Skocz do zawartości
IGNORED

Pokój odsłuchowy-Jak to wykonac ?

Patrix

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie mam do dyspozycji pokoj 11mkw i teraz rodzi sie pytanie jak go wyglusyc/wytlumic aby dziwek byl jak najlepszy...Chcialbym odizolowac go od calego domu aby slychac bylo w nim jedynie muzyke a nie inne dzwieki z otoczenia.Pokoj posiada okno ktore w miedzy czasie bede musial wymienic na jak najbardziej dzwieko szczelne... Ktos powiedzial mi iz powinienem wylozyc wszystkie sciany gabka tlumiaca piramidkową ale czy tak to powinno byc to nie wiem ?? Nie interesuje mnie robienie z tego arcydziela ma poprostu spelniac swoj efekt czyli dawac mozliwosc odsluchu bez szumow z otoczenia i nie wynosic muzyki w miare mozliwosci na caly dom.W pokoju ma znajdowac sie mala kanapa na przeciwko ktorej bedzie stal sprzet grajacy ew male stanowisko do komputera.

Jezeli ktos jest w temacie i umie mi pomoc to bardzo prosze :)

Jak widzicie jestem bezradny bo o akustyce mam male pojecie...

Jezeli temat nie pasuje do tego dzialu w miare mozliwosci prosze o jego przeniesienie.

Wstawilem go tutaj poniewaz ma grac tam sprzet stereo i pod taki sprzet pokoj ma byc zrobiony.

Mozliwe ze tematy podobne juz wystepowaly jednakze stwierdzilem ze kazdy przypadek jest inny i bardzo chcialbym aby ktos ustosunkowal sie do mojego polozenia.Pozdrawiam

Główny cel to nie "odizolowanie od szumów otoczenia" , bo te są niewielkie , tylko po prostu cel to zapobieganie odbijaniu fal dźwiękowych generowanych przez kolumny wewnątrz pomieszczenia. Wyłożenie ścian gąbką na pewno sporo da ale raczej nie wytłumi całego spektrum ... choć "echa" już być nie powinno.

Patrix, też chciałbym pozbyć się "zbednych" dźwięków, najlepiej jednak słuchać muzyki wieczorem i w nocy, ale nie zawsze się da. Podam więc wersję ekstremalną i to nie jest wcale bajka, ale takie pomieszcaenie istnieje, ciekawe, kto zgadnie o co chodzi, a więc cytat:

"Pierwsze z nich to pomieszczenie zewnętrzne o wymiarach 14,9x17,9x15,3 m i objętości 4080 m2, którego ściany o grubości 30 cm wykonane z betonu i usadowione na specjalnym fundamencie. Drugie pomieszczenie mieszczące się wewnątrz pierwszego posiada wymiary 11,7x14,7x11,7m i całkowitą objętość 2012 m2. Ściany tego pomieszczenia o grubości 30 cm postawiono również na betonowych fundamentach i wytłumiono z zewnątrz pianką poliuretanową o grubości 20cm.

W celu odizolowania kabiny od wstrząsów i drgań tektonicznych oraz drgań związanych z przejazdem środków transportowych wsparte zostało ono na specjalnych amortyzatorach.

Waga kabiny wynosi 700 ton i osadzona jest na 52 zestawach amortyzatorów po 10 sprężyn każdy.

Wewnętrzne powierzchnie kabiny charakteryzują się bardzo wysokim współczynnikiem pochłaniania dźwięku 0,99 w możliwie najszerszym zakresie częstotliwości. Tak wysoki współczynnik został osiągnięty dzięki elementom dźwiękochłonnym, jakie stanowią specjalnie skonstruowane kliny z pianki poliuretanowej o długości 1,65m wymiarach u podstawy 20x20cm. Właściwie zaprojektowana i wykonana izolacyjność kabiny gwarantuje bardzo niski poziom szumów własnych około15 dB.

O wartości tej decyduje nie tylko grubość ścian i fundamentowanie całego budynku, ale również z punktu widzenia akustycznego wykonanie wszystkich otworów wentylacyjnych, kablowych i drzwiowych. Wymagane warunki pracy w kabinie związane są z utrzymaniem odpowiedniej temperatury i wilgotności względnej powietrza uzyskuje się za pomocą odpowiedniego układu klimatyzacyjnego.Pomost roboczy w kabinie wykonano z siatki stalowej zamocowanej do ścian kabiny za pomocą kotew."

