Skocz do zawartości
IGNORED

Maty bitumiczne obudowa zamknęta.

nautilus81

Rekomendowane odpowiedzi

Witam własnie złozyłem paczki akustyka rr2. Jest to obudowa zamknięta. Mam pytanie czy warto dawac stosunkowo drogie maty bitumiczne i na które scianki. Seryjnie produkt ma wytumienie gąbka 2 cm (wszystkie sciany) plus wytłumienie komór czyms w rodzaju watoliny. Czy do obudowy zamknętej moge zastosowac zamiast standardowej gabki panele akustyczne z gąbki i czy to ma sens :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

AKUSTYK :

"... Wąska obudowa zamknięta wymagała wielu eksperymentów ze sposobem wytłumienia. W przypadku RR2 niewielkie zmiany w ilości i rozłożeniu wpływały w zaskakująco znaczący sposób na charakterystykę przetwarzania i samo brzmienie zakresu basowego. Zbyt słabe wytłumienie nie likwidowało w dostatecznie skuteczny sposób fal stojących, ale nawet umiarkowana ilość wytłumienia, ulokowana zbyt blisko głośników, zmniejszała ich efektywność w pewnych podzakresach nawet o 3 dB! ... "

Witam , wiem w jaki sposób wytłumia Akustyk. Wiem tez ze nie stosuje mat bitumicznych ale nie odradza ich stosowania stąd moje zapytanie czy moge je zastosowac i co dają i na których sciankach jest sens je stosowac. Co do wytłumienia to chce poexperymentowac troche i porównac jak to bedzie brzmiało w stosunku do seryjnego wytłumienia a ze na allegro są dostepne panele akustyczne które wydaje mi sie mogą lepiej sie sprawdzic niz standardowa gabka ze względu na kształt - (stozki) które lepiej mogą radzic sobie z falami stojącymi ale nie wiem czy stosuje sie takie wytłumienia w obudowach zamkniętych.

Kolumny wytłumione zgodnie z projektem Akustyka grają swietnie, znacznie lepiej niz moje poprzednie firmowe konstrukcje co w wiekszym procencie jest zasługą swietnych przetworników i solidnych paczek ale z wytłumnieniem chce poexperymentowac (duzo czsu i pieniędzy to nie kosztuje) stąd moje pytanie do ludzi którzy zrobili juz troche kolumn i mają wiekszą wiedze w tym temacie niz ja.

Pozdrawiam

Nic nie stoi na przezkodzie wytłumieniu gabką falistą.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Maty bitumiczne w OZ sluza temu samemu celowi co w bass refleks - walce z rezonansami 300-600Hz.

Z technicznego pkt. widzenie kazda kolumna zyskuje na wklejeniu mat, ale nie kazdemu ich wplyw bedzie sie podobal:P

W "matriksach" i kef'ach reference pomimo braku mat rezonans w okolicach 300-600Hz praktycznie nie wyslepuje (pomiary stereophile'a). Znaja sie chlopaki na swojej robocie;)

Przy waskiej kolumnie wklejenie dwoch warstw na boki zmniejszy o kilka litrow obj. i to tez sprawi, ze zagra inaczej.

Witam mam pytanie czy jesli zastosuje gąbke o stozku 5 cm a wiec dosc grubą ( w standardzie mam 2 cm) to czy w ten sposób nie zaszkodze sobie a mianowicie czy nie zubozeje mi bas.

A co do mat bitumicznych to wydaje mi sie ale moge sie mylic ze najwazniejsze jest wytłumienie tylniej scianki gdyz na nią skierowane jest fala akustyczna i chyba ta scianka musi najbardziej tłumic aby cisnienie akustyczne nie wracało odbite zpowrotem na głosnik.

Ps projekt który mnie kosztował ok 6,5 tys zł (głosniki plus koszt wykonania paczek) gra i wygląda juz zdecydowanie lepiej niz moje poprzednie markowe konstrukcje w podobnym przedziale cenowym.

Sory ze tak truje ale chce wyciągnąc z tej konstrukcji co sie tylo da i przed experymentowaniem wole popytac.

Pozdrawiam

Z moich experymentów tylną ściankę wytłumiamy w przybadku komór średniotonowych, a dla basu (kolumny z bass-reflexem) tylko boczne.

I jeszcze jedno - dopiero teraz zauważyłem - że te gąbki jakieś dziwne i do tego mówisz o stożkach (!?) Co Ty chcesz wytłumić? Mikrofale?. To nie jest najpepszy materiał. Prawidłowa gabka powinna wyglądać tak jak na zdjęciu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 lata później...

