Skocz do zawartości
IGNORED

Jak podłączyć kolumny (początkujący)

kord

Rekomendowane odpowiedzi

Zdaję sobie sprawę, że zabrzmię jak człowiek pytający o wino Sophia na forum koneserów win, ale nigdy nie miałem do czynienia ze sprzętem audio i dopiero teraz, w miarę skromnych możliwości finansowych, zacząłem kupować pierwsze elementy. Z których połączeniem mam problem. Do rzeczy:

* amplituner Kenwood KR-5020

* kolumienki Grundig HiFi BOX 500

Oba to oczywiście starocie. Kenwood ma wyjścia kolumnowe w postaci klipsów, służących do wpinania pojedynczych żył kabla, tymczasem kolumny dostałem w stanie jak na zdjęciu: w jednej jest nieoryginalny kabel bez specjalnego zakończenia, w drugiej - oryginalny, wkręcony po drodze do kostki i ostatecznie kończący się wtykiem.

Pytania:

1. Czy dobrze zgaduję, że oryginalny kabel powinienem po prostu wykręcić z kostki?

2. Gdybym chciał (a będę chciał) wymienić przewody - to czy przy kupowaniu nowych zwracać uwagę na jakieś parametry? Przekrój, opór właściwy... Dawno temu miałem jakieś przedmioty elektroniczne, ale było to naprawdę dawno temu.

3. Klipsy są podwójne: czerwony i czarny. Zgaduję, że nieprzypadkowo i że żyły w kablu również nie są wymienne. Czy można jakoś ustalić która żyła powinna trafiać do którego gniada?

Będę wdzięczy za odpowiedzi, ale także za wskazanie jakichś materiałów, dzięki którym mógłbym opanować teoretyczne podstawy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

zacisk czerwony to przewod "goracy", na tej twojej wtyczce jest to sztyft. czarny to masa - na wtyczce to plaskie. jak podlaczysz odwrotnie to nic sie nie spali, ale nie bedzie grac jak powinno.rodzaj kabli do takiego sprzetu bez wiekszego znaczenia, ale najlepiej kupic w elektronicznym kable do audio, parametry raczej nieistotne.

cos sobie mozna poczytac np tu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kord, 19 Cze 2008, 16:54

>2. Gdybym chciał (a będę chciał) wymienić przewody...

I to jest bardzo słuszna koncepcja. Dalej pójdzie już z górki. Odkręć plecy tych kolumn i obadaj gdzie się kończą (zaczynają) te kable. Prawdopodobnie znajdziesz tam oznaczenia + i - . No chyba że kabel jest przylutowany bezpośrednio do głośnika (w przypadku braku zwrotnic, gniazd itp. nie wiem co to za kolumny są) to "+" masz na szerszej blaszce (głośnika) albo jest tam jakiś znaczek (na przykład czerwona kropka czy cuś). Wywalasz stare kable i zakładasz nowe. Chyba wszystkie dostępne dzisiaj na rynku mają oznaczoną żyłę "+" przez całą swoją długość, więc problem z szukaniem odpada. No i już, łatwizna ;)

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.
  • 2 tygodnie później...

Dopiero dzisiaj wróciłem z parodniowej podróży i zabrałem się za wymianę kabli. I tu niespodzianka z gatunku przykrych: plecy głośników to lita płyta, bez żadnych śrub. Próbowałem delikatnie podważać, ale wyglądało na to, że prędzej odpadnie okleina niż plecy wyjdą. Spróbowałem dla odmiany zdjąć maskownice - odeszły po dłuższej chwili i okazało się, że na brzegach jest jakaś czarna maź, wyglądająca trochę na płynną gumę. Zgaduję, że amortyzująca maskownice. Główny głośnik przykręcony na cztery śrubki - może po odkręceniu miałbym dostęp do przewodu głównego, ale pewności nie miałem, więc maskownicę czym prędzej wcisnąłem z powrotem.

Drugi i powiązany z tym problem: nie wiem, jak idą żyły. Próbowałem ostrożnie zrobić test tak-i-odwrotnie, pech w tym, że nie słyszę różnicy, bo zapewne nie wiem na co zwracać uwagę (a dodatkowo: musiałem testować na niewielkiej mocy, z uwagi na dziecko śpiące w sąsiednim pokoju). Nie jest łatwo.

Głośniki podłączone w przeciwej fazie (względem siebie) dają dźwięk rozproszony, bez basu. Ma sie wrażenie, że dźwięki docierają gdzieś z boków.

Gdy są podłączone z taką samą fazą to dźwięk jest skupiony pomiędzy kolumnami.

kord,

aby sprawdzić czy są w zgodnej fazie postaw je frontami do siebie bardzo blisko pozostawiając szparę około 1 cm. Posłuchaj jak grają na muzyce, gdzie jest sporo basu. Potem tylko w jednej kolumnie zmień podłączenie kabli i znów posłuchaj. Prawidłowe połączenie to to, gdzie jest więcej basu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.