Skocz do zawartości
IGNORED

jak zbudować filtr sieciowy ??

kospan

Rekomendowane odpowiedzi

kospan, 1 Lip 2008, 20:43

>cześć jestem tu nowy

>i mam pytanie otuż mam zasilacz 220/9v zastosowałem go do mojego wzmaka ale są szumy i jak zrobić

>filtr na 9v najlepiej tylko z kondensatorów podajcie jakiś schemat dzięki za pomoc p.s ja mam 12 lat

>:)

P.S.

No ja mam troche wiecej...

I to by bylo na tyle...

Grr.. zaspamował całego szałtboxa na audiomanii i teraz tu przylazł >.> A teraz jakże poszukiwany schemat.. tylko sie nie pogub :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

1. Zasil wzmacniacz napięciem niższym o 2V od maksymalnego.

(jeśli napięcie max. to 20V, to podłącz około 18V).

2. Jesli konecznie musisz zasilać z 9V, to zrób taki zasilacz:

- Trafo 10V

- Mostek prostowniczy z 4 diod 1A (teoretycznie wystarczy jedna)

- Kondensator 4700uF

- Stabilizator 7809

- Spory radiator na stabilizator :-)

- Kondensator 220uF

I jeśli odbrze podłączysz, to uzyskasz bardzo dobry zasilacz do Audio. Nie bedzie on przenosił szumów z sieci i z trafolka. Ja taki zasilacz (z trafem 12V i stabilizatorem 7812) zrobiłem sobie to kitu wzmacniacza. Pierwszy kondzio może być mniejszy, jednak wtedy trafo musi dawać wyższe napięcie. Jeśli chcesz zwiększyć napięcie, dajesz stabilizator i trafo z wyższym napieciem wyjściowym.

Tylko że TDA 1554Q to już są mostki, można też zrobić pojedyncze 4 końcówki z tego układu, nie widzę więc sensu równoleglić i dawać po jednym układzie na kanał, tym bardziej że te mostki są przewidzine do pracy z obciążeniem 4 ohm, 2 ohm - pojedynczo. Mocy to nie zwiększy. Napięcie zasilania powinno wynosić 18V. Więcej nie bo układ wtedy się wyłączy (wbudowane zabezpieczenie nadnapięciowe). Stabilizacje jest niepotrzebna. Trafo 50-60VA powinno wystarczyć, tak żeby zasilacz dawał ze 3 A.

Poza tym, stabilizacja nie jest potrzebna, tylko dobra filtracja nap. zasilania (jakieś 4700uF albo więcej) i napięcia odniesienia (pin 4).

Ten uład ma poziom szumów który może być z bliska słyszalny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.