Skocz do zawartości
IGNORED

kino domowe - zestawy z marketow :?

roisner

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

chcialbym kupic kino domowe - 3500-4000tys, pokoj 4x5, muzyka 40% film 60% - zastanawiam sie nad firma Onkyo lub Koda, co myslicie o zestawach z media lub saturna? Czy mozna znalezc tam cos sensownego, ewentulanie moze jakies namiary na sklepy w okolicach Katowic. Moze ktos poleci jakis sprawdzony zestaw.

Dzieki!

https://www.audiostereo.pl/topic/43688-kino-domowe-zestawy-z-marketow/

tradycyjnie juz przypominam ze za 4000 ooo

mozna kupic praktycznie calego saturna

- pytanie tylko czy go w domu zmiescisz :))))

a powaznie - jestes pewny co do kina???

- masz pomieszczenie gdzie mozna sesownie rozstawic satelitki???

jesli rodzi sie watpliwosc - to moze zacznij od dobrego stereo -

jak pokazuje przyklad wielu kelegow - kina ogladamy w stereo i jest cacy :)))

ja jestem zdania ze lepsze dobre stereo niz namiastka kina...

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

zerknij sobie na te linki może znajdziesz coś fajnego,moim zdaniem głośniki KODA w swojej klasie cenowej są naprawdę godne polecenia tylko w MM i innych marketach dostępne są tylko poszczególne modele

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tu uwaga Pioneer właśnie zmienia modele elektroniki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tu tak samo jak wyżej.

A szczególnie ja polecałbym Tobie wzięcie pod uwagę KODA HARMONY seria trochę wyższa :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja kiedyś miałem przez długi czas K-5000 i byłem bardzo zadowolony a zamieniłem na Paradigmy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 tysiące to nieby niezbyt wiele na cały zestaw. Jednak kino tanieje i coraz częściej można znaleźć niezłe kąski :)

5 minut z Allegro daje całkiem ciekawe rezultaty :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tutaj nikt Ci nie powie że masz głośniki niedające się do kina...

i do tego jakiś zestaw ampli+dvd...Nie polecam konkretnego bo tu dużo zależy od twoich preferencji brzmienia i estetyki. Napisz jaki styl leży Ci najbardziej...to i ampa się znajdzie.

Ukryta Zawartość

4X5 i taki sprzęt głośnikowy..hmmmm przerost formy nad treścią.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

to wg. mnie lepsze rozwiązania, przynajmniej nie będzie problemu z dudniącym basem, a i muzyka będzie brzmieć przyjemniej, teraz tylko kwestia osobistych preferencji, bo każdy zestaw gra trochę inaczej:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

- pierwsze nie warto

- drugie nie warto

- trzecie warto, ale brak suba. Glośniki z nawet większym kopem niż jbl.

- czwarte nie warto

- piąte nie warto

- szóste nie warto

4x5. To wcale nie tak malo. Jeżeli pokój będzie odpowiednio wyciszony, a kolumny ustawione tak jak należy. Żadnego dudnienia nie będzie :) Sam mam 22 metry, przedzielone wredną ścianka i co? I paradigm czuje się jak ryba w wodzie :) Zresztą twoje zestawy nie różnią się gabarytami czy też szczególnie moca efektywnością sposobem budowy. Natomiast fakt że polecasz 3 zestawy głośników yamaha na pewno sprawi że kolega będzie miał ciekawy wybór :) do tego tanie klipsch i wharfidale które w kinie są delikatnie mówiąc pomyłką. Jedyny zestaw wart polecenia to to dali concept. To na pewno ładnie zagra. Ale imho nie tak dobrze jak jbl, to już dźwięk rasowo kinowy. Pokaż nam układ pokoju. Najlepiej zrób jakieś zdjęcia. Wtedy będzie jasność co na co możesz sobie pozwolić.

Ja brałem zestawy też pod muzykę(głównie), które w kinie też się dobrze sprawdzą. Prawie każdy z powyższych wzmaków jest bardziej muzykalny niż zestawy powyżej moich poprzedników. I jeszcze jedno, im więcej głośników ma dana kolumna, bądź pracuje w systemie 2,5 czy 3 drożnym tym jest większym obciążeniem dla wzmacniacza i klarowności dźwięku. Nie lubię taniego efekciarstwa. A co chwile odlączać suba by móc posłuchać muzyke to hmmm..nie widzi mi się.Można też kupić stworzonego do muzyki suba Velodyne, z tym że to już trzeba stworzyć indywidualny zestaw.

