Skocz do zawartości
IGNORED

Naczym polega fenomen Altusów ?

Karol_Szymanowski

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawia mnie fakt dlaczego pomimo wielu lat ceny głośników altus nadal sa na dość wysokim poziome na czym to polega czy one są tak znakomite ....w co szczerze wątpię czy ich reklama...? naprawdę nie wiem może ktoś tu z kolegów mi powie kopić ich nie chce!!! absolutnie ale zastanawiam sie dlaczego mają taką cenę i dlaczego tyle osób tak chętnie je licytuje ?

https://www.audiostereo.pl/topic/43770-naczym-polega-fenomen-altus%C3%B3w/

Dokładnie, są niewrażliwe na dobór sprzętu towarzyszacego i zmiany kabelków. A tak na serio, to po prostu ludzie kupują do robienia łomotu tanim kosztem, spodziewając się wgniatającego basu którym można zabić z 30cm basowców. Prawda jest jednak zgoła inna... ;) Zgon moze nastąpić przez krwotoku z uszu, w wyniku pokaleczenia ostrą i sycząco-cykającą górą pasma.

Raczej pokutujące u wielu przekonanie, że Altusy to super wysokiej klasy kolumny. Ci sami zwykle kupują do nich wzmaki Technicsa, no bo nic tak wspaniale nie zagra. Znam takiego jednego, nie ma z nim dyskusji ;)

>sav

dla mnie altusy służyły jako klatki dla ptaków

to bardzo smutne co piszesz, jestem przeciwnikiem takiego traktowania starszego sprzętu, szczególnie rodzimej produkcji...

__

'unitromaniak'

• Redaktorzy

"to bardzo smutne co piszesz, jestem przeciwnikiem takiego traktowania starszego sprzętu, szczególnie rodzimej produkcji..."

A znęcanie się nad ptaszkami przez tego łobuza cię nie smuci? :-)

Na takie teksty pewien znajomy góral zwykł odpowiadać - pierdolita panocku...

Zapewne gówniane chińskie Tannoye czy podobne AE kupują ci bardzo wyrobieni audiofile (jak guma w majtasach). Gra to równie koszmarnie tyle, że cicho.

Altusy kiedyś zagrały na pionierze podobnie do wczesnych Focal (JM Labów) za 5 razy większa cenę (czyli na dzisiejsze standardy cen za cenę przeciętnie budżetową - Focale były mniejsze i bardziej łomotliwe, choć słabsze i nieco cichsze), wywołując niejakie zdumienie właściciela Focali :)

Przewaga Altusów nad pseudo-audiofilskimi popierdułkami (czyli chińskim śmieciem do hipermarketów) jest taka, że przy tych samych wadach i cenie, Altusy potrafią nagłośnić sporą przestrzeń, a kiedy ktoś ma życzenie mogą załomotać, albo zaświergotać. Niewyśrubowane osiągi na basie owocują mniejszymi zniekształceniami niż z większości regałowców w tej cenie. I w tym właśnie mają przewagę nad popiardującymi i popiskującymi gówienkami w 10 litrowych obudowach ze śmierdzącego plastiku made in china.

Są to ostanie porządnie zrobione kolumny głośnikowe klasy popularnej (czyli takiej jaką kupuje 90% audiofilityków na tym forum).

rafal996, 4 Cze 2008, 18:06

>Raczej pokutujące u wielu przekonanie, że Altusy to super wysokiej klasy kolumny. Ci sami zwykle

>kupują do nich wzmaki Technicsa, no bo nic tak wspaniale nie zagra. Znam takiego jednego, nie ma z

>nim dyskusji ;)

chłopie toś z ust mi to wyjąłeś

altus=technics

technics=altus

nic lepszego niema,znam paru co twierdza i niema zadnej dyskusji,zadnej!!!

idealne połaczenie hi end

pozdrawiam

Uuuuu Paul wystrzelił do mnie audiofilską wiedzą :))) Uuuuumierammmm (na razie ze smiechu:)

To Ty nie wiesz czego słuchasz. Popsułeś sobie słuch tym zmulaczem - MF A2 ;) On jest taki wzmacniacz jak jego imienniczka jest autostrada :)))

Qbric to pochwal sie swoim sprzecikiem,naczym sluchasz muzyki,wiemy juz ze to nie plastiki z marketow bo masz uczulenie na Chinszczyzne,z twoich wypowiedzi mozan sie domyslic ze sa to altusy,moze z technicsem?

Qubric nie ma się czym chwalić, wystarczy spojrzeć na jego wpis w profilu...A co do Altusów ładnie wyglądają te pierścienie,choć proporcje obudowy są śmieszne.Według opinii wielu osób moje DALI są brzydsze, ale ja bym się nie zamienił.

Dla mnie Altusy i Altony to kolumny do ktorych sie wzdychalo ,obiekt marzen wielu mlodych ludzi w latach 80-90 tych maja swoja historie i miejsce zaklepane dla przedmiotow kultowych taka jest prawda-KAWALEK HISTORII.

Prawda jest tez ze niestety jakoscia brzmienia nie powalaja bo maja plytki bas i ostra gore pasma natomiast rzeczywiscie potrafily zagrac glosno co wykorzystywali wszyscy milosnicy dyskotek (wlacznie ze mna).

Teraz prozba do wszystkich- nie kalajmy legendy!

robix

Uwaga! Nadciąga odsiecz audiofilska dla Paula :))) Kupiliście już chłopaki audiofilskie spraye do uszu? :)))

Czarny album Metalliki na A2 brzmi jak kołysanka :)))

PS. Nigdy nie miałem Altusów ani Technicsów. Choć przyznam że słyszałem podobne zestawienie i w mało-wytłumionych pomieszczeniach dawało się z tego uzyskać całkiem organiczne brzmienie przy cichym graniu.

A słucham od dawna na sprzęcie pro-audio o czym powinniście wiedzieć! Sądziłem że jesteście moimi fanami! Ale się zawiodłem (LOL)

Ponieważ jesteście audiofilami to może wam wytłumaczę że to jest taki sprzęt na którym robi sie rózne aulbumy, np koncertowe, których nastepnie słuchacie na swoich zmulaczach :)))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.