Skocz do zawartości
IGNORED

stereo i sub

sussel

Rekomendowane odpowiedzi

Ja póki co jeszcze nie używam, ale w przyszłości - kto wie. Z rozmów w salonach audio coraz częściej zauważam tendencję do wprowadzania do systemów stereo subów nisko odciętych i odpowiednio zgranych z systemem. Tylko musimy sobie od razu powiedzieć - tu nie chodzi o zwykłe tanie suby - dobry dynamiczny i niskoschodzący sub niestety kosztuje sporo. W dodatku na każdy kanał powinien być osobny.

mysle ze to jakas moda i nieprzemyslane posuniecie stosowania suba w stero,gdzie przecietny Kowalski kupuje system kina domowego do sluchania muzyki bo w markecie mu tak proponowali a tam czyli w kinie jest sub!!,jesli komus brak basu w systemie stero to cos z jego kolumnami jest nietak,mozliwe ze sa zle dobrane do metrazu pomieszczenia

uwazam ze dobre stero nie potrzebuje suba,malo tego mysle ze ten sub jest "piatym kolem u wozu"

Pablo-rock, 27 Maj 2008, 22:25

>mysle ze to jakas moda i nieprzemyslane posuniecie stosowania suba w stero,gdzie przecietny

>Kowalski kupuje system kina domowego do sluchania muzyki bo w markecie mu tak proponowali a tam

>czyli w kinie jest sub!!,jesli komus brak basu w systemie stero to cos z jego kolumnami jest

>nietak,mozliwe ze sa zle dobrane do metrazu pomieszczenia

>uwazam ze dobre stero nie potrzebuje suba,malo tego mysle ze ten sub jest "piatym kolem u wozu"

Popieram, wolałbym dobre podłogówki stereo 2,5 drożne. Ale poza przypadkami mniejszych pomieszczeń, gdzie ni ma jak ustawić podłogówek i trzeba stosować małe kolumny (u mnie). A z moich doświadczeń wynika że w podstawkowcach można mieć albo dobrą średnicę albo dobry bas. Albo albo. Dlatego uciekłem się do zastosowania dodatkowo suba aktywnego. Na pewno jest to wydatek i urządzenie nie pozbawione wad, oraz wymagające kogoś z aparaturą lub doświadczeniem aby go ustawić bo inaczej kicha.

>mysle ze to jakas moda i nieprzemyslane posuniecie stosowania suba w stero,gdzie przecietny

>Kowalski kupuje system kina domowego do sluchania muzyki bo w markecie mu tak proponowali a tam

>czyli w kinie jest sub!!,jesli komus brak basu w systemie stero to cos z jego kolumnami jest

>nietak,mozliwe ze sa zle dobrane do metrazu pomieszczenia

>uwazam ze dobre stero nie potrzebuje suba,malo tego mysle ze ten sub jest "piatym kolem u wozu"

Twoja opinia jest kompletnie nietrafiona. Nie mówimy tu o subach od KD za 500zł.

A stwierdzenie "dobre stero nie potrzebuje suba,malo tego mysle ze ten sub jest "piatym kolem u wozu" przez posiadacza s520 to jakaś anomalia. Słyszałeś kiedyś o pełnym pasmie? nie koniecznie kończącym się na 65hz. Sub nie ma w dobrym systemie stereo robić rąbanke, lecz ma za zadanie poszerzyć pasmo przetwarzania systemu do najniższych częstotliwości. Dobrze dobrany, wyregulowany i ustawiony sub może tylko pomóc nic przy tym nie psując.

Myślę, że nie tak trudno można to pogodzić:

model maxima.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Twoja opinia jest kompletnie nietrafiona. Nie mówimy tu o subach od KD za 500zł.

A stwierdzenie "dobre stero nie potrzebuje suba,malo tego mysle ze ten sub jest "piatym kolem u wozu" przez posiadacza s520 to jakaś anomalia. Słyszałeś kiedyś o pełnym pasmie? nie koniecznie kończącym się na 65hz. Sub nie ma w dobrym systemie stereo robić rąbanke, lecz ma za zadanie poszerzyć pasmo przetwarzania systemu do najniższych częstotliwości. Dobrze dobrany, wyregulowany i ustawiony sub może tylko pomóc nic przy tym nie psując.

hehe bardzo ciekawe,nic niepisze ze wlasciciele usherow niemoga sie wypowiadac w tym watku,twoje twierdzenie jest wiec mala anomalia,wyrazilem swoje zdanie na ten tema i juz,nietwierdze ze komus moze brakowac basu najnizszego i podepnie sobie nawe 4 szt subow,moze rozszerz swoja wypowiedz i oswiec tych co mysla tak jak ja,coto za suby do stereo jak sie je dobiera i reguluje,czym sie roznia suby za 500 i za 2000 w przetwazaniu niskich czestotliwosci i jaki ma to wplyw na system stereo

prosze bardzo

Ja wczoraj okiełznałem Velodyna i jestem zadowolony. Szarpnięcia strun gitary basowej czy kontrabasu można teraz wyraźnie słuchać i sub połączył się z monitorami we w miarę synergiczny układ. Nawet fortepian jest pełniejszy. Jednak stało się to dopiero w pełni zadowalające po znalezieniu odpowiedniego odsunięcia subwoofera od monitorów (10cm w przód z dokładnością plus minus 1cm i całkowicie w fazie z isntiejącym systemem stereo). Przydały by się dwa suby pomimo że pomieszczenie jest małe :) Albo jeszcze lepszy model.

