Skocz do zawartości
IGNORED

wybór projektora

szelodh

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

w tym temacie jestem zielony więc pytam o radę. Po pierwsze czy znacie jakieś strony www w których moge dowiedzieć sie podstawowych info o projektorach, konstrukcjach, ich wadach i zaletach.

Drugie pytanko to chęć zakupu projektora do 3000 pln. Odległość do ściany około 3 m w niskim 2,4 m mieszkaniu.

dzięki z góry za sugestie

na modele z natywna rozdzielczoscia 720p

np. Optoma modele kinowe HD 65, 70

oprocz projektora powinienes podpiąć go pod komputer kablem HDMIDVI lub (HDMIHDMI w przypadku posiadania grafiki gef9600 z HDMI -ale nie wszystkie je mają.)

Grafika do filmów 720p/1080p sciagnietych z sieci. gef8600, readeon 2600/pro2600 3870. Gef 9600 ,9800. W przypadku posiadania innej grafiki polecam silny procesor dwu rdzeniowy.

Co do gef8600 nie jestem pewny w 100%.

Tak samo ekran projekcyjny lub biała sciana równiusienkia i bialusieńka.

Do tego filmy. Musisz poszukac ich. Ważą przewaznie 4-8gb.

Na duzym ekranie filmy DVD tak sobie wygladają. Do filmów DVD juz lepiej plazme kupic.

Program do otwarzania filmów wysokiej rozdzielczosci subedit-player + kodeki klitecodekpack. Najepiej Winxp.

Do filmów polecam rowniez k. muzyczną ASUS Xonar D2 okolo 470zl. i dobry sprzet grający. Amplituner itd...

Gwarantuje zadowolenie jesli zrobisz dokladnie tak jak napisalem. Kombinowanie i szukanie innej mozliwosci nie ma sensu.

To chyba wszystko. Mam nadzieje ,ze pomoglem.

hmm czyli z tego wynika że gdyby źródłem mialo być tylko moje DVD z filmami w tym formacie to obraz nie będzie ciekawy. W chwil obecnej miałem zamiar kupić plazmę 50" ale przed tym zakupem wolałem zaczerpnąć informacji o projektorach. Dla mnie to kłopotliwe bo nie mam dużego pomieszczenia 19m2 a w tej chwili chce wyrzucić kompa z pokoju bo wyglada tu jak w biurze

Dzieki póki co za info

na plazmie i na projektorze 720p filmy te wygladac musze jeszcze lepiej. Ogladaj moje stare zdjecia :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z 3metrów to lepiej plazme 50 cali kup. Bedziesz mogl ogladac rowniez w dzien. Do projektora musi byc ciemno w pokoju. Rolety itp... najlepiej pomaluj na czarno meble i sciany i bedzie super. Ale wiem, wiem ... sie nie da.

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

>Dla mnie to kłopotliwe bo nie mam dużego pomieszczenia 19m2 a

>w tej chwili chce wyrzucić kompa z pokoju bo wyglada tu jak w biurze

Mam pokój 18m2.

Projektor 720p Epsona.

Filmy DVD oglądam z odległości około 3.5 metra.

Daję rozmiar ekranu około 85 cali.

Mam też trochę filmów Blue Ray.

Jakość jest oczywiście lepsza,

ale i zwykłe DVD wg mnie jest super.

Osobiście na pewno wolałbym projektor niż 50 calową plazmę,

wg mnie wielkość ma duuuże znaczenie ;)

Nie chodzi tylko o wielkość. Każdy, kto kiedyś oglądał na dobrym projektorze i ekranie wie, że obraz jest o wiele bardziej „ludzki” i analogowy niż z plazmy i lcd. Po prostu ogląda się lepiej i mniej się męczą oczy. Ja już nigdy na pewno nie kupię plazmy do filmów. Jak będę miał wolne 10000, od razu pomyślę o nowym projektorze :)

Tomek67: czy miałeś może okazję porównać swojego Epsona z jakimś projektorem Full HD na materiale DVD. Pytam ponieważ również zastanawiam się nad kupnem projektora i nie wiem czy warto wydać np. ok.6000 zł ( taki przyjąłem budżet) na projektor 1080 czy też może lepiej pozostać przy projektorze o maks. rozdzielczości 720 skoro i tak materiał będzie głównie DVD ?

Rozważam zakup:

1.HC4900 - 6000 zł ( do kupienia w Polsce)

lub

2.epson 720p ( lub coś podobnego) - za ok. 4000 zł ( też w Polsce)

Przy wyborze drugiej opcji zostaje 2000zł - starczyło by więc na całkiem niezły ekran.

A może ktoś jeszcze stawał prze takim wyborem i mógłby się podzielić doświadczeniami?

ps.

