Skocz do zawartości
IGNORED

VINCENT 238 czy wystarczy 233

kiki

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanko.

Czy ktoś miał możliwość porównania Vincenta 238 i 233.

Mam 233 w którym słyszę parę niedociągnięć-jest troszkę za ostry u góry,jakby mało wybrzmiewał,brak tego ciepłego wyrazu,dłuższe słuchanie staje się męczące.

Ciekawe co proponuje w tym zakresie 2 razy droższy 238.

Według parametrów ma bardzo dobre zasilanie 200/8,400/4 i 60 w klasie A.

Mój 233 to nowsza wersja -jakby zubożona -nie ma pracy w klasie A.a zasilanie to 200/8,270/4.

Nigdzie nie znalazłem testu 238.

Zauważyłem chociaż jestem sceptycznie nastawiony do tz.otoczki stereo(kable,sieciówki,standy itp.),że VINCENT 233 tuż po włączeniu gra BARDZO PŁASKO,METALICZNIE I OSTRO-po ok.3 godzinach grania wszystko staje sie INNE ,dźwięk staje się przystępniejszy,bardziej miękki,mniej męczący,słychać jakieś wybrzmienia i dopiero npowinno się słuchać.

Jestem tym faktem cokolwiek zdumiony.

Zauważam ten fakt po każdorazowym uruchomieniu-na dobrą sprawę nie powinno się tego wzmacniacza wyłączać (ale przy obecnych cenach energii)

Ciekawe czy warto zainwestować w 238(słyszałem od człowieka sprzedającego obydwa modele że NIE.

https://www.audiostereo.pl/topic/43734-vincent-238-czy-wystarczy-233/

Witaj,

model SV-238 praktycznie pod każdyn względem jest lepszy. Przede wszystkim poza znacznie lepszym zasilaniem co przedkładać się będzie na lepszy bas, lepsza kontrolę, brzmienie jest znacznie bardziej uporządkowane. W pewnym stopniu powinna zniknąć ostrość, szorstkość.

Jesli jednak zależy Ci na ciepłym, bardziej plastycznym brzmieniu, może warto zwrócić uwagę na wzmacniacz NAD (master), MBL 7006, LUXMAN L-505f - pozostaje tylko posłuchać.

Każdy wzmacniacz potrzebuje kilkdziesiąt minut na osiągnięcie optymalnej temperatury pracy, przy której oferuje maksymalną jakość dźwięku.

No właśnie ktoś mi tak mówił.A kosztuje 2xtyle co 233.Niestety nie mam możliwości odsłuchu przed zakupem.Chyba odpuszczę,chociaż trochę szkoda-wzmak wygląda poważnie i ma już nowoczesny wyświetlacz.

Zainteresuj się Jungson JA-88D Class A. Musisz go sobie z Niemiec albo z Chin sprowadzić. Myslę, że pobije spokojnie Vincenty a kosztuje dużo, dużo mniej.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.