Skocz do zawartości
IGNORED

1tys>Jakie przetworniki na kolumnę dwudr

gomes

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Obecnie posiadam kolumny tonsila na 2 x niskotonowe GDN 16/40/4, średni Gdn 10/80/2, oraz wysoki gdwk 8-12/120.

Znudził mi się juz ich dźwięk i postanowiłem zrobić sobie coś lepszego na pare lat.

Myślę o projekcie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czyli Peerless HDS164 Nomex (P830875)+Peerless V-line XT25TG-30-04.

Jakie macie inne propozycje ?

(napedzał to bede yamaszka a-760 100W/8ohm rms, 520W trafo. Mam dodatkowo zrobiony aktywny subwoofer na Tonsilku 30/120/1 który ładnie uzupełnia dół. Fronty chce do muzyki oraz czasem kina (głownie filmy dvix).

Zależy mi głownie na dobrej stereofonii oraz na scenie.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Seas ER18rnx + seas 27TBFC, monitor 15litrow. Seasy sa w Polsce b. tanie ze wzgledu na polityke cenawa dystrybutowa a to swietne glosniki, ponadto dostepne sa na nich przesluchane projekty.

Widzę, że kolega gomes również ma zamiar zmienić kolumny na inne.

Jestem w podobnej sytuacji, gdyż mój zestaw (mieszanina Visaton/Tonsil) jest już sprzedany (czeka na odbiór nowego właściciela) a sam mam małą "zagwozdkę" z czego by tutaj sklecić nowy twór. Pierwotnie nastawiłem się na przesiadkę z 3-way na 2-way ale w konfiguracji MTM z wykorzystaniem nowych głośników od Tonsila GDN 17/100. Znajomy namawia mnie na konstrukcję opartą na aluminiowych Seas'ach. Co prawda przepaść cenowa pomiędzy Tonsil/Seas jest ogromna, jednak GDN 17/100 to praktycznie nieznany gośnik więc można więcej stracić niż zyskać a aluminiowe Seas'y spotyka się w różnych udanych konstrukcjach. Wybór dość trudny bo albo stworzyć coś nowatorskiego na GDN'nie (być może udanego) albo dopłacić więcj i otrzymać poprawny dźwięk?

Na innym forum dostałem takie oto propozycje:

" klon ESA Ostinato 2000.

HDS 180 + XT25

XT18WH + XT19

XT18WH + morel MDT 29 (tutaj rowniez mozna zastosowac tanszego M18WH)

XG18 + XT19

XG18 + XT25 "

Czy mógłby ktoś bardziej doświadczony opisać te zestawy. Nie mam żadnego sprzetu pomariowego więc zwrotnice chciałbym kupić gotową. I ten budzet tys na glośniki i zwrotki to max. Pozdrawiam a i nie mam amplitunera tylko stary poczciwy wzmacniacz yamaszke a-760 z poteznym trafem wiec sadze ze byłaby w stanie pociagnąć ten zestaw hx16. Pozdrawiam

>HDS 180 + XT25 Nie lubię tego tweetera, gra suchą i mało zróżnicowaną górą, sybilanty są podkreślone w nieładny sposób, a przy tym jest drogi. Brak rekomendacji. Woofer jest dobry, ale bardzo trudny do napędzenia. Amplituner na nim wymięknie.

>XT18WH + XT19 Ten tweeter brzmieniowo jest lepszy niż jego większa wersja, ale połączenie go z XT18WH uważam za problematyczne. Można się spodziewać dziury na średnicy. Poza tym pozostaje problem wytrzymałości mocowej tweetera.

>XT18WH + morel MDT 29 (tutaj rowniez mozna zastosowac tanszego M18WH) - XT18WH gra dynamicznie, z kopem i werwą, ma sporo bardzo szybkiego basu, i czytelną, trochę "niegrzeczną" średnicę. Jest bardzo łatwy do napędzenia. M18WH to całkiem inne brzmienie. Ciepłe, stonowane, nie tak szybkie i nie tak dynamiczne. Średnica w stosunku do XT jest nieco wycofana i zamglona. Jest niewiele tańszy niż XT, a gorzej się zgra z amplitunerem, więc...

Morel-w tym zakresie cenowym hit. Niezwykle gładko, ale i dźwięcznie, przestrzennie grający tweeter. Z całym spokojem znosi niskie podziały. Z XT18WH bardzo dobrze współpracuje.