Przepraszam autora wątku za „prywatę” ale pytanie jest , jak sądzę, w dużym stopniu zbieżne również z jego zapytaniem.

z full hd polecam jeszcze optome hd800x którą użytkuje juz od 3 miesiecy i jestem b zadowolony, oglądam na nim okazyjne nawet dvixy ze zwyklego dvd bez upskalingu i jest naprawde super, dużo lepiej niz na poprzednim mitsubishi hc 910, optomka jest do wzięcia w deutchlandzie z przesyłka za 1400 euro a una sza jakies 6400 pln, i wdług wszelkich testówi porównań jest zdecydowanie lepsza od mitsubishi hc 4900. Załazyłem temacik na jej temat gdzie jest kilka fotek dajacych jakies tam pojecie o obrazie jaki daje, oczywicscie najlepiej jest w hd ale dvd w normalnej rozdzielczoscie po komponencie jest równiez lepiej niż w projku o rozdzielczosci 1024x576 (mitsu hc910)

pozdr

skalmen, znam ten wątek i Optoma hd800x też jest brana pod uwagę:)zwłaszcza,że jest atrakcyjna cenowo. W sumie modele, które podałem są tylko przykładowe.HC910 to stosunkowo stary model i chyba generalnie jest zdecydowanie gorszy niż dobry projektor 720p.

Uściślę więc : czy warto inwestować ok. 2000 zł więcej w "przeciętny" projektor 1080 czy lepiej kupić dobry 720 ( np. epson 720) jeżeli będziemy odtwarzać głównie DVD? Przynajmniej przez najbliższe 2 lata (ew. wtedy coś bym zmieniał). Czy będzie zauważalna poprawa w jakość obrazu?

Dodam jeszcze dodakowe warunki, bo to chyba ważne:

ekran ( planowany) - 100-120 cali, odległość oglądania:- 3-4m.

źródło: esoteric DV-60

Jakie jest Twoje zdanie? Miałeś różne projektory. Co byś doradził?

p.s

na projector reviews hc4900 stawiany jest na równi z z2000 a o hd800x niestety, nic nie piszą.

Czy masz jakiś link do bezpośredniego porównania obu projektorów?

Na "papierze" hc4900 jest wyraźnie lepszy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tutaj masz porównanko bezposrednie,powiem tak jesli masz dvd z dobrym skalerem do 1080p to na projektorze ful hd jest zdecydowanie lepiej, jesli nie masz skalera to 720p jest wystarczające, ja uzywam skalera z toshiby hd xe1, i jest poprostu rewela, piraci z karaibów czy x man 3,albo gwiezdne wojny to poprostu rewelacja, ze nie wspomne o LOTR, takze jeszcze raz jeśli masz skalerek to biez hd jesli nie to 720p,ale zdecydowanie zarówno mistu jak i optoma sa duzo lepsze jesli chodzi o obraz od epsona,a jak zobaczysz hd to wogóle zwariujesz

pozdr

Ukryta Zawartość

skalmen, dziękuję za link - bardzo ciekawy.

Bazując na zamieszczonych tam przykładach powiedziałbym ,że optoma daje lepszą czerń (plus) i bardziej kontrastowy/dynamiczny obraz. Nie wiem tylko czy na dłuższą metę ta druga cecha nie jest zbyt męcząca? Obraz mitsu wydaje się być bardziej stonowany (nudny?) ale kolory wydają się być bardziej naturalne. W sumie jak dla mnie oba projektory dają tej samej próby obraz.

Ciekawsze jest jednak co innego - a mninowicie porównanie z projektorami 720p.

Dają one wyraźnie słabszy obraz i jeżeli "w działaniu" różnica jest równie duża to chyba masz rację i warto dopłacić różnicę. Sprawdziłem też swój odtwarzacz. Ma skaler ABT1018 i może konwertować DVD do 1080p i robi to ponoć lepiej niż HX-XA1. Tak więc tutaj powinno być ok.

>Wojtek. Nie kupujesz raczej projektora na pół roku. Za rok, dwa full HD będzie standardem. Nie ma sensu dla 2 tys. złotych kupować czegoś, co za rok będzie przestarzałe. Prawda jest też taka, że nie tylko rozdzielczość jest lepsza, ale ogólna jakość obrazu (kontrast, poziom czerni itp). To po prostu nowa generacja paneli.

Roznica miedzy DVD a 720p jest napewno wieksza niz pomiedzy 720p i 1080p. Nie mniej jednak, jak już słusznie zauważono, kupowanie TERAZ projektora 720p jest ciut spoznionym posunieciem. 1,5-2 lata temu bylby to jak najbardziej trafny wybor, ale obecnie, gdy ceny 1080p caly czas spadaja, zakup projektora fullHD wydaje sie byc najbardziej racjonalnym posunieciem. Tym bardziej jak reszta sprzetu wyposażona jest w dobrej jakosci skalery (np. Faroudja).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.