-16905-100002783 1211236743_thumb.jpg

post-16905-100002784 1211236743_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/43182-peerless-hds-ppb-152134/
  • 3 miesiące później...

Ja mam od tego samego sprzedawcy HDS Nomex 134. Odlewany kosz (srebrny kolor).

Za prawdę powiadam te głośniki są rewelacyjne. Bogata, czytelna i muzykalna średnica, piorunująco szybki bas i to dziwne bo z Gainclonem.

Pewnie są jakoś modyfikowane. Musiałbym porównywać brzmienie z czarnymi HDS. Jeśli tak to chyba na lepsze.

Polipropylenów się nieco bałem, bo często mają nieostry charakter.

Cena bardzo okazyjna.

Ponoć znowu będą na allegro.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

właśnie kleje paki testowe a'la Audio physic Spark 5 , 2hds'y na kanał + xt25tg , wcześniej testowałem jako monitorki w 8-10 litrach , Grają cudownie , jutro paka z polinku ...

Troels zna te głośniki i mam jakąś zwrote na początek od niego specjalnie przerobił :) niedługo wrzuce foty :) pzdr

Powiem Ci szczerze że nie mam zielonego pojęcia ,względnie... co prawda nie mogę porównać monitorków testowych i to jeszcze na zwrotce na słuch ale słuchałem AP spark 5 i nie czułem kolosalnych różnic co do "jakości" przetwarzania tych głośników jeżeli chodzi o średnice :) reszta zależy od aplikacji a w to dopiero zaczynam się bawić , na pewno ~~klasa jak nie 2 klasy wyżej vs totem mite :) , Dziś przyszła paczka z polinku :) paczki testowe 2,5 way sklecone , jak zmontuje i wygrzeje zdam jakieś relacje :) niestety ze sparkami nie porównam , tyle co mam je w pamięci ale jak skonczę finalnie jestem umówiony w salonie na konfrontacje vs sparki :) :)

raczeqq

Świetnie się składa, bo i ja robię ala AF Spark. Z tym że nie testowo. Bryła ma mieć kształt jak Spark3, ale nóżki ma mieć jak Spark5.

Słyszałeś Sparki, ja nie. Jestem ciekaw co powiesz o basie w 22m kw. W recenzjach piszą że 16 m kw to max.

Jeszcze jedno masz jakieś informacje o budowie zwrotnic?

A jeszcze jedno Spark 5 chyba ma inny tweeter (nie XT25). A Tobie na słuchanych Sparkach pasowały te pierścieniowe Vify? Ja ich nie miałem, ale czytałem tu na forum że nie są dość dobre, że Seas lepsze (także te z aluminium). Sam mam Seasa 22TAF/G i mi pasuje.

heh niestety , ja robię coś " podobnego " :) zwrotnicy do sparków nie mam, jest gdzieś nawet w googlach jak wpiszesz recenzja z prasy że zastosowali panel którego nijak jest otworzyć i zapewne tak żeby zepsuć więc nikt sie nie odważy raczej tknąć swoich aby przedstawić zwrotkę , a z basem mają go...ale wiesz oni mają dość mały pokój odsłuchowy taki 3m x4m x3m czyli jakies 12-13m2 i tam basu nie brakowało :) pozatym nie wiem jakie masz wymagania , jednemu wystarczy to drugiemu to ...

wiesz wkońcu to 2,5 way na małych ~~ 15cm przetwornikach więc trzęsień w okolicy 40 hz nie oczekuj :P ale jak do kulturalnego słuchania muzyki jak najbardziej nie raz uderzą :P , ja będę się bawił dobiero na razie daję jedną wspólną komorę dla obu co powinno zaowocować większą ilością basu , potem jeśli będę zadowolony z jego ilości Vs. 2 oddzielne komory dla lepszej jego jakości :P i jeszcze układ głośników będę ćwiczył

sparki mają kopółkę ale słuchałem jeszcze ESA Vivace XT2 (2XT) i zdecydowanie wole pierścienie :) ta vifka nie uchodzi za "dobrą" jak to mówią bo nie jest łatwa w aplikacji i uniwersalna ale dla mnie to jest to :)

• 1 miesiąc później...

Kurde są!

Ukryta Zawartość

Sprzedawca ma jeszcze z osiem. Polecam, głośniki kupiłem, sprawdziłem i znów dokupiłem.

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Kleję budkę na wzór AF Sparc, jednak stwierdziłem że do 22m2 głośniki za mało basu wniosą i tak zmieniałem, że już mi AF Tempo z tego wychodzi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Trochę sobie przemyślałem i zrobiłem próbę z dwoma HDS 134 u dały radę z basem, więc zrezygnuję z tych po boku.

Tak myślę jaki głośnik dać do pary do Peerles hds 134. Czy dać papierowego sds 134 za 90 zł szt, czy maże stx kevlarowo-nomexowy GDN-15-100-8-AKX za 99 zł.

Który da lepszy bas? Chyba ten stx.

To ten stx. Ma wielki magnes i inne bajery.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zdjęcie z próby.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Kupiłem stx GDN-15-100-8-AKX i porównałem do Peerless. Stx gra ciszej na dolnym zakresie średnich częstotliwości i niskich (na ucho z 2 dB). W górnym paśmie średnich gra nawet tak samo głośno jak Peerless. Brzmienie ma więc jaśniejsze. Peerless jakby nieco tłumi wyższy zakres. Stx na średnicy wydawał się być nawet naturalniejszy. Ale cichszy, więc może sprawić problem gdy ktoś zbuduje monitory na jednym stx. Będzie miał albo balans tonalny jasny, albo ostro podziała zwrotnicą i będzie potrzeba silnego wzmaka, żeby to ruszyć. Ogólnie bardzo dobry ten STX, ale nie tak łatwy jak peerless. Takie moje wrażenia...

• 1 miesiąc później...

Nadchodzi wiosna i powróciłem do projektu. Zamieszczam nowe foto klonów Spark.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...
  • 6 miesięcy później...

Witam,

zna ktoś może parametry tego głośnika (nr850495) chodzi mi o stronę tego modelu z Tymphany albo chociaż wartości T-S ??? Jakby ktoś je znał bardzo proszę o przesłanie ich na pw.Z góry dzięki za odpowiedź pozdrawiam

• 1 rok później...

Witam,

zna ktoś może parametry tego głośnika (nr850495) chodzi mi o stronę tego modelu z Tymphany albo chociaż wartości T-S ??? Jakby ktoś je znał bardzo proszę o przesłanie ich na pw.Z góry dzięki za odpowiedź pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.