Jako rozwizanie oszczędnościowe sub w stereo jest OK, ale monitory plus sub to rozwizanie z złożenia ciut gorsze. Oczywiście "z złozenia" nie oznacza , że zwsze jest tak w praktyce, lepiej mieć dobre monitory i suba niż gorsze 3-drożniaki, ale nie da się ukryć że mmy kilka ograniczeń.

1. mamy jedno źródło dźwięku a nie dwa. Jakkolwiek najniższy bas faktycznie rozchodzi się równo we wszystkich kierunkch tak wyższe jego składowe już nie koniecznie. Oczywiście można rozwiązać problem tnąc go odpowiednio nisko, ale z tego wynika kolejny problem.

2. w kolumnach 3 drożnych dynamikę środka pasma uzyskuje się przez odciążenie głośnika od przetwarzania niskich tonów. W przypadku zestawu z pojedynczym subwooferem jeśli nie chcemy zaburzyć stereofonii musimy podzielić wszystko nisko, na ogół bez żdnej filtrcji monitorków od dołu. Uzyskujemy w ten sposób jedynie przyrost basu, pozostałe aspekty pozostają na takim samym poziomie.

3. Subwoofery do KD budowane są z myślą o zupełnie innej roli niż woofer w kolumnch. W KD wymiękają nie kolumny a wzmacniacz, który musi "nakarmić" 5 kanałów a nie dwa. Wymięka najpierw na najniższych częstotliwościach, którymi idzie największa moc. AKTYWNY subwoofer ma za zdanie zrekompensować te niedostatki. Nie ma to nic wspólnego z tym co pisałem w pkt. 1 i 2, częstotliwość podziału moze być dowolnie niska. W kolumnach trzeci głośnik instaluje się po to, żeby poprawić dynamikę całości pasma oraz rozciągnicie basu w dół. Do tego gros stereofonicznych wzmacniaczy nie ma problemu z niskim basem. Oczywiscie też nie należy tego uogólniać, bo takie triody to nie mają dołu i czasem właśnie konstruktorzy ratują się akywnym basem. Aktywnym, ale jeśli koszta nie grają roli to stereofonicznym, a do tego z filtrcją średniotoówki od dołu, vide Ancient Audio Harmony.

Tak więc reasumując - jeśli nie musicie oszczędzć kupcie kolumny 3 drożne. To jest przesąd, że mają problemy ze znikaniem, dobrze skonstruowane 3 drogi znikaja tak samo jak monitory, potrafią także zbudowć scenę równie głęboką i szeroką, tyle że skonstruować jest takie coś trudniej i jest na rynku więcej nieudanych konstrukcji tego typu, stąd prawdopodobnie takie a nie inne wnioski. Co innego jeśli budet jest taki, ze trzeba wybrać między niezłymi miniaturkami, a kiepskimi podłogówkami to zawsze wtedy można spróbować subwooferem podratować nieco bas i mieć pełne pasmo przy zadowalajcej jakości, ale takie dylematy występują tylko na niskich pułapch cenowych, im wyżej tym bardziej słuszne staje się kupowanie pełnopasmowych kolumn.

Pablo-rock, 27 Maj 2008, 23:25

czym sie roznia

suby za 500 i za 2000 w przetwazaniu niskich czestotliwosci i jaki ma to wplyw na system stereo

prosze bardzo

--------------------------

ojojoj kolega ma niski pułap ogólnie mówiąc

Czym się różni w takim razie sub za 500zł od suba za 550zł czasem różnica jest katastrofalna.

Proponuję posłuchaj według mnie jednego z lepszych i taniutkich "subów" TANNOY mSub10 lub innych droższych koniecznie zamkniętych oczywiście.

abuq1, 28 Maj 2008, 00:03

>>"czym sie roznia

>>suby za 500 i za 2000 w przetwazaniu niskich czestotliwosci i jaki ma to wplyw na system stereo

>>prosze bardzo."

>

>A czym się różnią kolumny za 500 i za 3000 i jakie ma to znaczenie w systemie stereo, dopowiedz

>sobie reszte sam.

dzieki odpowiem napewno myslame tylko ze jak ktos twierdzi okims ze ma nietrafione opinie sam potrafi pozniej dac temu jakies sensowne wytlumaczenie ale ok odpowiem sobie sam

Pablo-rock, 27 Maj 2008, 23:25

czym sie roznia

suby za 500 i za 2000 w przetwazaniu niskich czestotliwosci i jaki ma to wplyw na system stereo

prosze bardzo

--------------------------

ojojoj kolega ma niski pułap ogólnie mówiąc

Czym się różni w takim razie sub za 500zł od suba za 550zł czasem różnica jest katastrofalna.