Nie moge zrozumieć o co Ci dokładnie chodzi bo:

-jeżeli brałeś pod uwagę głównie zestawy do muzyki, niestety ale nie trafiłeś. Tutaj pazurki pokażą wharfidale a przede wszystkim dali. Natomiast w kinie wharfidale nie ma szans. Yamaha i klipsh to czyste efekciarstwo, kartonowy dźwięk zmontowany pod kd właśnie.

-Mówisz że trudno wysterować kolumny 2,5 3 drożne, to dlaczego je polecasz ? tylko wharfidale i klipsch maja budowę do której dążysz, a one w kinie nie za bardzo :(. Dodatkowo proponujesz dali które dość trudno wysterować.

- nie lubisz taniego efekciarstwa, odnośnie czego ? odnośnie suba ? każdy ampli. ma funkcje direct, a to jeden guzik :) Jasne że tanie suby nie zagrają muzyki, ale też jasne że kino bez suba to nie kino...A juz po za wszelkim to własnie sub jbl ma prawo czuć się w w/w stawce bardzo mocno.

Pod względem muzyki jbl wypada świetnie. Oczywiście to okreslonego gatunku. Ale dynamiki, mieska i ciepłego charakteru nie mozna im odmówić. Bardzo fajnie grające kolumny, a za tą cene to naprawde świetne pudła :) kolejna kwestia ze to właśnie jbl relatywnie łatwo wysterować.

Jeżeli jednak chciałbys dorwać możliwie najlepszy dzwiek. Poszukaj uznanych kolumn podstawkowych i po prostu kup 6 sztuk :) i tak np. Paradigm monitor, kef q, elac 103.2 do tego wzmacniacz np. onkyo 604 albo coś tej klasy i buzia sie sama uśmiecha :)

Jble z serii E i ES to straszna kupa - szczególnie w stereo od tego przereklamowanego szajsu chyba wszystko w podobnej cenie gra lepiej.

Zestawy, które dobrze spiszą się zarówno w kinie jak i w stereo:

- ProTonsil Siesta (w swojej cenie bezkonkurencyjne),

- Magnat Quantum z serii 60x,

- ProTonsil Maestro II i Premium,

- Kef z serii Q (teraz na wyprzedaży),

- Koda Harmony K5000.

Jble z serii E i ES jeszcze raz szczerze odradzam - totalny badziew.

radul

Jak ja lubie takie miłe stwierdzenia :) straszna kupa, przereklamowany szjs :)

Prezentacja dźwieku jest specyficzna, to prawda. Ale jbl mają ten kinowy charakterek za który można wiele wybaczyć :) i żeby je z koda porównywać czy magnatem....oj boli :) ten nosil to chmmmm, co jak co ale żadna referencja w klasie to nie jest...

Akurat wymieniłem konkretne serie konkretnych marek - te Tonsile (Siesta) są rewelacyjne, Koda Harmony K500 i Magnaty z serii Ouantum 60x to też bardzo dobre konstrukcje.

Premium i Maestro zagrają znacznie lepiej od Jbli z serii E - a są od nich sporo tańsze.

Kefy Q w poprzedniej cenie to żadna rewelacja - teraz są wyprzedawane za pół ceny i zdecydowanie warto brać je pod uwagę, miałem u siebie Q5 i Q1 - niezłe kolumienki, ale do Siest to im jeszcze sporo brakuje.

Jble z serii E i ES to przereklamowana kupa i wielki sukces amerykańskiego marketingu.

>Prezentacja dźwieku jest specyficzna, to prawda. Ale jbl mają ten kinowy charakterek za który można

>wiele wybaczyć :) i żeby je z koda porównywać czy magnatem....oj boli :) ten nosil to chmmmm, co jak

>co ale żadna referencja w klasie to nie jest...

A dlaczego nie porównywać Kody, Magnata i Tonsila do Jbla?

