Skocz do zawartości
IGNORED

Arcam Alpha 7 CD - co o nim myślicie?

mjuzik

Rekomendowane odpowiedzi

I jeszcze jedno. Jak mógłby wypaść w porównaniu z Arcam Alpha One, albo z innymi cedekami NADa, CA, lub innych firm, z tego co Alpha 7 przedziału cenowego, czy jednak Alpha 7 to najlepszy wybór do mojego zestawu?

No ale właśnie do zewnętrznego DACa potrzebny jest dobry transport, a ja niestety takim nie dysponuję. I dlatego pytam o tego Arcama. W nim siedzi PCM1710 i CDM14, więc chyba nie najgorzej?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Poczytaj. Był też Arcam 7SE, i to po mocnym tuningu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Aha, czyli dać sobie siana i zbierać na Meridiana??

Strasznie mnie to podłamuje, kiedy mam jakieś środki (spore jak na moje możliwości), chce je włożyć w ulepszenie systemu, a dowiaduje się, że za taką kasę to lepiej na koncert iść albo kilka płyt kupić...

Nie o to chodzi.

Zobacz co ludzie oceniali jako drugie po Meridianie G06. Spraw sobie to, co zostało wmontowane do środka, a będziesz się mógł śmiać z niższych modeli Linna, Naima, i z większości Arcamów.

A musi być TAKI Onkyo? Nie. Wstawiłem DAC i lampy do niego, bo akurat go miałem na stanie, podoba mi się z wyglądu, i ma wystarczająco dużo miejsca w środku. Ale równie dobrze można użyć cedeka za kilkadziesiąt zł, byle sprawnie czytał płyty, miał jakieś wyjście cyfrowe i miejsce w środku. Doskonale nadają się np. Philipsy z serii 700, bo czytają praktycznie wszystko, i są niemal całkowicie puste w środku.

Właśnie robię drugi odtwarzacz na tej zasadzie. Na "nosiciela" kupiłem na allegro cedeka za 40zł. Będę musiał dokupić pilota, bo nie ma, ale to będzie kolejne max 20zł.

No ale widzisz... Jeśli mam kupić osobno odtwarzacz na transport i osobno lampowy DAC, to wyjdzie więcej niż 300 zł (ile więcej?). A sam sobie czegoś takiego nie wyprodukuje, chyba że ktoś stałby nade mną i mówił "to włóż tu, tamto przylutuj tu" itp., bo o elektronice nie mam bladego pojęcia.

Dobry czy niedobry? W skali absolutnej czy w stosunku do ceny? Dobry dla kogo?

W skali absolutnej jest niedobry. Jest cała masa miażdżąco lepszych cedeków, choć nie za te pieniądze.

W stosunku do ceny-a bo ja wiem? Zapewne można kupić za te pieniądze znacznie gorsze klocki. Zapewne można też kupić lepsze.

I wreszcie dobry dla kogo? Dla kogoś, kto chce kupić gotowe CD i zapomnieć, to może i dobry. Dla kogoś, kto ma zacięcie DIY i chęć do zrobienia czegoś zapewne niedobry. Dla kogoś z zacięciem DIY lepsza będzie "lampucera".

No OK. Ale nie będę pisał że to jest cudo, skoro nie jest. Choć z drugiej strony jak za 300zł, to moze i jest fajne CD. Ja jednak wolałbym tą kasę wydać na graty do zrobienia DACa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.