Skocz do zawartości
IGNORED

blu ray player dobrze i tanio, co wybrac

protestart

Rekomendowane odpowiedzi

kupilem ostatnio telewizor samsunga le40m87bdx a co za tym idzie pozbylem sie swojich oszczednosci woec poszukuje teraz odtwarzacza blu ray taniego a zapewniajacego dobry poziom ogladalnosci co myslicie o ps3 lub samsungu bdx1000 moze jakies inne propozycje?

samsung 1000 od razu odpada - to stary model, za +/- 100 zł kupisz model 1400; miej więcej tyle samo wydasz na ps3 i imho to własnie kupno ps jest najbardziej opłacalne (przynajmniej na chwilę obecna ) - największym plusem psa jest stały suuport sony (aktualizacje softu) który sporo wnosi (np na początku ps nie dekodowało dźwięku dts ma po którejś z kolejnych aktualizacji juz obsługuje )

SONY PLAYSTATION 3 - jedyny do 1400 PLN odtwarzacz dekodujący wszystkie standardy dźwięku przestrzennego (z DTS HD MASTER włącznie) i wysyłający w stanie nieskompresowanym (6-8x PCM 24 bit 192 khz) przez HDMI do zewnętrznego DAC (Yamaha RX-V661 , Denon 1908).

PS3 deklasuje obecnie wszystko co jest na rynku.

Warto dużo poczytać o PS3 w necie.

Experci twierdzą, że do 2012 będzie dominować.

To jest HIT stulecia i Panowie Audiofile muszą pogodzić się z wstawieniem "konsoli do gier" do środowiska Home AV.

Dodam na marginesie, że gra ( po uaktualnieniech) lepiej DVD niż topowe Denony.

Upscal Audio jest powalający. SACD super.

Witam,

Od pewnego czasu dręczy mnie ten temat, więc ciężko było nie skorzystać z powstania tego wątku. Chcę rozbudować swoje 2.1 (o mnie) do 5.1. Dokupię głośniki z tej samej serii, ampli H/K AVR 255. Połączę to z resztą zestawu poprzez złącze pre. I nie mam pojęcia co z odtwarzaczem. Z początku chciałem DVD H/K (względy stylistyczne) ale chyba nie ma co się ograniczać w dobie BR.

Zatem co wybrać w przedziale do 1300-1400zł? Na innym forum powiedziano mi, że odtwarzanie filmów HD na PS3 to fajny dodatek, ale że stacjonarny odtwarzacz sprawdzi się lepiej. Tutaj widzę zupełnie odwrotną opinię. Ktoś wyjaśni ten fenomen? :)

Konkretnie polecono mi Samsung bd-p 1400. Słyszałem też o SONY BDP-S300. Konsola faktycznie lepiej się sprawdzi od tych odtwarzaczy? Dlaczego?

Jak wygląda aktualizacja softu na PS3? Coś w stylu klik i jedzie czy jakieś alpejskie kombinacje? Ciekawi mnie też, czy konsola Sony czyta formaty HD, np .mkv. Wspominany Samsung podobno tego nie potrafi.

Pozdrawiam i dzięki za wszelkie sugestie.

Czy sprawdzi się lepiej? Na pewno tak, bo na playerze nie pograsz i to wg mnie cała przewaga. Brak pilota na podczerwień to dla mnie duży problem, nietypowe rozmiary. Co do samej pracy urządzenia to nie słyszałem wielu narzekań. Można przyjąć, że jest porównywalnie. Teksty, że na PS3 DVD nagle zaczną rewelacyjnie wyglądać to tez bajki. Trzeba sobie po prostu zadać pytanie czy potrzebujemy konsoli do gier. Jeśli nie to lepiej wydać 500 zł mniej.

LepP, 25 Cze 2008, 09:18

> Na pewno tak, bo na playerze nie pograsz i to wg mnie cała przewaga.

Skoro twierdzisz że gry to cała przewaga PS3 to znajdź mi inny odtwarzacz dekodujący wszystkie formaty dźwięku (np. DTS HD MASTER) w cenie do 1400 zł :]

Stronka ułatwiająca szukanie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

- niebieski kolor oznacza że potrafi zdekodować i wysłać jako PCM przez HDMI , zielony oznacza że NIE potrafi zdekodować tylko wysłać na zewnątrz niezdekodowany strumień (jak masz "niebieskie" to oczywiście "zielone" jest niepotrzebne).

Samsung BD-P1400 i Samsung BD-P1500 NIE potrafią dekodować DTS HD-MASTER.

Ukryta Zawartość

Uzupełnię dane do mojego problemu: Nie zamierzam grać na PS3. Nie sądzę, że pokusiłbym się włączać na konsoli jakąś grę, nawet gdybym miał taką możliwość. Nadal opłaca mi się brać PS3 zamiast zwykłego odtwarzacza w podobnej cenie? Teoretycznie odtwarzacz służy tylko do odtwarzania i powinien robić to lepiej niż konsola, która służy do wszystkiego. No, ale różne odstępstwa od popularnych reguł się widziało. Nie chcę tylko, żeby w porównaniu PS3 i stacjonarnych czytników był brany pod uwagę argument, że na PS3 można pograć. Interesuje mnie sama jakość obrazu i dźwięki. Ponadto wsparcie softu ze strony Sony. Ostatnio dorzucili obsługę nowych formatów audio. Taka tendencja się utrzyma?

