Skocz do zawartości
IGNORED

jakie kolumny do 9tys

protestart

Rekomendowane odpowiedzi

POszukuje kolumn do systemu syrus seria 8 pokuj okolo 35m slucham acid jazzu, klasyki jak rowniez klimatow typu massiv atack czy dead can dance wiec chcialbym aby bass brzmial jak powinien, gleboko.

Zastanawiam sie nad monitor audio gs20, apendor s5e, albo pmc

https://www.audiostereo.pl/topic/43211-jakie-kolumny-do-9tys/
Gość ata77

(Konto usunięte)

jezeli ma byc głeboki bas na 35m to bedzie ciezko do 9 t. Zastanawiałes sie nad zestawem z subem? Np w into the labirynth Dead Can Dance w pierwszym kawałku Yulunga bedzie ciezko zejsc do rejestrów które beda cie satysfakcjonowały ( moze za mało zestawów słuchałem). Nie proponuje zadnej firmy bo nie słyszłem sprzetu który zaproponowałes. ja mam kolumny z podobnego przedziału cenowego i uzupełniłem system o suba. Sub schodzi do 20 hz i jest to kwestia ustawienia odciecia i jego głosnosci ale potrafi zdziałac cuda. sub u mnie kosztował 1/10 ceny kolumn.

Witam ten ,,syrus,, to rozumiem Cyrus? Czy w komplecie jest PSXr? -znaczaco podnosi jakosc systemu i wydajnosc pradowa.

I teraz pytanie po co do Cyrusa az tak drogie kolumny?

W zupelnosci wystarcza Dali Ikon 7 a jak maja lepiej wygladac to Mentor i sprawa zalatwiona bardzo dobrze brzmiace kolumny z hybrydowym glosnikiem wysokotonowym.

robix

Moim zdaniem Akustyki RR-2, mimo że istotnie bardzo dobre (w swojej klasie pod wieloma względami może nawet bezkonkurencyjne) mogą nie zadowolić kolegi pod względem ilości basu. W 35m2 może być on zbyt "spolegliwy". Tu lepiej sprawdzi się jakiś bass-reflex z dużym głośnikiem niskotonowym.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Za przeproszeniem.

W cenie 9-10 tys. zł żaden bas-reflex z nowych kolumn typu "pudełka" do butów !

Tylko starsze, porządne Infinity, z dużym niskotonowym w obudowie zamkniętej( np. Renaissance 90 - za 4-5 tys. zł -resztę dołożysz do końcowki mocy - będzie potrzebna !)

O 30 cm basowcach z serii RS nie wspomnę... (IRS Gamma; Sigma; RS 2,5; RS 4,5).

Pozdrawiam.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Moze starsze Audio Physic Virgo 2 bądz uzywane tempo 6.

A co z basem nie tak w akustyku rr2 głosniki scan speaka ponoc dobrze kontrolowane w zamknietej obudowie) Co jak co ale z takiej konstrukcji basu powinno byc pod dostatkiem moze poza najnizszymi częstotliwosciami (konstrukcja zamknięta) które czasmi mogą przeszkadzc. No chyba ze sie ma odpowiednie akustycznie pomieszczenie do odsłuchu ale wiekszosc ludzi takiego nie ma.

Mam przy okazji pytanko o tą konstrukcje akustyka (r2 bądz rr2) bo planuje wykonac tą konstrukcje i jakos nie moge specjalnie usłyszec opini na ich temat.

Pozdrawiam.

A tam mówicie, że wszystkie nowe kolumny obecne do 9kzł, to "pudełka" od butów :) W sumie w większości niestety tak, ja jednak zarekomendue swój nowy nabytek JBL TL 260. Basowce 30cm!!! sięgają swobodnie w rejony subwooferowe. Słuchając muzyki organowej nie czuję potrzeby dopalania subwooferem. Brzmienie jest potężne, naturalne i wyjątkowo realistyczne, tak że strach słuchać Dead Can Dance ;)Pasmo liniowe jak strzała, żaden zakres nie dominuje, góra pastelowa, scena czasem u sąsiada. Niestety obecnie producenci odchodzą od dobrych pełnopasmowych kolumn, na rzecz pierdziawek na 14cm basowcach, z podbitym na siłę sztucznie basem. Ile ja się przez to dla siebie naszukałem kolumn, o Matko...