W podobnych klasach cenowych firmy te oferują znacznie lepsze konstrukcje od tego przereklamowanego amerykańsko-meksykańsko-chińskiego szajsu, jakim są serie E i ES.

Za znaczek, który nie gwarantuje jakości trzeba słono zapłacić...

Może należałoby jednak nadrobić zaległości i przesłuchać trochę świetnych, ale "mniej markowych" konstrukcji - a nie wydawać opinie sugerując się tylko "renomą" i popularnością danej marki, za którą często się przepłaca.

@ Jesko

Nie twierdze ze te jbl to jest jakieś nieporozumienie, tak jak powiedziałeś najlepiej to kupić zestaw kolumn podstawkowych np. głośniki b&w 685/686/htm62 plus ampituner i dvd(polecam marantza czy yamahe). To będzie koszt około 5000zł. Teraz do tego opcjonalny sub i zrobi sie niezła sumka. Natomiast wiem że top hi-fi ma w swojej ofercie bardzo dobre zestawy które za 4000zł można dorwać.Co do moich typów to była to zabawa na allegro 5minut. To tylko takie przykłady. Gdyby usiąść na spokojnie można by coś lepszego złożyć, z tym że ja i tak wole stereo, z czym się nie będę kryć. Wg. mnie najlepsze rozwiązanie w tej kwocie to było by kupno dobrego dvd, wzmaka plus kolumn podstawkowych lub podłogowych. Z takiej konfiguracji też można czerpać wiele dobrego z koncertów,filmów na dvd i muzyki na cd.

Cieżko się z Toba będzie rozmawiać. Skoro nie umiesz operowac innymi słowami niż kupa i szajs :)

O moje zaległości sie nie martw. Nie pisałbym tutaj gdybym nie posłuchał tego i owego. Nazywanie jbl szajsem a konkretnie serii o której mówimy, to czyste nieporozumienie i próba prowokacji chyba...bo juz inaczej tego wytłumaczyć nie umiem. Używając argumentu "znaczka", mógłbym tak powiedzieć o każdej szanujacej się firmie audio, tylko po co ? za 3,5 tyś dostaniemy od jbl-a cały zestaw, z bardzo kinowym brzmieniem. W tych kolumnach liczy sie mieciutki bas i power pełną gębą, dynamika ma zmiatać oglądających, i jeżeli ktoś wyznaje taką filozofię to trudno o lepszą rekomendacje.

Jeżeli chodzi o całokształt to magnat koda czy tonsil (mimo wielkiej historii) niemają zbyt wiele do powiedzenia względem osiągnięć w sferze audio porównując do jbl-a. Natomiast zgadzam sie w budżetówce firmy ze soba konkurują i mają raczej wyrównane sznse. Jednak brzmienie jbl-a jest od nich znaczaco inne, nie mówię że lepsze chociaż w przypadku kina taki rodzaj prezentacji wydaje sie właściwy.

Móię to niestety trochę z szacunku do innych użytkowników. Bo kody i magnata nasłuchałem sie tyle że głowa boli....i właśnie najbardziej ten ból głowy definiuje moje odczucia odnośnie tych marek.

Żeś się do kefów przyczepił :) za 900 zł to jest po prostu okazja dziesięciolecia :) swego czasu przesluchałem praktycznie całą stawkę do 2000 tyś. i nie było kolumn które wpisały by się w moje gusta lepiej. Siesty to rozumiem nowy forumowy hicior ? nie powiem fajne są ale żeby tyle szumu....phi....kefom nic nie brakuje, a sceną sweet spotem i wokalem je zabijają. Tak jak mówię każdy przykłada wagę do czegoś innego dlatego mocne opinie w twoim stylu, uważam za zbedne i nie potrzebne.

DawidM

Coś mi się tak wydawało. Że na szybko :) wziałem to na poważnie, bo a co ! niech sie wartościowe wątki na tym forum pokręcą od czasu do czasu. Ostatnio to już tu taka nudą wieje :D

Odnośnie twojego podejścia. Niestety ale ja z opozycji.

Kino to dla mnie projektor+ampli+5.1+zródło tu pełna dowolnosć (dvd, komp, media center, tv, konsole itd.). Bo z definicji kino domowe, to poprostu kino w domu nieprawdaż ?