Pozdrawiam

pokój b. mały, kombinowanie jeszcze z izolacją chyba mija się z celem, bo jeśli ma dać efekt to zrobi sie jeszcze mniejszy. Kosztowało to będzie sporo, a w tej przestrzeni i tak będzie kłopot z ustawieniem nawet małych monitorów.

Może miast izlolować pokój lepiej odizolować siebie, czyli przejść na system słuchawkowy, b. dobre nauszniki nie kosztują jeszcze majątku, np: AKG601 ok 1150zł w M&M, Sennisher 600 podobnie, można też taniej Philips ...1000 ok 500zł, itd., itp. Do tego używany wzmacniacz słuchawkowy, ostatnio ktoś wystawiał tu Musical Fidelity X Can v2 za ok 500zł no i jakieś źródełko (na start jeśli nie masz środków niechy by był i komputer - SB Audigy + CD/DVD Rom Pioneer`a gra już całkiem przyzwoicie jak na komputerowe zabawki) + kabelki IC. Myślę, że to już da całkiem satysfakcjonujące brzmienie, co istotne wolne od mankamnetów akutycznych pokoju, nie przeszkadza ci hałas z zew. ani twoja muzyka pozostałym domownikom.

Słuchawki to nie to samo - nie są za liniowe, nie są za zdrowe ;)

11m kw. to wystarczająco dużo miejsca dla monitorów ... szczególnie że w tym pomieszczeniu meble nie będą zajmować już przestrzeni.

Lektura obowiązkowa:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Pooglądaj sobie te płyty NIDA Sonic, to może być dobre rozwiązanie. Przydałyby się opinie ludzi którzy mieli z nimi styczność. Ale to już najlepiej w tamtym wątku, żeby bytów ponad miarę nie mnożyć.

ata77 Dziekuje bardzo za link napewno przyda sie we wzbogacaniu wiedzy w temacie :)

Kyle Pomieszczenie jest na tyle male ze echo tam nie wystepuje ale mysle ze warto bylo by je wyciszyc tak przynajmniej zapobiegawczo

Rosim Tak gdzies o tym czytalem o ile sie nie myle to mowisz o Pro Tonsil jezeli sie nie myle to powiem Ci ze pomarzyć dobra rzecz :)

A co do sluchania w nocy to racja wtedy jest dobrze :) Ale nie koniecznie domownicy beda akceptowali glosniejsza muzyke...

PMD Mysle ze sluchawki to nie bedzie to samo :) oczywiscie moze i ekonomicznie itd ale jednak bardziej podoba mi sie idea calego pomieszczenia gdzie np mozna zrobic odsluch w 2 osoby :) Mysle ze miejsce bedzie skoro tak jak juz mowilem bedzie tam praktycznie pusto...Co do komputera to posiadam Apple Imac wiec raczej z innym nie bede kombinowal ;)

Elberoth Dzieki :) z przyjemnoscia poczytam :)

A teraz do wszystkich:

Nie chodzi mi w sumie o pomiesczenie ktore bedzie idealne ale wiadomo ze kazdy dazy do jakiejs tam swojej doskonalosci.

Wyciszyc chce dlatego zeby nie przeszkadzac innym i aby inni nie przeszkadzali mnie :)

Dom znajduje sie na obrzezach warszawy wiec szczekanie psow i bicie dzwonow koscielnych mam w standardzie :)

Stad pomysl wyciszenia.

Zalezy mi takze na akustyce moze kiedys bede chcial cos nagrac i bede potrzebowal takiego pomieszcznia.

Oczywiscie jezeli chodzi o wielkosc pokoju to mam jeszcze w sumie 3 do wyboru...

22mkw 16mkw i 12mkw ten ostatni to pomieszczenie znajdujace sie pod ziemia na poziomie piwnicy ale ze wzgledu na to ze rzadko kto kolwiek ogrzewa piwnice jestem malo do niego przekonany zwlaszcza w zimie.

Zalezy mi na malym pomieszczeniu poniewaz wiecej mi nie potrzeba postawic mala kanape sprzet i koniec nic wiecej wiec wydaje mi sie ze te 11mkw to nie jeste zly pomysl.

Pozdrawiam :)

Co do kosztó to jest to sprawa bardzo indywidualna - u mnie był projekt "no limit", więc i taka cena wyszła - ponad 40k zł.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Ale chodzi ci o dźwięko-izolacyjność czy adaptację akustyczną ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.