A ja zaproponuję B&W 804S. Może z drugiej ręki za ok. 9kzł byłyby do wyczajenia. Bez problemów nagłośnią 35m2.

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

GT, 22 Maj 2008, 14:03

>A tam mówicie, że wszystkie nowe kolumny obecne do 9kzł, to "pudełka" od butów :) W sumie w

>większości niestety tak, ja jednak zarekomendue swój nowy nabytek JBL TL 260. Basowce 30cm!!!

>sięgają swobodnie w rejony subwooferowe. Słuchając muzyki organowej nie czuję potrzeby dopalania

>subwooferem. Brzmienie jest potężne, naturalne i wyjątkowo realistyczne, tak że strach słuchać Dead

>Can Dance ;)Pasmo liniowe jak strzała, żaden zakres nie dominuje, góra pastelowa, scena czasem u

>sąsiada. Niestety obecnie producenci odchodzą od dobrych pełnopasmowych kolumn, na rzecz pierdziawek

>na 14cm basowcach, z podbitym na siłę sztucznie basem. Ile ja się przez to dla siebie naszukałem

>kolumn, o Matko...

Jbl - potęzny bas, dla mnie ta firma to nieporozumenie (przynajmniej tansze modele drozszych nie słuchałem) chyba ze do muzyki disco techno hip hop jak najbardziej. Plastikowe głosnik i wygląd mi sie kojarzy z zabudowami car audio. Grają jak wyglądają ale nie do jazzu nie do wokalu ale na nagłosnienie imprezy - super.

• Redaktorzy

Ja bym radził jednak wypróbować te nowe Mark&Daniel. W cenie się mieszczą, a basisko mają jak nie powiem, co. Jeśli tylko Cyrus je wysteruje. W razie czego jest też wersja podłogowa, ale to już wydatek rzędu 12 tysięcy, a więc poza zakresem. Sądzę jednak, że te podstawkowce z testu mogą całkiem nieźle wypaść w dużym pokoju, u mnie w 20 m2 ledwie się mieściły z dźwiękiem.

>nautilus81

To trzeba posłuchać droższych JBL-i, w TL 260 głośniki nie są plastikowe, wszystkie kosze są wykonane z czystego aluminium!, żaden plastik. Nawet szkielet maskownicy jest z metalu, a nie jak w 95% kolumn z plastiku. Ścianki mdf 4cm grubości! Brzmienie wyjątkowo naturalne, niesłychanie przestrzenne i czyste, z bardzo głębokim dobrze kontrolowanym basem, sięgającym ~30Hz. 92dB efektywności... Nie wciskam nic nikomu na siłę, ale proponuję posłuchać :) Wyższe serie JBL-a nie mają wiele wspólnego, z tanimi i budżetowymi kolumnami dla mas, z podbitym basem i sieczącą harmonicznymi górą...Tanie JBL-e projektowane do kina domowego, TL 260 to czyste stereo...

Nie znam mozliwosci Twojego systemu, ale jesli masz mocny wzmacniacz - "spawarka". Proponuje JMlab electra 936 lub 946.

Obecnie na allegro:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

cena super jak na te glosniki, jesli masz odpowiedni system, czego jak czego, ale basu to Ci nie zabraknie.

Ukryta Zawartość

Drozszych jbl nie słyszłem wiec sie nie wypowiem. Co do tanszych to mam apsolutnie takie samo zdanie krzykliwa góra i mocny basior czyli to co małolaci z zimnymi łokciami lubią najbardziej. Do nieudanych kolumn o podobnym brzmieniu zaliczam tez marke Koda - nie polecam.

