Skocz do zawartości
IGNORED

NAD S300 czy to dobry wzmak?

Joku

Rekomendowane odpowiedzi

To rodzaj wzmacniacza typu "drut ze wzmocnieniem" który wymaga dobrych kolumn. Słuchany z Dali Helicon 400 zagrał fantastycznie. To jedno z najlepszych połączeń jakie słyszałem bez względu na cenę. Nie nadaje się do łączenia z kolumnami twardymi i bezbarwnymi, a najlepiej unikać wszystkich tanich kolumn czyli powiedzmy do 5000 zł.

Warto zauwazyć, że NAD S300 ma identyczną budowę jak Gryphon Tabu Century, który był 2 czy 3 krotnie droższy niż nowy S300.

TUX

Wykonanie super jak czołg technicznie nienaganny ..gdyby to zrobił krell kosztowało by z 4 razy wiecej.Co opisał kolega wyzej..

Ten wzmak choc zintegrowany jak bun cyk potrzebuje dobrej klasy CIEKAWEGO preampa..lampki nie wykluczone..dobrym pomysłem jest tez połaczenie go z Cd z lampowym buforem..np Advance Acustic czy jak sie to tam zowie(poczytaj wpisy kolegi Redaktora)

Sam z siebie gra bardzo dokładnie ale nieco jest odbarwiony..w swoim czasie miałem u siebie dośc długo dzieki uprzejmosci firmy opal.

Nawet z denonem DCD1460 którego podonczas miałem lepiej zagrał z wyjsciem regulowanym (gdzie jest tani byforek na op ampie) niz z wyjsciem nieregulowanym gdzie sa wstawione liczne zmulacze.

Wzmaka polecam ale i kolumny i źródło dobierac w sposób wywazony staranny i najlepiej odsłuchiwac przed zakupem.

A JESZCZE JEDNO OSTRZEGAM KATEGORYCZNIE NIE ŁACZYC Z KOLUMNAMI MARKI B&W!!

Kolumny pierwsza liga, z tym, że są bardzo naturalne, więc warto odrobinę osłodzić brzmienie cieplejszym wzmakiem (jak ktoś to lubi). Poza tym, wzmak musi być baardzo mocny (2x20 basowce) i myślę, że ten NAD się nad-a :) Powiem tak, to dobry sprzęt i rzadki na rynku wtórnym. Nie spodziewałbym się katastrofy po podłączeniu do JBL-i, napewno nie będzie tak, jak znany nienawidzący się duet JBL XTi + Creek ;)

>Czy NAD S300 to dobry wzmak?, oczywiście w swoim przedziale z "sh" 4000zł?

>wszelkich użytkowników proszę o wpisy.

>pozdrawiam

nie polecam tego wzmacniacza, gra chlodnym beznamietnym dzwiekiem, pomimo sporej mocy i ambitnego wygladu oferuje dodatkowo kiepska dynamike, od 4k to juz blisko do KRELLa KAV-400xi ktory wyprzedza NADa o lata swietlne

> pomimo sporej mocy i ambitnego wygladu oferuje dodatkowo kiepska dynamike

Jeeeżu , ale to ludzie głupoty wypisują .... zarzucić Gryphonowi Tabu kiepską dynamikę .... a przecież ten NAD to dokładnie to samo !!! Warto przypomnieć , że kilka lat temu Tabu był uważany za jedną z najlepszch integr na rynku.

> blisko do KRELLa KAV-400xi ktory wyprzedza NADa o lata swietlne

Kolejna bzdura. KRELL KAV-400xi gra trochę inaczej niż NAD , ale nie jest to różnica klasy ale różnica charakterów brzmienia i w zalezności od użytych kolumn albo jeden albo drugi wzmak będzie bardziej odpowiedni.

Ja słuchałem KAV-400xi z różnymi głośnikami jakie mieli a Audioklanie ( ProAc, B&W, Vienna Acoustic , Triangle ) i żadna z tych konfiguracji nie zblizyła się brzmieniowo do tego co można było usłyszeć z połączenia NAD S300 z Dali Helicon 400.

Natomiast jak zabrzmi NAD lub Krell z głośnikami JBLa to nie mam pojęcia.

TUX

masterofdeath

Myślisz że na XTi100 400xi zagra zdecydowanie lepiej aniżeli S300?

JarlBjorn

>W A-V byl test porownawczy wzmakow w tym 400xi i NADa silver no i ponoc zwlaszcza w dziedzinie

>reprodukcji niskich przewaga jankesa byla bezdyskusyjna.

Jeśli masz dostęp do tego testu to byś dał linka lub przesłał mi na e-maile.

Joku, 7 Lip 2008, 10:41

>GT

>Krell jest chyba ostry, Nad wydaje mi się że neutralny i raczej to on "powinien" lepiej się

>zaprezentować z JBL XTi100, może się myle.

krell jest wrecz wzorcowo neutralny, i to jest najwieksza zaleta 400tki, przestancie z tym nadem to jest naprawde porazka, no i to co on przede wszystkim nie jest to neutralny

po za tym co to znaczy chyba ??? sluchales w ogole ktoregos z tych wzmacniaczy ???

Joku, 8 Lip 2008, 06:27

>masterofdeath

>Myślisz że na XTi100 400xi zagra zdecydowanie lepiej aniżeli S300?

>

Joku

Bez względu na okoliczności - zdecydowanie radzę najpierw posłuchać obydwu w swoim systemie.

W tym zakresie cenowym na pewno znajdą się życzliwi, którzy przed sprzedaniem umożliwią Ci wcześniejszy odsłuch.

I jeszcze jedno - jeśli w trakcie słuchania będziesz miał jakiekolwiek wątpliwości co do "dopasowania" dźwięku z danego klocka do Twoich preferencji - traktuj te wątpliwości jak najpoważniej - zawsze z czasem po zakupie "wyłażą" ze zdwojoną siłą - a w tym hobby tzw. "fun" jest najważniejszy.

Joku, 8 Lip 2008, 06:27

>masterofdeath

>Myślisz że na XTi100 400xi zagra zdecydowanie lepiej aniżeli S300?

Właśnie do tego zmierzam. Biorąc pod uwagę sprzęt towarzyszący (CD Onkyo, JBL), nie wydaje mi się, aby różnica NAD vs Krell była jakaś kolosalna.

Aktualny "going rate" 400xi to jak widzę na Allegro ok 5300-5500zł, a więc jednak przynajmniej 1/3 więcej niż trzeba zapłacić za NADa. A pamiętajmy, że dla niektórych może to być znacząca różnica. Poza tym, kupując NAD za 4k zł nietrudno będzie go chyba za podobne pieniądze sprzedać - zawsze można więc go wymienić na Krella lub coś podobnego.

Osobiście, gdybym miał do wydania 4000zł i system składający się z CD i wzmacniacza Onkyo, zrobił bym jeszcze inaczej - zamiast skupiać się na drogim wzmaku, sprzedał bym to całe Onkyio i za 4000zł + pieniądze uzyskane ze sprzedaży starego systemu szukałbym kompletu nowe CD i nowy wzmacniacz. Efekt będzie IMO bardziej wymierny.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.