Proponuję posłuchaj według mnie jednego z lepszych i taniutkich "subów" TANNOY mSub10 lub innych droższych koniecznie zamkniętych oczywiście.

bardzo konstruktywna wypowiedz,wnoszaca bardzo duzo do tematu

ARGOS 3.Subwoofery do KD budowane są z myślą o zupełnie innej roli niż woofer w kolumnch.

i to zdanie dlamnie jest najwazniejsze z calego twojego wywodu z ktorym ogolnie sie zgadzam ze sub w stero to "zło" konieczne o ktorym pisałem wyżej,ze sub jest potrzebny w zastawie stereo jesli mamy zasalabe woofery w kolumnach lub niesa wcale zaslabe tylko zle dobrane do metrażu pomieszczenia,jedno z dwojga

pozdrawiam

>czyli w kinie jest sub!!

Ja nie o tym mówię. Chodzi mi o systemy bezkompromisowe za kilkadziesiąt tysięcy. Rozmawiałem o tym też z jednym z redaktorów i również on stwierdził, że prywatnie też jest zdania, że bezkompromisowy system powinien mieć dwa suby.

Z moich doswiadczen wynika , ze subwoofer moze byc doskonalym uzupelnieniem kolumn . Tylko , ze " sub subowi nie rowny" .Subwooferem mozemy nazwac tanie urzadzenie , z membrana wielkosci dloni ustawione pod biurkiem na komputer wydajace jednostajny monotonny pomruk. Mozemy nim rownierz nazwac calkiem przyzwoity uniwersalny , aktywny subwoofer nieprzypadkowo dostrojony i ustawiony. Subwooferem jest rowniez zespol dwoch , porzadnych , stereofoniczych modulow subniskotonowych , aktywnych lub pasywnych , doskonale zestrojonych glosnoscia , odcieciem i faza z reszta glosnikow i dostosowanym do charakteru pomieszczenia i gustu sluchacza.

Wielu uznanych producentow zespolow glosnikowych ma w ofercie subwoofery , jako uzupelnienie zakresu pasma w kolumnach"glownych" ,m. in . wspomniany Scan Speak ,Zoller , Krell. Odpowiadajac na pytanie zalozyciela watku : tak , ja uzywam subwooferow i jestem calkowicie usatysfakcjonowany tym co wnosza do systemu.Pzdrawiam.

stinek- mam do ciebie pytanie,czy firmy ktore wymieniles Scan Speak ,Zoller , Krell maja w ofercie zestawy np kina domowego 5.1,mysle ze tak choc niespradzalem,maja tez zestawy 2.1 czy nawet 2.2 bardzo mnie to ciekawi,bo wiesz poprzeczytaniu twojego wpisu mozna tak wywnioskowac,rzuc pare fot zestawow stero z subami 2.1 lub 2.2 Scan Speak ,Zoller , Krell

pozdrawiam

> ARGOS, 28 Maj 2008, 01:44

>2. w kolumnach 3 drożnych dynamikę środka pasma uzyskuje się przez odciążenie głośnika od

>przetwarzania niskich tonów. W przypadku zestawu z pojedynczym subwooferem jeśli nie chcemy zaburzyć

>stereofonii musimy podzielić wszystko nisko, na ogół bez żdnej filtrcji monitorków od dołu.

>Uzyskujemy w ten sposób jedynie przyrost basu, pozostałe aspekty pozostają na takim samym poziomie.

(...)

>W kolumnach trzeci głośnik instaluje się po to, żeby poprawić dynamikę całości

>pasma oraz rozciągnicie basu w dół.

Trochę nie rozumię: dołożenie trzeciego głośnika zwiększa powierzchnię membran, co na pewno pozwala łatwiej zejść niżej z basem. Ale jak ma się to do dynamiki środka? Może chodzi o to że nie trzeba ograniczać efektywności aby rozciągnąć pasmo?

Argos, mógłbyś wytłumaczyć?

Używam dwóch subwoferów, do wypełnienia zakresu dolengo pasma i uważam, że jeśli są dobrze zaaplikowane to nie będą przeszkadzać. Stosuję je tylko podczas słuchania muzyki, która takiego podkreślenia według mnie potrzebuje, ale nie wymaga, np. dynamiczny pop, hip-hop, czy chociażby electro. Nie używam ich w przypadku muzyki Jazzowej, a tym bardziej klasycznej, ponieważ to jest muzyka instrumentalna i tam uważam, że są zbędne. Lubię silne wrażenia i od czasu do czasu odsłuch muzyki na takim poziomie, czyli bardzo głośnym z bardzo dynamicznym wypełnieniem dołu, subwoofery mają za zadanie zapewniać. Głównie imitują one wrażenie potęgi brzmienia, ale przy muzyce Jazz'owej u mnie się niestety nie sprawdzją (trzeba byłoby to dopracować, ale czasu i środków brak). To czy takie połączenie się sprawdzi, natomiast zależy od wielu czynników, takich jak pomieszczenie, klasa sprzętu towarzyszącego, okablowanie, zasilanie, preferencje słuchacza itp., o czym prawie każdy na forum wie, lub wiedzieć powinien, chcąc korzystać z tego rodzaju połączenia.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.