>XG18 + XT19 - XG18WH gra szarym, przymulonym dźwiękiem ze stępioną dynamiką. To chyba najgorsza osiemnastka Vify, a kosztuje dokładnie tyle co XT18WH. Brak rekomendacji. O tweeterze pisałem powyżej.

>XG18 + XT25 Uwagi do tych przetworników patrz wyżej.

Na ER18rnx jest sonics argenta edition:

Ukryta Zawartość

jak bys mial mozliwosc to posluchaj;)

Ukryta Zawartość

To, ze stereofonia jest lepsza z filtrami pierwszego rzedu to taki audiofilski stereotyp.

8945a z V2.1 nie nadaje sie za bardzo do takiej filtracji, za bardzo pofalowana ma charakterystyke, zreszta widac to na wykresach na stronie Akkus.

eMiL, 1 Lip 2008, 16:34

>To, ze stereofonia jest lepsza z filtrami pierwszego rzedu to taki audiofilski stereotyp.

Święta racja.

>8945a z V2.1 nie nadaje sie za bardzo do takiej filtracji, za bardzo pofalowana ma charakterystyke,

>zreszta widac to na wykresach na stronie Akkus.

Ponownie święta racja. Co nie zmienia faktu że to świetny głośnik.

Mówcie sobie co chcecie - wszystkie te kolumny które podobały mi się na AS 2007 jak się okazało miały właśnie filtry I rzędu. Nie sądzę, by to był przypadek. Można wierzyć, można nie wierzyć. Dla mnie ważniejsza jest scena, przestrzeń, stereofonia niż idealnie równe pasmo.

To nie chodzi o rowne jak stol pasmo przenoszenia tylko o to co sie dzieje po czestotliwosci podzialu z pasmem przenoszenia woofera. Jedne glosniki nadaja sie do takich zabaw, inne nie. Ten usher nalezy do drugiej grupy.

Łomatko, aleś napisał ;-)))

Można się jedynie domyślać, że usiłowanie filtrowania Ushera pierwszym rzędem doprowadzi do sytuacji w której nieskutecznie odfiltrowane śmieci poza pasmem użytecznym woofera totalnie skaszanią nie tylko barwę, ale i stereofonię.

Koledzy co wy z tym amplitunerem:P Posiadam wzmacniacz z lat 80 yamaha a-760, nie żadna nowocześniejsza a gorsza seria ax ;)ale nie o tym temat.

Z waszywych wypowiedzi wywnioskowałem że ten zestaw XT18WH + morel MDT 29 z wymienionych wyżej polecacie. Tylko co ze zwrotka ? Jak bede mial sprawdzony schemat i podpowiecie gdzie kupić elementy to sam sobie ja poskładam(zlutuje). Mam na to tysiąc złotych. Nie mam zbyt wielkiego doświadczenia ale chciałbym zbudować coś solidnego abym był z tego zadowolony przez lata.

Mam na to max tysiaka(wiadome, że jak wydam mniej bedzie ok). Więc co z wymienionych najbardziej pasuje do mojego opisu ?

gomes, 2 Lip 2008, 01:05

Nie mam zbyt wielkiego doświadczenia ale chciałbym zbudować coś solidnego abym był z tego zadowolony przez lata.

To polecam tylko gotowy projekt kolumn, bo o ile dobierzesz może sam obudowę i ewentualnie br o tyle niestety dobrej zwrotnicy od razu sam nie zrobisz.

Iceman, 2 Lip 2008, 07:42

>To polecam tylko gotowy projekt kolumn, bo o ile dobierzesz może sam obudowę i ewentualnie br o tyle

>niestety dobrej zwrotnicy od razu sam nie zrobisz.

Popieram.

Nawet jeżeli zrobisz sam zwrotnice, to nie wykorzystasz w pełni potencjału danych głośników.

Dziekuję za zainteresowanie tematem ;) Wiem, że tylko gotowy projekt wchodzi w grę dlatego chciałem zakupić zestaw z akustyka. A jak nie z tamtąd to jaki gotowy projekt polecicie do skopiowania (prosze podać linka). Z góry bardzo dziękuję.

Daj sobie spokoj z ta vifa, zrob cos takiego tylko z metalowym 27TBFC:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Morel MDT 29 to tzw. super "kicha" tego forum.

