Skocz do zawartości
IGNORED

EeePC ->Zdalny pulpit ->Serwer muzyczny

lenar_87

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jakies 2-3 tygodnie temu stalem sie bardzo szczesliwym posiadaczem EeePC... Choc oczywiscie nie kupilem go do tego zastosowania to przeciez urzadzenia kupuje sie do tego aby wykorzystywac w 100% mozliwosci jakie stwarzaja prawda?

Stad powstal w mojej glowie pomysl utworzenia z EeePC "wypasionego pilota" do mojego systemu... mianowicie sytuacja wyglada tak - moj wyciszony komputerek znajduje sie wraz z calym osprzetem po jednej stronie pokoju a miejsce odsluchowe dalej zwane lozkiem po drugiej :)... niestety przy takim rozwiazaniu nie ma mozliwosci kontrolowania np. playlisty (nie moge zmieniac playlisty bez wstawania spod cieplej kolderki)... Postanowilem wiec korzystajac z faktu posiadania EeePC zmienic ten stan rzeczy.

Poniewaz nie znalem sie wczesniej na temacie Zdalnego pulpitu myslalem ze proste stworzenie go i podlaczenie sie pod stacjonarna jednostke i wlaczenie jakiegokolwiek flaca bedzie skutkowalo poplynieciem muzyki przez kolumny a nie glosniczki w eeepc... niestety kojaca muzyka poplynela z dramatycznie slabych (choc jakby to zrelatywizowac do glosniczkow typu laptop to sa naprawde ok) membranek... co i jak zrobic aby muzyka plynela z kolumn a nie z laptopa?

Pozdrawiam,

Jedrek

BTW - zdalny pulpit to jest to... jak mozna bylo tyle lat zyc w nieswiadomosci?! :)

https://www.audiostereo.pl/topic/43832-eeepc-zdalny-pulpit-serwer-muzyczny/

na PC stacjonarnym instalujesz serwis radmina, na eeepc klienta

sprawdź tylko czy nie masz poblokowanych portów

potem w kliencie dodajesz nowy serwer i tu podajesz IP swojech PieCa (muszisz mieć zdefiniowane najlepiej na stałe)

potem klikasz w ikonke, która się stworzyła

najlepiej zmniejsz częstotliwość odświeżania ze 100 np. na 10-20

tyle

nie mam XP więc musicie się zadowolić opisem z M$

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i instalka klienta

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość rochu

(Konto usunięte)

lenar_87>

Nie osłabiaj mnie, prosze : )

---

W temacie zdalnego pulpitu stanąłem z pół roku temu jak głupi w miejscu właśnie gdzie blokuje się przesyłanie dzwięku.

Nie chcę bawic się w żadne inne programy. Chce zdalnego pulpitu!!!

Ciekawostka. Wlasnie sprawdzilem, ze linuksowy klient RDP dziala bez problemu (tzn umozliwia mi bez bolu wybor gdzie ma leciec audio). Sprawdzone: klient rdesktop na Gentoo, serwer - XP z foobarem.

wiem ze kolege rocha to rozwiazanie nie usatysfakcjonuje ale uzylem VNC... wszystko smiga az milo :) problem zostal ze skalowaniem rozdzialki 1440x900 serwera do 800x480 klienta ale z tym poradze sobie jakos na forum eeepc :)

BTW - przelatwa instalacja - tutaj serwer tutaj klient i koniec :) mozna sie laczyc

A ja wlasnie doczytalem o co chodzi z RDP.

Jesli opcja zostawiania dzwieku na serwerze nie dziala poprawnie, uzytkownik powinien byc najpierw zalogowany na XPku (albo z automatu, albo recznie), a dopiero pozniej logowac sie po RDPie. W przypadku foobara sprawa jest o tyle zabawna, ze w zdalnym pulpicie w opcjach "Output" nie widac poprawnej opcji wyjscia (jest Microsoft RDP Audio driver i... puste pole), a mimo to gra. Jesli to nie zadziala, mozna sprobowac laczyc sie z opcja /console (mstsc.exe /console).

Cala sprawa jest w bledzie implementacji audio w RDP.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.