Skocz do zawartości
IGNORED

mega subwoofer masakrator zabojca :D

bujalone

Rekomendowane odpowiedzi

wiec tak, jako ze zalatwilem sobie jakis czas temu spora tube, tzn to jest jakas rura pcv chyba, bynajmniej z jakiegos dziwnego plastiku, no wiec srednica zewnetrzna tuby 40cm, wewnetrzna 38cm, czyli grubosc scianki 1cm, wysokosc 1m, zaznaczam ze jest to cholernie sztywne mimo niskiej grubosci scianki, ...no wiec po pierwszych probach "basu" jestem oszlomiony, poniewaz wlozymlem dwie kolumny z wiezy siostry do srodka i zatkalem z góry, jak poscilem muzyke to prawie zawalu dostalem, mama kazala mi to odraszu wyniesc to z domu hehhe :). dzis w parcy wyciolem sobie kolo z blatu kuchennego kolo o srednicy wewnetrznej tuby i zamontowalem je do calosci, do tego jakeis kolka zeby to stalo i bylo ruchome, wiadomo swoje wazy a nosic nie zawygodnie jest :), no i teraz szukam 2 glosników do tego, najlepiej jakies 20cm basowe, zastanawiam sie nad tesla lub stx jakims, poniewaz sa w bardzo przystepnych cenach co wy na to? postaram sie wrzucic jakies zdiecia tego diabla :P niebawem yo!

halo kiedys, byl gdzies taki watek,o czyms takim sie nazywal chyba SONOSUB GIGANT, i tam gostek opisywal wlasnie co sie z tego wydobywa za natezenie, tylko ze on mial taka rure o srednicy 60cm! i ponad metrowej wysokosci z 2 30cm glosnikami perlesa chyba, i tam opisywal ze dziala sie neisamowita maskara na filmach czy w muzyce, nio a teraz to sie nie dziwie mu wcale :)

Dokładnie, najlepszy bas tylko z labiryntu - nie żadne bas refleksy.

W radioeletroniku to pamiętam opis subwoofera Bose, który kiedyś kinach montowano. Rura 4 metry, a w środku, 1 metr od jednej strony w tej rurze tandem dwóch basowców 25cm, o ile dobrze pamiętam i wzmak 500W RMS.

Tylko trzeba by mieć pokój do czegoś takiego minimum 25x15m...

gotowe rozwiązania podobnego typu możesz znaleźć po wpisaniu w google "sonotube" albo "sonosub"

tutaj jest nawet programik do obliczeń w tego typu konstrukcjach

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Jest jeszcze coś takiego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no wlasnie, ja chce dac 2 niskontonowce 8", a to glwonie dlatego, ze nie mam 2-go wzmacniacza do napedzenia tego subwoofera, wiec bedzie to podlaczone normalnie pod kanal prawy i lewy w mojej yamaszce, a dodatkowo na tych samcyh aknalach graja moje podlogówki, jak podlaczam jeden glosnik do kanalu z kolumna to nic sie nei dzieje, nie gra ciszej kolumna ani nic, a obawiam sie ze jak wrzuce cos 25cm albo 30cm to moge pzrepalic wzmacniacz czy cos, bo na jednym kanale bnedzie kolumna a na 2-gim kolumna plus sub, wiec chce to zrownowazyc, aby tak samo bylo na obydwoch kanalach :), aha a co do pokoju to mam dosc spory, np. rbilem tam kiedys jakies subwoofery, ale nie dawaly rady, ale teraz to jest hardkor, a wiem ze i tak bedzie lepiej :)

a oto zdiecia, dla porównania na jednym stoi przy meblach, poprostu ejst duzy :P

Ukryta Zawartość

post-12033-100009820 1215722454_thumb.jpg

post-12033-100009821 1215722454_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

od spodu jest gruba wiórówa z blatu kuchennego, jak sie nie myle jakies 32mm, wystarczy :), z góry bdzie kolko o srednicy wewnetrznej i grubosci 26mm a na ato kolko o srednizy zewnetrznej ale jeszcze nie wiem jaka grubosc :), no i teraz musze wybrac do teg glosniki no albo jednego, ale to musze pzremyslec, sa jakeies "tanie" propozycje? np. stx, tvm, alphard....

Można poszukać głośnika dwucewkowego. Jaką impedancję mają Twoje podłogówki? Jeśli 4 Ohm to nie radzę takiego rozwiązania o jakim myślisz bo wzmacniacz może być przeciążany po dodaniu subwoofera.

Proponuję jednak jeden głośnik do tej rury i oddzielny wzmacniacz podłączony przez prosty filtr do wyjść głośnikowych yamaszki. Wzmacniacz można kupić używany za około 100 zł nawet, zmostkować go i użyć do napędu subwoofera. Sam tak kiedyś robiłem i sprawdzało się to nieźle. Do tuby szukaj głośnika 8 Ohm.

Można poszukać głośnika dwucewkowego. Jaką impedancję mają Twoje podłogówki? Jeśli 4 Ohm to nie radzę takiego rozwiązania o jakim myślisz bo wzmacniacz może być przeciążany po dodaniu subwoofera.

Proponuję jednak jeden głośnik do tej rury i oddzielny wzmacniacz podłączony przez prosty filtr do wyjść głośnikowych yamaszki. Wzmacniacz można kupić używany za około 100 zł nawet, zmostkować go i użyć do napędu subwoofera. Sam tak kiedyś robiłem i sprawdzało się to nieźle. Do tuby szukaj głośnika 8 Ohm.

bujalone, 12 Lip 2008, 16:21

>heja! wiec kupilem alpharda lw 800 na szybko, zrobilem bas refleks o srenicy ok 10cm o dlugosci

>50cm, i hmmm jakos dziwne gra, tzn nie ejstem usatysfakcjonowany,

Jaka impedancja? Bo 8 ohm to tylko do obudowy zamkniętej, do B-R się kompletnie nie nadaje.

>bujalone

Jeszcze jedno- jeśli to LW800 8 ohm, dasz takie 2 w Twojej rurce (w obud. zamkniętej, żadnych bass-reflexów!) i będzie OK, choć obudowa mogłaby być trochę mniejsza.

(W sensie dopasowania obudowy do głośników, bo nie wiem, czy jakości dźwięku.)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.