Skocz do zawartości
IGNORED

Kef Q15 czy dobry wybór do systemu NAD?

mariuszdab

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Pytam, gdyz zrobilem zakup w ciemno, zakupilem kolumienki jak w temacie do wzm NAD314 i cd NAD512. Klamoty stoja

w pomieszczeniu piwnicznym czyli niskim, o powierzchni okolo 15m2. Do tej pory wspomniany system napedzal HECO Interior100. W zwiazku z tym, ze sa to obudowy zamkniete, bas byl zdyscyplinowany i dosyc twardy ale dynamiczny i dosc spory, srodek ok, gora bardzo przejrzysta. Wymiary podobne jak w Q15. Muzyka glownie smooth jazz. Zakup poczynilem w oparciu o recenzje i opisy oraz domniemane dopasowanie do NADa. Kolumny dotra pod koniec przyszlego tygodnia. W miedzyczasie chcialem zorientowc sie jak duze zlo sobie wyrządziłem wydajac kolejna kase przeznaczona na tegoroczny urlop

? :) :) :) Aha zpomnialem dodac, ze zestawienie z Heco nawet mi sie podobalo gdyz niemieckie paczuszki dodawaly NADowi przejrzystosci. Pozdrawiam i z niecierpliwoscia czekam na wpisy.

Biorąc pod uwagę to, że NADy grają raczej łagodniej niż ostrzej, to z Kefami powinny się spasować. Mam q15.2 i tak jak kolega Darkul napisał wcześniej muszą one mieć jednak wydajny prądowo wzmacniacz. Mimo tego, że na obudowie mają podane 8 ohm, to 200 wat Duala CV5600 (trafo)i 35-40W/kanał to zdecydowanie mało (ale już Rotel ra-04 zaczyna je ogarniać).

Czechy24.com.pl - Czechy na okrągło

Mysle, ze znajac ogromna wydajnosc pradowa NADow moja 314 smialo wysteruje kolumienki, zreszta w 1997 roku firma Pol-Audio sprzedawala Q15 w zestawieniu ze wzm NAD312 i cd NAD512, co zostalo bardzo dobrze ocenione w zakresie brzmienia w miesieczniku AUDIO 11/97. Po za tym, to male glosniczki o duzej skutecznosci (91db), powinno byc ok, a przynajmniej mam taka nadzieje.

Z tą wydajnością prądową to bym tak nie przesadzał. Pod tym względem są przeciętne.

Q 15 oprócz dobrego pilnowania lubią szybkość, wtedy odwzajemnią się ładną lokalizacją i barwą.

Mimo ich ułomności [ małe i z otworem BR ] po dziś dzień są nie złe.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.