Skocz do zawartości
IGNORED

Płaski, nietypowy subwoofer

porlick

Rekomendowane odpowiedzi

Jak płaski może być subwoofer? Zazwyczaj tego typu konstrukcje robione są jako dość regularne kostki, w tzw. "kinach domowych" ich spłaszczony kształt podyktowany jest raczej możliwością upchnięcia do kartonu z resztą sprzętu. Co prawda spotyka się dość nietypowe suby (np. Sequence- naścienne), ale czy ta płaskość nie odbija się niekorzystnie na relacji głośnik-obudowa? Planuję wykonać subwoofer płaski, dodatkowo ma być schowany pod łóżkiem- po prostu będzie funkcjonował w sypialni, gdzie nie wymagam audiofilskich wzruszeń, lecz uzupełnienia dźwięku o dolny rejestr w zestawie "kina" Samsung. ("Subwoofer" oryginalny to była kompletna porażka, jego działanie przypominało pukanie patykiem w kartonowe pudło.) Nie planuję dużego wydatku, na głośnik ok. 50zł, kawałki płyty mam. Sub pasywny, wzmacniacz w jednostce centralnej.

Proszę o opinie i sugestie na ten temat.

Co do sugestii koncepcji:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Kanał subwoofera w kinie trzeba będzie mocno podkręcić i zostaje jeszcze dobór głośnika.

Powodzenia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Właśnie strugam coś takiego: skrzynka 56x38cm, wys. całk. 20cm, stać będzie na podwyższonych ściankach bocznych, objętość wewn. ok 25l. Głośnik Alphard LW 800 8 ohm (bo taki walał się w szafie). Obudowa zamknięta, mocno tłumiona watą synt. Całość klejona i skręcana. Budżet znikomy- sam jestem ciekawy, co z tego wyniknie.

Jeszcze uproszczony schemacik:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Irek350

>>Popełniłem kiedyś suba na LW800, ogólnie powiem ci tylko tak - sprzęt dla naprawdę mało

>wymagającego urzytkownika. Oczywiście możesz sobie poeksperymentować, ale cudu nie oczekuj :)

Wcale nie oczekuję cudu, przeczytaj uważnie, co napisałem wcześniej- założeniem była zamiana pseudosuba z zestawu Samsunga na chyba 15 cm głośniczku, który nawet nie próbował udawać grania basem.

Wyszło coś takiego, co wrzuciłem pod łóżko (bez wykończenia zewnętrznego) i jestem naprawdę zaskoczony odmianą (po tym g..nie z zestawu). W związku z zastosowaniem skrzynki zamkniętej nie ma jednostajnego buczenia, nie ma też całkiem najniższych basów- taki urok zastosowanej koncepcji, ale ogólnie jest OK. jak pisałem wcześniej, do słuchania muzyki schodzę do salonu, w sypialni ma być robione jedynie "tło dźwiękowe". Póki co nie odczuwam potrzeby wyciągania go spod łóżka (nawet z boku go nie widać), więc pozostanie na razie niewykończony estetycznie. (Chyba, że mi sumienie nie pozwoli go tak zostawić.)

Ukryta Zawartość

post-7066-100001866 1212681035_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.