Skocz do zawartości
IGNORED

Sygnał analogowy przez HDMI ?

tomek67

Rekomendowane odpowiedzi

Mam projektor Epson EMP-TW680.

Używałem go ze starym DVD Samsunga i komputerem przez DVI bez problemów.

Ostatnio kupiłem odtwarzacz Blue Ray Sharp BD-HP20S.

Podłączam go przez HDMI do projektora,

na ekranie pokazuje mi się info:

HDMI (YPbPr)

oraz

Source HDMI

Input signal Component

Przejrzałem już wszystkie opcje w tym Sharpie i dalej tak jest.

Przy innych źródłach podłączanych przez HDMI nie miałem takich komunikatów.

Czy jest możliwe, żeby przez HDMI szedł sygnał analogowy jak przez component ??

Myślałem, że może być tylko cyfrowy.

https://www.audiostereo.pl/topic/44224-sygna%C5%82-analogowy-przez-hdmi/

Analog nie, to oczywiste.

Warto jednak wiedzieć, że HDMI przesle:

- LPCM ( taki niby analog ale przesyłany cyfrowo)

ale także:

- bitstream.

W przypadku platform satelitarnych ( mam połączone wyłącznie HDMI) kiedy kanał TV korzysta z LPCM, wtedy działa ściszanie z pilota tunera. W przypadku bitstreamu ( Dolby Digital) już nie ściszysz.

W przypadku kiedy żródłem jest Dolby Digital (AC3) to Ty decydujesz czy żródło wyśle DD czy LPCM.

Co wydaje Twoje żródło sygnału sam decydujesz.

Ja może coś dopowiem.

LPCM to fala dźwiękowa zapisana z dokładnością do np. ~16,8 mln punktów (24bit = 2^24) - to tak jak by na osi Y umieścić te 16,8 mln. wartości które może przyjąć sygnał (czyli jakby mamy wartość z jaką wychyla się membrana ... od -8,4 mln do + 8,4 mln). Częstotliwość próbkowania odpowiada za ilość możliwych zmian w ciągu jednej sekundy które może przyjąć sygnał (np. 192 tys. razy). Czyli częstotliwość próbkowania to taka oś X. Mam nadzieję że to co napisałem dobrze pokazuje precyzję LPCM 192 khz 24 bit.

LPCM to też bitstream (czyli strumień bitów) czyli pisząc że mamy bitstream i LPCM to tak jak by napisać że mamy masło i masło. I PCM czy inaczej LPCM to nie jest sygnał analogowy !!! (analog otrzymamy dopiero za przetwornikiem C/A)

DTS i AC3 (dolby digital) to też praktycznie LPCM ale skompresowany stratnie (otrzymamy LPCM po dekompresji czyli za dekoderem/dekompresorem ale przed przetwornikiem C/A). Oczywiście AC3 i DTS to takie wielokanałowe mp3 więc w chwili kompresji mamy nieodwracalną utratę części informacji dźwiękowych, więc bezstratne LPCM od początku do końca jest lepsze od stratnego DTS/AC3 (czyli PCM skompresowanego stratnie).

Dla czego głośność działa na "czystym" PCM a na AC3 nie ? Bo przy transmisji ac3 wysyłamy surowy skompresowany strumień więc aby coś podgłośnić (zmienić wartości poszczególnych bitów) trzeba by zdekompresować AC3 do PCM , zmienić wartości ... no i jeśli chcemy przesyłać jako ac3 to ponownie skompresować do AC3 - więc patrzcie jaka strata jakościowa -> dwukrotna kompresja stratna.

Przy PCM regulacja głośności nam działa bo jest ona prosta do przeprowadzenia - ale nie radzę z niej korzystać bo następuje utrata dynamiki. Lepiej przesyłać PCM o nietkniętych wartościach (max volume) do DAC i za DAC regulować głośność.

Można uchronić się przed utratą informacji przy regulacji głośności w strumieniu PCM przez nadmiarowość ... czyli mamy muzykę 24 bit, odtwarzacz interpoluje do np. 32 bit, zmienia wartości (głośność) i przesyła przez SP-DIF jako już 32 bit - oczywiście tak się tego obecnie nie robi ... bo lepiej przesłać surowo te 24 bit i regulować w części końcowej toru.

HDMI od wersji 1.2 pozwala na przesyłanie dwóch przestrzeni barwowych, RGB i YPbPr. To drugie to jest właśnie komponent. Przesyłany oczywiście cyfrowo, nie analogowo. Stąd ten komunikat.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

>HDMI od wersji 1.2 pozwala na przesyłanie dwóch przestrzeni barwowych, RGB i YPbPr. To drugie to

>jest właśnie komponent. Przesyłany oczywiście cyfrowo, nie analogowo. Stąd ten komunikat.

Widać, że wiesz o co chodzi.

Czyli nie powinno mieć to negatywnego wpływu na jakość obrazu ??

• 1 miesiąc później...

przez hdmi 1.2 mozemy rowniez otrzymywac dzwiek jakosci HD w tym DTS HD MASTER AUDIO bezstratny ale w postaci PCM o ile przyjmuje to nasz odbiornik ! jak widac nie potrzebujemy nowego ampli z hdmi 1.3 aby cieszyc sie brzmieniem hd

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.