Dewiza : być oryginalnym @ innym,może ktoś da się wyrolować.

Promowana wiadomo przez kogo i z jakiego powodu.

Ale e de gustibus (non est disputandum)!

Bez kawy,(tzw. odsłuchowej ...via.priv.

Wylazł znowu z dziury.

Nie wstydź się, napisz na forum, nie ukrywaj się za PW. Niech wszyscy widzą co masz do powiedzenia.

Dla ciekawych - polecam wyszukiwarkę forumową pod kątem wpisów salmo. 805 to ataki pod moim adresem.

Mnie wasze potyczki i konflikty interesów nie interesują , ale tweetery u morela zaczynają sie od MDT 33 na marginesie wychodzącego z produkcji. Wszystkie niżej to maślaki , chociaż wszystkich nie słyszałem:-)

Dobra, wszystkich nie słyszałeś, więc dlaczego wrzucasz wszystkie do jednego wora?

Jeżeli Morel MDT29 to "maślak", to jak nazwać Scan-Speaka D2905/9300 który ma bardzo wyraźnie stępioną górę, przez co cierpi również stereofonia? Jak nazwać Scan-Speaka D2905/9500 który jest niewiele lepszy od 9300? Morel MDT29 jest IMHO wyraźnie lepszy od obu, a przy tym tańszy. Nie twierdzę że Morele to jakieś objawienie, ale z całą pewnością przedstawiają bardzo korzystny stosunek cena/jakość i są lepsze od tańszych Scan-Speaków, tekstylnych Seasów, a od Peerlessów i Vify to już na pewno. Np. nigdy nie mogłem zrozumieć zachwytów nad Vifą XT25 która gra suchym, jednostajnym, nieprzyjemnym dźwiękiem, a przy tym jest droga. Pierścieniowe Scan-Speaki wprawdzie są wyraźnie lepsze, ale nadal to nie jest to, a ceny mają wywalone w kosmos. I tutaj Morel MDT33 jest znakomitą alternatywą, bo jest sporo lepszy, a przy tym tańszy. Tyle że to już poziom cenjowy nieadekwatny do tematu wątku, bo same MDT33 kosztują powyżej 1000zł.

McGyver nie pisz jakbys posiadl prawde objawiona na temat glosnikow.

Wszystko jest kwestia preferencji, ale w to ze taki tani tani morel jest lepszy od seasa 27tdfc czy peerlessa HDS to jakos nie moge uwierzyc. Pomijam fakt, ze dwa ostatnie mozna ciac ponizej 2k.

eMil obawiam się ze się troche zaplątałeś, bo czym niby morel może być lepszy od HDSa ?? Morel to góra a HDS to dół... ale popieram to co piszesz, że wszystko zalezy od preferencji, jednak z drugiej strony MG ma wiele racji, Morel to bardzo dobry głośnik, niestety dla ludzi którzy cenia w muzyce spokój, gładkość i melodyjność. Jak ktos lubi pazura to Morel raczej go nie pokaże.

Poza tym jest jeszcze jedna sprawa ... Morelka z rego co pamiętam się bardzo fajnie fazowo skleja a to jest plus którego nikt nie podwarzy.

Pozdrawiam

eMiL, 3 Lip 2008, 13:41

>McGyver nie pisz jakbys posiadl prawde objawiona na temat glosnikow.

Wcale nie piszę jakbym posiadł jakąś prawdę objawioną. To co piszę wynika z moich własnych doświadczeń z dziesiątkami i setkami głośników jakie się przewinęły przez mój warsztat.

>Wszystko jest kwestia preferencji,

Nie, nie wszystko. Niektóre rzeczy są ewidentne. Np. to, że Scan-Speak D2905/9300 gra jak przymulony. I to, że Vifa XT25 gra sucho i jednostajnie. A że znajdzie się ktoś, komu się to podoba? Cóż, są ludzie którzy jedzą dżdżownice ;-)))

>ale w to ze taki tani tani morel jest lepszy od seasa 27tdfc czy

>peerlessa HDS to jakos nie moge uwierzyc.Pomijam fakt, ze dwa ostatnie mozna ciac ponizej 2k.