Pozdrawiam.

uwazaj,bo narazisz sie dla forumowicza na T.

bedziesz mial do konca bytnosci na forum przesrane.

aczkolwiek powiem,ze sprzet ze soba trzeba umiec skonfigurowac,wiec pochopne uwagi ze sa krzykliwe,to raczej naduzycie.

rozwarzalem kiedys kupno 946,i tylko nieznacznie ulegly 2 czesciowym roksan ojan,na sesas exellent.

Hybryd >>>>

Po wysłuchaniu JMLab 926 myślę, że seria 8 Cyrusa nie da rady "pchnąć" modelu 946 JMLab. No i ten metraż...

Tak jak nie da rady napędzić tychże:

Ukryta Zawartość

To 10-letnie głośniki z przedziału 40-50 tys... dziś za niecałe 10 tys.

Jakością i solidnoscią wykonania nie przypominają w niczym dzisiejszych "pudełek" do butów. Dźwięk -piękny i potężny !

Ktoś się wypowiadał, że z OZ nie ma niskiego basu ??? Chyba nie niewiele słuchał w tym temacie...

Co do JBL TL 260 - to faktycznie nie wyglądają zachęcająco. Ale kto wie ?

Trzeba również wiąść pod uwagę, że to kolumny z niższego przedziału cenowego niż JMLAb 946.

Ukryta Zawartość

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

protestart

Jeśli masz „chwilę" czasu to może pomoże Ci opis moich zmagań.

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam Stempur

Ukryta Zawartość

protestart

Jeśli masz „chwilę" czasu to może pomoże Ci opis moich zmagań.

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam Stempur

Ukryta Zawartość

Heh, JBL-e do JMLAb 946 startu nie mają, to 2x większa półka cenowa przecież :) Są na forum osoby co słuchały TL 260 twierdząc, że grały duzo lepiej niż Jamo Reference R 909 w bezpośrednim starciu. Zresztą model miał zwienczyc 60 lecie firmy, wiec wypadało by nie dać d... ;)Zadne zdjęcie z neta nie oddaje ich wyglądu na żywo. Moja opinia jest dla wielu nieobiektywna, bo je mam, więc już nie będe się na ich temat udzielał :) Tak czy siak, JBL-e oferują 30cm basowce, co jest prawdziwą rzadkością w przedziale do 9kzł w nowych konstrukacjach. A kto słuchał kolumn na dużych basach, ten wie jak to się przekłada na dzwięk. Zukzuk, będący wielbiciel klasycznych Infinity, pewnie wie o co chodzi... :) Pozdrawiam i życzę trafnych wyborów :)

Dynaudio Focus 220:

- gleboki bass, zejscie nieprawdopodobne w stosunku do optycznych wymiarow wooferow,

- neutralnosc,

- potwierdzona synergia z Cyrusami (polecam angielska strone wlascicieli Cyrusow).

Ładne i zgrabne te Dynki (jak to dzisiejsze głośniki - para stosunkowo niewielkich woferów), choć widziałem je w necie głównie w zestawach do KD... Jeśli pracują w zakresie od 32 HZ (-3db), tak jak mówią dane techniczne - może być nieźle. Ale z 19 kg podłogowego głośnika za wiele bym się nie spodziewał. Przy głębokich "zejściach" i dużych natężeniach mocy pewno nieźle "podskakują".

Hm. Faktycznie 30 cm na basie oferuje chyba tylko wpółczesny ultra hi-end.

Wiem co to jest "podmuch" z 12 lub 15 calowego głośnika, który dosłownie wgniata cię w ścianę, a przy tym reszta pasma jest jak trzeba !

Dziwi mnie to, że większość dzisiejszych podłogowców nie oddaje sporej części pasma na dole. Od kilku dobrych lat funkcjonuje trend do gry na małych woferach, które powinny być szybkie i punktowe.

