Skocz do zawartości
IGNORED

Zginął wielki Polak Bronisław Geremek[*]

noster

Rekomendowane odpowiedzi

Bronisław Geremek zginął w wypadku samochodowym.Profesor zginął w wypadku samochodowym w Wielkopolsce, w miejscowości Lubień. Jego auto zderzyło się z samochodem dostawczym. Bronisław Geremek miał 76 lat. Według informacji policji mercedes profesora z nieznanych powodów zjechał na lewy pas i zderzył się czołowo z nadjeżdżającym Fiatem Ducato. Do wypadku doszło o 13:20 na trasie numer 92. Profesor jechał od strony Poznania.

Prezyden Lech Kaczyński na wiadomosc o tragicznej śmierci profesora powiedział "to jeden z głównych twórców Sierpnia'80. Zdaniem Lecha Kaczyńskiego, bez wątpienia był to polityk wybitny, mający swoje miejsce w historii".

[*] [*] [*]

"- Pamiętam szczególnie wystąpienie Geremka w telewizji amerykańskiej, kiedy - jak to się, niestety, często zresztą zdarza - prowadzący wywiad dziennikarz poprosił go o wypowiedzenie się na temat "szeroko rozpowszechnionego polskiego antysemityzmu". Geremek na niego popatrzył przez chwilę, a potem odpowiedział spokojnie: "Urodziłem się w getcie. Moja rodzina zginęła w getcie. Ja zostałem wybrany po wolnych wyborach, przez wolny rząd, na ministra spraw zagranicznych Polski. Czy to panu wystarcza?" Dziennikarz po prostu zaniemówił - wspomina Zbigniew Brzeziński."

jar1, 13 Lip 2008, 23:48

>"- Pamiętam szczególnie wystąpienie Geremka w telewizji amerykańskiej, kiedy - jak to się,

>niestety, często zresztą zdarza - prowadzący wywiad dziennikarz poprosił go o wypowiedzenie się na

>temat "szeroko rozpowszechnionego polskiego antysemityzmu". Geremek na niego popatrzył przez chwilę,

>a potem odpowiedział spokojnie: "Urodziłem się w getcie. Moja rodzina zginęła w getcie. Ja zostałem

>wybrany po wolnych wyborach, przez wolny rząd, na ministra spraw zagranicznych Polski. Czy to panu

>wystarcza?" Dziennikarz po prostu zaniemówił - wspomina Zbigniew Brzeziński"

no i tak mu zostało- teraz chcą uczciwe media i uczciwą prawicę

wpakować w jedno wielkie Gie(tto)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.