To sobie nie wierz, tylko sprawdź, weź Morela na warsztat i go przetestuj. Napisałem że MDT29 jest lepszy od TEKSTYLNYCH Seasów, bo jest. Co mi z tego, że można je ciąć bardzo nisko, skoro nieczęsto to bywa potrzebne? Dobieram dla siebie głośniki biorąc pod uwagę głównie brzmienie, a nie tylko parametry liczbowe. Trzeba też brać pod uwagę to, z jaką elektroniką ma to grać. na przykład aluminiowy Seas "pogryzie się" z lampowcem na KT88, a z lampowcem na 6L6 się zgra. Morel zaś - dokładnie odwrotnie.

W ogóle aluminiowe Seasy to osobna kwestia. Mnie osobiście ten typ grania totalnie nie odpowiada, uważam że jest efekciarski, i nie lubię go, ale aluminiowe Seasy mogą się podobać, i są cenione przez wielu. Tu faktycznie wybór jest kwestią osobistych preferencji jak i elektroniki towarzyszącej. Ważne żeby ten wybór był dokonany świadomie, a nie tylko na podstawie barwnych opisów znalezionych w necie.

Peerlessa HDS nie komentuję, bo jeszcze go nie testowałem. Natomiast MDT29 z całą pewnością jest dużo lepszy od SR10, WA10 i pochodnych.

To forum staje się nie do wytrzymania. Człowiek opisuje swoje doświadczenia z bezpośredniego obcowania z jakimiś głośnikami, czy sprzętem, i co? Zaraz się ktoś przyczepi, że "prawdy objawione" i "tere-fere". A może coś konstruktywnego, zamiast dosrywać, co? Masz doświadczenia z aplikacji jakichś głośników, to je opisz. Ale niech one będą własne, samodzielnie nabyte, a nie wyczytane w necie czy gdzieś tam zasłyszane.

No żesz kurde, odechciewa się pisać czegokolwiek.

Chcecie tego? Do tego dążycie, żeby zniechęcić wszystkich którzy mogą się podzielić WŁASNYM doświadczeniem do pisania? Czy forum ma być wyłącznie miejscem utarczek słownych i kłótni, czy raczej ma być polem wymiany doświadczeń, i miejscem gdzie powstają jakieś wspólne projekty do których powstania będą się chcieli przyczyniać ludzie dhysponujący wiedzą? Tylko czy będą w ogóle chcieli się przyczyniać? Czy ich nie zniechęcicie na starcie swoim czepiactwem? Bo to już się dzieje. Coraz mniej jest w dziale DIY projektów pociągających wielu, coraz mniej się dzieje, dział DIY już jest skostniały a jak tak dalej pójdzie, to ten dział umrze całkiem.

Wovo,

jest tez HDS tweeter.

McGyver,

daleki jestem od wszczynania jakichkolwiek awantur, nie naskakiwalem na Ciebie tylko wyrazilem swoje zdanie, ze nie ma co generalizowac w audio. Nie lubiana przez Ciebie vifa XT znalazla miejsce w wielu b. drogich konstrukcjach np. sonus faber cremona i nawet w jakims krell'u, chyba nikt na brzmienie wysokich w tych kolumnach nie narzeka;) Byc moze nie lubisz tego brzmienia lub nie zaaplikowales jej w zadowalajacy dla Ciebie sposob i tyle :))

Seas 27DBFC jest TEKSTYLNY.

Pozdrawiam!

eMiL, 3 Lip 2008, 15:27

>Wovo,

>jest tez HDS tweeter.

>

>McGyver,

>daleki jestem od wszczynania jakichkolwiek awantur, nie naskakiwalem na Ciebie tylko wyrazilem swoje

>zdanie, ze nie ma co generalizowac w audio. Nie lubiana przez Ciebie vifa XT znalazla miejsce w

>wielu b. drogich konstrukcjach np. sonus faber cremona i nawet w jakims krell'u,

Co z tego że drogie? Co z tego, że markowe? Poczytaj wątek:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Nie zawsze to co markowe i drogie jest dobre.

>chyba nikt na

>brzmienie wysokich w tych kolumnach nie narzeka;)

"chyba" i "nikt" ? A skąd wiesz? Słuchałeś Cremony? ja słuchałem. Nie powiem żeby mnie jakoś poruszyły czymkolwiek poza klasą stolarki. Piękny mebel, ale dźwięk... nie uważam żeby był wart tej ceny.

