Skocz do zawartości
IGNORED

trwałość lamp we wzmacniaczu HV-1

MWilon

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

jaka jest trwałość lamp we wspomnianym wzmacniaczu? Chodzi o liczbę przepracowanych godzin. Czy ewentualna wymiana zużytej lampy jest trudna i ile kosztuje?

Pozdrawiam,

P.S.

Na razie kupiłem do swojego zestawu Philipsy SPC HP-890, ale planuję w przyszłości pozbyć się wszystkiego i skupić na słuchaniu słuchawkowym. Do mojego bloku i mieszkania nawet Tannoye M1 są zbyt głośne. Dlatego właśnie pytam.

6n13s według danych producenta ma gwarantowane co najmniej 1000h, pozostałe lampy w zależności od wersji ecc85 lub ecc81 powinny wytrzymać co najmniej od 2 do 5 tysięcy godzin. Z dostępnością lamp zastępczych nie powinno jak na razie być problemu. 6n13s można dostać na allegro, w niektórych 'komisach' na www i ich cena zazwyczaj nie przekracza 20zł/szt. Co do lamp sterujących to o ile masz ecc81 to ta lampa jest ciągle w produkcji JJ można też dostać stare produkcje RFT.

hififreak.wordpress.com

Trwałość jest taka jaka jest, obliczana przy założeniu że lampa będzie pracować przy swoich nominalnych warunkach pracy. Może się zmniejszyć jeśli się ją bardziej obciąży, może się zmniejszyć jeśli się będzie pracować na niższych napięciach i prądach oraz przy dobrym napięciu żarzenia. Przy trwałości 1000h masz gwarantowane 200dni słuchania po 5h dziennie jeśli lampa chodzi na nominalnych warunkach pracy - z tego co się orientuję to w HV-1 nie chodzi na nominalnych a w znacznie obniżonych więc spokojnie powinna wystarczyć na co najmniej rok dobrego słuchania.

co do dostępności to nie jest tak fajnie - po prostu sklepów z lampami i odpowiednim ich wyborem nie ma. Czasem można kupić lampy do wzmaków gitarowych (el34, 6l6, kt88) ale praktycznie nie spotkałem sklepu gdzie można dostać rosyjskie i radzieckie lampy. Zostaje prywatny import, albo szukanie okazji.

hififreak.wordpress.com

Przecież to tragiczne, co piszesz :-((( Kupuję HV1 za 1,5 tys zł i po roku/dwóch mogę go wyrzucić do kosza! To nonsens! Już widzę, że skupię się na tanich tranzystorach.

Michał

Nie no nie ma co przesadzać - przy lampach już tak jest i już, wyobraź sobie gości którzy kupują wzmacniacze mocy na lampach za co najmniej kilka tysięcy, pograją na nich od roku do 5 lat i po tym czasie muszą wymienić komplet lamp mocy. Po prostu ten typ tak ma i już. Ma to swoje minusy - konieczność wymiany lamp co pewien czas. Ma to też swoje plusy - piękny dźwięk i dodatkowo możliwość modyfikacji brzmienia przez stosownanie lamp od różnych producentów, które mimo iż są tego samego typu różnią sie brzmieniowo.

Ja tam jestem za lampami i już ;-)

hififreak.wordpress.com

Fakt, życie jest brutalne. Ale dzięki tej liście uniknąłem niemiłego zaskoczenia. Paiętam, jak za komuny ojciec wiecznie zabiegał o zapasowe lampy do telewizora. Nie chciałbym tego powtarzać. Wiwat tranzystory ;-)

Michał

MW, nie wyrzuczsz wzmaka do kosza, tylko zmieniasz lampy za kilkadziesiąt (40?) zł. Lampy kupujesz np. u producenta wzmacniacza, wysyłkowo - możesz zapytać o dostępność zanim kupisz. Te są tanie, dużo nie przepłacisz.

Ale wcześniej słyszałem, że te specjalne lampy są praktycznie niedostępne [giełdy + allegro, a ja nienawidzę takiej pokątnej sprzedaży]. To jak w końcu - skąd producent ma lampy, których nie ma [na rynku]?

Michał

• Redaktorzy

Ależ są, są. Wszystkie lampy są na rynku. Lampy w urządzeniach wymienia się zależnie od intensywności użytkowania, ale tak mniej więcej co dwa lata. To nie boli. A tranzystory też się zużywają, tylko spróbuj je wymienić, zwłaszcza sam.

Z wymianą lamp jest jeszcze prościej. Każda jest wkladana w podstawkę i wymiana polega na wyciągnięciu lampy starej i włożeniu w podstawkę lampy nowej. W bardziej skomplikowanych układach trzeba coś jeszcze regulować ale to z zasady nie dotyczy wzmaków słuchawkowych.

hififreak.wordpress.com

Bardzo dziękuję. Przemyślę sprawę. Póki co wybiorę się do Audio Forte ze swoimi słuchawkami i zobaczę, czy grają lepiej na HV-1, niż z Harmana. Tak dla czystej ciekawości, bo 1500 zł i tak teraz nie wydam. Gdybym jeszcze wiedział, ile kosztuje Piotrek 608...

Pozdrawiam,

Michał

Michale - nie znam dokładnej ceny wzmaka Piotrka - ale z tego co pamiętam to była poniżej 1000zł.

Hiena - dzieci jeszcze nie mam, ale cierpliwość jest jedną z cech wymaganych w moim fachu :-). Poza tym temat jest z tych, w których mam coś do powiedzenia więc piszę ;->

B.

hififreak.wordpress.com

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Zarejestruj się już teraz

Zyskujesz dostęp do wielu dodatkowych treści, o których nawet nie wiesz!

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.