Ponadto ten Harman

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ma dekodery nowych formatów dźwięku. Potrzebuję je też mieć w odtwarzaczu? Jak to działa i ze sobą współpracuje?

Ukryta Zawartość

HD DVD, 25 Cze 2008, 11:29

>

Ukryta Zawartość

Wbrew temu co bredzi sprzedawca ten model NIE MA dekodera DTS HD MASTER ani nawet DOLBY TRUE HD ... właściwie to ten złom w ogóle nie ma dekoderów HD !!!

Ukryta Zawartość

-> Karister

1. I tak opłaca się kupić PS3 - jak za 5 minut wymyślą kolejny tryb dolby/dts to na 99% pojawi się odpowiednie oprogramowanie do PS3

2. Ten harman ma dekodery jednak i tak odtwarzacz musi mieć możliwość wysyłania surowego strumienia ... albo dekodowanie do PCM ... ja dla świętego spokoju (i jakości) wybrałbym PS3

Skoro tak mówicie... :)

A czy ta dominacja PS3 będzie trwać przez jakiś jeszcze czas? Bo czytnik dokupuję nieco później. Nie mam póki co skąd wytrzasnąć filmów na BR. Są przewidywane jakieś rewolucje w BR na najbliższe 2-4 mies czy Sony załatwiło konkurencję na dobre lata? :D

Ponawiam jeszcze pytanko o możliwość odtwarzania filmów HD (nie full HD) na PS3. :)

Kyle,

Nie ma?

Ukryta Zawartość

W rogu jest chyba wyjście Pre. :D No nie mówcie, że nie będzie się tego dało razem spiąć.

Ukryta Zawartość

Karister, 25 Cze 2008, 13:05

>Nie ma?

Ukryta Zawartość

>W rogu jest chyba wyjście Pre. :D No nie mówcie, że nie będzie się tego dało razem spiąć.

Chodzi o BI-AMP ? No chyba nie ma ... chodzi o opcję w oprogramowaniu amplitunera który na kanały/końcówki mocy np. surr. back wysyła to samo co na front (pozostałe kanały czyli surround'y [zwykłe], centralny grają swoje). W instrukcji jest mowa o przypisaniu surr. back do zone 2 ... nie ma wzmianki o bi-amp

Ukryta Zawartość

hympf, trochę mnie zmartwiłeś. Sorry, że nie na temat BR, ale chyba dokończę ten problem. A do BR też na koniec wrócę. ;)

Chciałem, by zestaw działał w następujący sposób: Głośniki frontowe połączone tak jak teraz do ampli 2.1, tyły i center do ampli 5.1 a sub do obu. Obydwa ampli spięte ze sobą przez pre. Do słuchania muzyki włączam odtwarzacz CD, ampli 2.1 i suba z wajchą ustawioną na 'normal'. Do kina włączam czytnik BR zamiast CD, do tego dołączam ampli 5.1 i przełącznik w subie ustawiam na 'LFE'. Myślałem, że samo złącze pre-out main-in powoduje, że ampli 5.1 zadziała jako przedwzmacniacz dla frontów i zostaną one napędzone stereofonicznym. Bynajmniej powiedziano mi, że takie coś jest możliwe ze starszym AVR247. Teraz nic już nie wiem. :P

A co do filmów na PS3, to nie chodziło mi o DVD. Na DVD są filmy w PAL. Ten BR od Samsunga nie czyta fimów HD, np w formacie .mkv. Chodzi mi o to, czy PS3 to czyta, czy też nie. Te filmy HD też są chyba na dysku BR, ale w innym formacie. Takie coś jak film w .avi 700MB na płycie DVD. Jedne czytniki DVD przeczytają a drugie nie.

MKV jest kontenerem a nie kompresorem więc całkiem możliwe że czyta:

Ukryta Zawartość

Na pewno czyta wmv i DivX/XviD (często spotykane w kontenerze AVI)

Ukryta Zawartość

>Chciałem, by zestaw działał w następujący sposób: Głośniki frontowe połączone tak jak teraz do ampli

>2.1, tyły i center do ampli 5.1 a sub do obu. Obydwa ampli spięte ze sobą przez pre.

- w taki sposób się będzie dało ... bo to nie jest BI-AMP ;)

Kyle wprowadzasz w błąd jeśli avr ma dekodery to te w odtwarzaczu są niepotrzebne. Dlatego w tym przypadku ten DTS HD MA do niczego się nie przyda. Mi również by się do niczego ten dekoder nie przydał bo PS3 wypuszcza to tylko po HDMI, nie ma analogowych wyjść 5.1 ani 7.1

tak więc jest to rozwiązanie dla osób którzy kupili avr z HDMI ale bez dekoderów, czyli dość wąskiej grupy.