Jednak akceptuje podejście stereo+projektor do filmów starych, koncertów, bez efektów. Jeżeli ktoś ma takie preferencje to i owszem stereo w kinie ma sens.

No ale nikt mi nie powie że docelowo 5.1 w pojęciu "kino" jest formatem zdecydowanie bardziej na miejscu niż 2.0. Charlie chaplin na pro logic II :) a czemu by nie...

Wracając do propozycji. A i owszem monitorki b&w też można w niezłej cenie znaleźć. Dopiszmy do listy siesty. I razem z elac, kef, jbl, paradigm mamy całkiem ciekawą gromadkę z której na pewno coś sobie autor wątku wybierze. Teraz się można zastanowić nad ampli. Ja optuje za starszymi modelami wyższych serii. Tylko jaki charakter brzmienia ? bo tak rozmawiamy trochę po omacku

Gość ata77

(Konto usunięte)

a ja ci zaproponuje 3x tannoy m1 (500 - 700zł) + 2x tannoy m2 (700zł) =1400

sub jamahy 515 nowy 900zł =900

amplituner do wyboru (denon albo marantz moim zdaniem ewentualnie h/k)najlepiej uzywka bo nowe szybko traca na wartosci a nie oferuja duzo wiecej niz modele wypuszczone np. 2 lata temu =1200

dvd- jakies tanie bo za chwile krolowac beda nowe formaty =do 300

kable (ze wzgledu na budzet zwyklaki) =200

całosc =4000

Daje głowe ze taki zestaw zagra lepiej niz kazdy zestaw hipermarketowy do 4000.

Warto postawic głośniki na standach ale to jakies +1000-2000zł.

Kolumny to nie merkury tylko poprzednie wersje shadow. Te kolumny w odsprzedazy sa drozsze niz byly w zakupie. Szkoda ze juz ich nie produkują.

>Jeżeli chodzi o całokształt to magnat koda czy tonsil (mimo wielkiej historii) niemają zbyt wiele do

>powiedzenia względem osiągnięć w sferze audio porównując do jbl-a.

Po porównaniu budżetowych konstrukcji Tonsila, Magnata i Kody (Siesta, Quantum 60x i Harmony K5000) z Jbl (E Northridge i ES) to jednak Jbl wypada bardzo słabiutko (zwłaszcza w stereo, a założyciel wątku, muzyki też na tym zestawie będzie słuchał).

Nie dyskutujemy tu o osiągnięciach i dorobku tych firm - tylko o kilku konkretnych konstrukcjach, a w przypadku tych serii (E i ES) - Jbl raczej się nie postarał.

Jble z serii E nie mają mięciutkiego basu - najniższe składowe w wykonaniu tych pudeł to efekciarsko podbite (ale nie schodzące nisko) buczące dudnienie, grają płasko.

Do kina i robienia łomotu ujdą - chociaż taki hałas można uzyskać znacznie taniej.Siest nawet bym do nich nie próbował porównywać - Maestro II to kolumny, które tym Jblom bez problemu "skopią dupsko" i to niemal we wszystkich aspektach brzmienia.

>Żeś się do kefów przyczepił :) za 900 zł to jest po prostu okazja dziesięciolecia :) swego czasu

>przesluchałem praktycznie całą stawkę do 2000 tyś.

Za 900zł (Q1) to bardzo przyzwoite kolumienki - miałem je u siebie w domu i porównywałem z kilkoma innymi monitorami w podobnej cenie (zagrały nieźle, ale kilka innych trochę lepiej, w tym monitory Siesta).

Ale Kefów się nie czepiłem - uważam, że seria Q, w tej chwili to jedna z najlepszych propozycji na rynku.

RADUL, 31 Maj 2008, 20:22

>Ale Kefów się nie czepiłem - uważam, że seria Q, w tej chwili to jedna z najlepszych propozycji na

>rynku.

marcin9999 twierdzi że KEF Q1 mają fatalne zawieszenie górne głośnika niskotonowego pod wzgl. awaryjności - rozpada się po stosunkowo krótkim czasie. Wg. niego po ponad 2000 godzin słuchania. Może jeszcze jest na forum posiadacz tych kolumn mający je np. 3-4 lata ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.