Co z tego, jak w większości przypadków nie słychać sporej części z dolnych rejestrów, które realizator umieścił na płycie ? Nagranie nie ma odpowiedniego ciężaru i masy. A obraz dźwiękowy jest zbyt "lekki" i "szczupły" jak wypłata stażysty.

A może jest to wynik współczesnej wszechobecnej mody na odchudzanie ?

Wszechobecne małe woofery to już niestety plaga w nowych konstrukcjach. Nie da rady w rozsądnej cenie wyszperać czegokolwiek :/ Pewnie ze względu na estetykę kolumn, no bo jak upchac 30 tkę w smukłej skrzyni? Albo jak to zrobił JBL, albo dać na boczne ścianki innego sposobu przeważnie nie ma. Kiedyś w sprzęcie vintage duże basy niemal 15' i konstrukcje po 50-100kG, to była norma. Obecne kolumny na ich tle, to zwykle śmiech na sali...

A może rzecz polega na czymś innym?

Jeśli nie słucha się trzęsienia ziemi tylko muzykę klasyczną, to po co 30cm głośniki, skoro przy dobrej aplikacji spokojnie wystarczają 1-2 18stki? A przecież dwie 18 poruszą większą masę powietrza, w dodatku zrobią to z większą prędkością. No i estetyka kolumny będzie lepsza, nie mówiąc o lepszym rozpraszaniu dźwięku z wąskich kolumn. Ja jestem za każdym razem zaskoczony swoimi kolumnami, że tak mały głośnik może tak zagrać basem i to bez oznak spowolnienia (chodzi mi o BR). Mówienie że tylko 30-40cm głośnik zagra świetnym basem to lekka przesada. Może zagrać teoretycznie lepiej, ale mało jest bardzo dobrych aplikacji takich głośników jak i samych konstrukcji jest nie za dużo.

Lubię słuchać muzyki! :)

Moim zdaniem muzyka występująca "w naturze" charakteryzuje się dużą siłą i skalą dzwięku. Zacznijmy od Jazzu, wystarczy isc do klubu jazzowego, pierwsze co się rzuca w uszy to potęzny bass, jak u mało którego audiofila w domu, twierdzącego, że jego system jest dobry do jazzu. O muzyce rockowej/elektronicznej nie wspominając. Na koniec klasyka, oddanie potęgi i rozmachu orkiestry symfonicznej to też wymaga łupnięcia. Ja np. słucham często muzyki ogranowej, jakoś nie mogłem dłuuugo znaleźć systemu na moją kieszeń, co by oddał ułamek brzmienia koncertu organowego. Chodzi o swobodę i łatwość generowania basu, tak jak to robią prawdziwe organy - bez wysiłku, naturalnie, bez zlanej kupy dzwięku. Z przesłuchanych przeze-mnie skrzynek opatrych o 18nastki basowe, zawsze drażniło mnie, że kolumny grają ten bass "na siłę". Niektóre to nawet tak daja basem, że zaktywa resztę pasma, wchodząc basem na średnicę itd... A tu chodzi o to, żeby mieć potęgę i głębię brzmienia, ale bez kaszanienia reszty pasma. Mówię, kto miał okazję słuchać solidnych pełnopasmowych kolumn, ten będzie wiedział co mam na mysli :)

polecam pentagony.

mam takie dwie pary.

Ukryta Zawartość

Myślę,że 1100 euro wystarczy.

Przetworniki scan speaka (18 specjalnie modyfikowane dla Phonara).

Okablowanie Quattro Reference, opatentowana zwrotnica. Filtry czwartego (!)

i drugiego rzędu.

Grają pięknie (barwa!) i czyściuto w całym paśmie. W 2000r.kosztowały 11 tys. marek.

Jak je kupisz, to gwarantuję, że będziesz zadowolony.

Możesz u mnie ich posłuchać.

pozdrawiam,

Ukryta Zawartość

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.