Szansa, że będa niedługo kolejne formaty dźwięku oczywiście jest, ale raczej w to watpię. Powinni wogóle olać firmy za nie odpowiedzialne i lecieć na PCMie.

nie zgadzam sie z tym co napisales o tym panasonicu, nie z wlasnego doswiadczenia ale opieram sie na tescie z hi fi choice numer majowy byl jest tam test 5 blu ray playerow i wygral wlasnie panasonic. 5 na 5 mozliwych gwiazdek. glownie za obraz

LepP

>Szansa, że będa niedługo kolejne formaty dźwięku oczywiście jest, ale raczej w to watpię. Powinni

>wogóle olać firmy za nie odpowiedzialne i lecieć na PCMie.

Też już mam dość tych milionów formacików.

Cytat:

" ... Teksty, że na PS3 DVD nagle zaczną rewelacyjnie wyglądać to tez bajki. Trzeba sobie po prostu zadać pytanie czy potrzebujemy konsoli do gier. "

Mam:

- PS3 60 GB HDD (z SACD)

- TOSHIBA HD DVD XE-1

- Dvico 6500 (do MKV)

sygnały idą po HDMI 1.3a do przedwzmacniacza

ONKYO PR-SC 885 i dalej po XLR-ach do 5 x AEON (mon

itory aktywne średniego pola) + SUB aktywny. Video na 52" LCD Sharp XD-1.

Piszę, żeby pokazać w jaki sposób kształuję opinie.

Toszka XE-1 okrzyknięta jako niemal doskonały DVD player, gra w porównywalnym poziomie co PS3 po modyfikacji firmwaru. Zwracam uwagę, że podgląd to 52" a nie jakieś tam maleństwa typu 32/37/40".

Dziwi mnie, że ten temat jest w necie niemal tabu.

Należy więc cytowany text zmienić na: PS3 już gra rewelacyjnie DVD.

Sprawa kolejna:

SONY będzie do końca blokować odtwarzanie takich kontenerów jak MKV. Chyba rozumiecie dlaczego.

Nigdy na PS3 nie zagrałem w żadną grę.

Cechy kluczowe:

SACD - super

Upscal "w locie" CD Audio do 88 kHz. Czy o tym wiecie ? A jaki CD player to Wam zrobi ?

Obsługa DTS Master Audio / DD TrueHD !!!

DVD odtwarzanie, dodane ostatnio systemy redukcji szumów itp.

CENA !!! To jest efekt skali wytwarzania. PS3 jest juz kilkadziesią mln egz.

To jedyny sposób na uzyskanie tak niskiej ceny. Przypomnę, że w początkoewj fazie SONY dopłacało do każdej PS3 ok. 100 euro.

Gdzie tkwi tajemnica ?

W exkluzywnym procesorze CELL, w jego mocach obliczeniowych. Żadna konkurencja nie dysponuje takimi chipami, póki co. Więc nie liczcie, że starannie operując lutownicą ktokolwiek zbuduje unit AV mogący konkurować z PS3. Dotyczy to także topowych firm DENON, YAMAHA, SAMSUNG itp.

Jest wyjątek. W zamian za rezygnację z HD DVD Toshiba kupiła komplet patentów na Cell od SONY.

W oparciu o ten właśnie procek Toshiba zapowiada przełomową technologię w formacie DVD już we wrześniu. Podobno konkurencyjną do BD. Nie wierzę, ale zobaczymy.

IFA BERLIN ?

MKV nie czyta ale jak Kyle zauważył czyta divxa oraz wmv. Po necie krążą plotki, że ma pojawi się możliwoś odtwarzania mkv ale czy tak będzie trudno powiedziec.

A tak na marginesie to nawet jeśli nie masz zamiaru grac to i tak ps3oferuje jeszcze wiele mozliwoci - wrzucisz na twardziela mp3 i możesz słuchc, słuchac i słuchac ( wiem, wiem mp3 to takie nieaudiofilskie :-) ), no i fenomenalnie radzi sobie z wyświetlaniem fotek.

Jeśli chodzi o jakoś obrazu podczas oglądania filmów dvd to sie nie wypowiem bo jakiejś porażącej różnicy między obrazem generowanym przez ps3 a pioneera dv600 nie widzę - ale na wielu forach zachwalają, że niby różnicę widac.

W gruncie rzeczy i tak należy pogodzic się z tym, że era dvd powoli mija i czas przestawi się na br - tym bardziej, że ceny płytek wcale nie są jakieś porażające. ( oczywiście pod warunkiem, że wiesz gdzie kupowac - ja ciągnę płyty z uk i wydanie br sprowadzone z wysp wychodzi taniej niż wydanie dvd kupione u nas :-) ) Generalnie jest masa tytułów które można dostac już za 10 F (czyli jakieś 43 pln)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.