No i sam sobie odpowiem, tak udało mi się zmniejszyć ilość basu poprzez mocniejsze wytłumienie komory w której siedzi głośnik basowy, ale mimo wszystko nie jestem zadowolony, gdyż wydaje mi się że kolumna bardziej wytłumiona przy odtwarzaniu muzyki straciła życie, ikrę, gra tak jakoś matowo, chociaż nie wiem jak to jest możliwe, bo przecież sekcja średnio i wysokotonowa nie była ruszana.

Oryginalnie komora basowa wytłumiona była watoliną o grubości 5cm, ja natomiast użyłem do wytłumienia zwykłej gąbki tapicerskiej o grubości 5cm, może właśnie tu tkwi problem a może dokupić watolinę i dać jej więcej niż w jej było w oryginale? Mam też wełnę owczą(luzem)

No i sam sobie odpowiem, tak udało mi się zmniejszyć ilość basu poprzez mocniejsze wytłumienie komory w której siedzi głośnik basowy, ale mimo wszystko nie jestem zadowolony, gdyż wydaje mi się że kolumna bardziej wytłumiona przy odtwarzaniu muzyki straciła życie, ikrę, gra tak jakoś matowo, chociaż nie wiem jak to jest możliwe, bo przecież sekcja średnio i wysokotonowa nie była ruszana.

Oryginalnie komora basowa wytłumiona była watoliną o grubości 5cm, ja natomiast użyłem do wytłumienia zwykłej gąbki tapicerskiej o grubości 5cm, może właśnie tu tkwi problem a może dokupić watolinę i dać jej więcej niż w jej było w oryginale? Mam też wełnę owczą(luzem)

Zwiększenie ilości wytłumienia dla głośnika oznacza pozorne zwiększenie objętości. A co za tym idzie, zmniejszenie ilości wyższego basu, ale jakby lepsze rozciągnięcie od dołu. To spowodowało, że odczułeś zmianę, jako obniżenie witalności grania.

Z tą ilością wytłumienia, to niestety nie jest prosty temat. Niektórzy walczą z tym przez ponad rok. Tym bardziej, że przy różnych płytach, można dojść do innych rezultatów. Jak zawsze kompromis.

CXN, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Chyba masz rację.

Na razie nie mam ochoty na eksperymenty z dodatkowym wytłumianiem kolumny, gdyż widzę że mogę więcej popsuć niż poprawić a poza tym na samo wspomnienie męczarni podczas których umieszczałem dodatkowe wytłumienie w kolumnie robi mi się niedobrze, albo jednak jeszcze raz spróbuję, tym razem zamiast gęstej i w miarę twardej gąbki tapicerskiej użyję watoliny.

Nie mam jakiś wielkich osiągnięć w budowie kolumn. Dodatkowo, poza jednym przypadkiem, zawsze były to br.

Ale gąbka nigdy mi nie przypasiła. Zarówno płaska, jak i ta ze "szpikulcami". Bas był jakiś taki sychy. Mi najbardziej odpowiada filc techniczny.

Ścianki wyklejam matami bitumicznymi, na to na wikolu daję filc na każdą ściankę, za wyjątkiem przedniej oczywiście. Jak za mało to trochę luźno watoliny, albo dodatkowo przyklejony do tylnej ścianki filc. Jeszcze nie próbowałem wełny owczej. W mojej obecnej konstrukcji chcę spróbować. Zobaczymy.

CXN, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Ja daję maty na grubość 4mm na ścianki dookoła głośników które powodują drgania ( czyli wszystkie oprócz wysokotonowych ) poza przednią. Chyba że jest dużej powierzchni.

Powinno być tak 4mm tych mat.

ProAc stosuje niezbyt grube ścianki , ale za to daje grubo mat.

Boki filc lub wykładzina wełniana

Z tyłu głośników które przenoszą średnicę daję więcej tłumienia , tak żeby stłumić odbicia , ale żeby był swobodny przepływ powietrza.

Polecam wełnę owczą. Ale ilość i ułożenie trzeba samemu spróbować.

BR nie lubi dużo tłumienia , OZ jest bardziej tolerancyjna.

Im mniej tłumienia , tym lepszy bas ale jazgotliwa średnica i w drugą stronę im więcej tym lepsza średnica i gorszy bas.Chodzi mi o filce , gąbki , wełny , watoliny itd...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.