Podobnie kolumny Gamuta. Świetnie wykonane, ale granie, to efekciarstwo podniesione do rangi sztuki. Takie jest moje zdanie.

>Byc moze nie lubisz tego brzmienia lub nie

>zaaplikowales jej w zadowalajacy dla Ciebie sposob i tyle :))

Znowu "być może". Dlaczego tak Ci zależy na zakwestionowaniu moich spostrzeżeń? Bo robisz to permanentnie, w każdym adresowanym do mnie wpisie. Masz w tej sprawie własne doświadczenia? To je przedstaw, to może być interesujące dla wszystkich. Vifę XT25 męczyłem wielokrotnie w różnych konfiguracjach głośnikowych i sprzętowych, i nigdy nie dało się pozbawić jej tego suchotnictwa. Tą cechę jestem zmuszony uznać za "wrodzoną" dla tego głośnika. W dodatku kosztuje tyle, że spokojnie można przebierać w różnych markowych tweeterach jak w ulęgałkach. Dlatego uważam że szkoda czasu na kombinowanie ze słabo rokującym i drogim tweeterem.

>Seas 27DBFC jest TEKSTYLNY.

A czy ja mówię że nie? Nie trawię Seasowskiego systemu oznaczeń, dziesiątki literek w których łatwo się pogubić, używam symboli z katalogów Inter-Technik: KT25, KT27itd, te są przynajmniej łatwe do zapamiętania i odróżnienia.

>Pozdrawiam!

Ja również.

Ukryta Zawartość

Pisze "chyba" i "byc moze", bo nie uwazam sie za takiego wszystkowiedzacego i nieomylnego GURU za jakiego, sadzac po Twoich wypowiedziach, uwazasz sie Ty.

Widze, ze odebrales moj poprzedni post zupelnie odwrotnie niz zamierzalem, wiecej spokoju i dystansu do siebie zycze:))

Chyba pomyliles mnie z kolega Salmo, nie przypominam sobie, abym negowal permanentnie Twoje wypowiedzi.

eMiL, 3 Lip 2008, 16:03

>Pisze "chyba" i "byc moze", bo nie uwazam sie za takiego wszystkowiedzacego i nieomylnego GURU za

>jakiego, sadzac po Twoich wypowiedziach, uwazasz sie Ty.

No, jeżeli to, że dzielę się publicznie na forum moimi własnymi doświadczeniami i spostrzeżeniami wywołuje u Ciebie wrażenie że uważam się za guru, to ja tu czegoś nie rozumiem. Bo w przeciwieństwie do wielu tu pisujących ja opisuję własne doświadczenia, z głośnikami i sprzętem z którym miałem do czynienia. Nie powielam cudzych opinii zasłyszanych gdzieś, czy wyczytanych, a jeśli cytuję cudze wypowiedzi, to wyraźnie to zaznaczam. Przez mój warsztat przewinęło się mnóstwo różnych typów głośników, mam więc o czym pisać. Opinie które przedstawiam nie są cudze, są moje własne, zdobyte na przestrzeni lat moim własnym wysiłkiem, i za moje własne pieniądze, a dzielę się nimi na forum, bo chcę. Ale wobec tego, co się tu wyprawia, to nie wiem na jak długo jeszcze wystarczy tej chęci.

>Widze, ze odebrales moj poprzedni post zupelnie odwrotnie niz zamierzalem, wiecej spokoju i dystansu

>do siebie zycze:))

Zapewniam Cię że mam dystans. To nie o to chodzi. Patrz wyżej.

>Chyba pomyliles mnie z kolega Salmo, nie przypominam sobie, abym negowal permanentnie Twoje

>wypowiedzi.

Nie negujesz otwarcie, ale podważasz permanentnie moje oceny swoim nieustannym gdybaniem. Stałą Twoją reakcją na to, co piszę jest jakieś "być może" i "chyba". Co chcesz przez to powiedzieć? Że się z czymś nie zgadzasz? OK, więc - jak już pisałem kilka razy - jeżeli masz jakieś własne doświadczenia wypracowane na podstawie samodzielnej aplikacji głośników które opisywałem, to je przedstaw, chętnie się z nimi zapoznam, a i inni z ciekawością poczytają. Ale niech to będą Twoje doświadczenia, a nie jakieś cudze opinie gdzieś przeczytane lub zasłyszane. Bo cudzych opinii w necie, to sam mogę poszukać.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.