Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny B&W Nautilius804

Pasio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

pokój wcale nie za mały, tylko powinien być w miarę dobrze wytłumiony, elektronika do nautiliusów powinna być po pierwsze bardzo mocna i wydajna prądowo.

Przy moich 9NT musical fidelity A3 jak się podgłośni lekko ponad połowę ( na szczęście słucham cicho muzyki na tym systemie) A3 nie wyrabia, zaczyna brakować mu werwy, ale A3 to specyficzny piec.

Więc jeśli słuchasz dosyć głośno zaopatrz je w jakąś końcówkę rotela ok. 130 watt przy 8 ohm, lub może najsilniejszego Nada C372. Odpowiedź moja jest czysto techniczna i to tylko propozycje, a jak wiesz firm na naszym rynku kupa, ale i pytanie było dosyć płytkie.

pzdr

Gość CośWiedzący

(Konto usunięte)

Nautilusy 804 to ładne kolumny, lecz niewarte pieniędzy, jakie trzeba na nie wydać. Główny zarzut tyczy się basu - suchego, syntetycznego, który z łatwością spieprzy każde porządne nagranie. To samo tyczy się modelu 803. Pod każdym innym względem niższe Nautilusy są jednak bez zarzutu. Mając fundusze na 804 warto zainteresować się JM-Labami serii Elektra!

Gość b&w

(Konto usunięte)

Witam,

Dopóki nie będziesz miał porządnej i dobrze dobranej elektroniki do Nautilusów oraz dobrze "brzmiących" tych 18m2, to bowersy mogą Ci przynieść spore rozczarowanie.

Poza tym, mam jeszcze jedną propozycję być może wartą rozważenia - niby 18m2 to nie za dużo przestrzeni, ale może zamiast N804 pomyśl o kupnie N805 i subwoofera z serii Nautilus, np. ASW 850? Koszt nieco wyższy, ale jeżeli oglądasz równiez filmy, oprócz słuchania muzyki, to będzie jak znalazł. Oczywiście trzeba by najpierw wypróbować taką konfigurację... ;))

Pozdrawiam

B&W 804 uwazam za znakomite glosniki i to pod kazdym wzgledem, tym niemniej wspomniany powyzej pomysl z N805 + sub uwazam za bardzo udany. kilka miesiecy temu wypozyczylem sobie N805 by porownac je z moimi M804 (oba zestawy wspierane subem REL Stadium). Efekt byl znakomity. Gdyby nie to, ze jestem zwolennikiem extremalnie glosnej muzyki i potrzebuje glosniki ktore sa w stanie bez problemu naglosnic 30qm, zamienilbym (to byla jedyna dyscyplina gdzie 805 musialy sie poddac) to zamienilbym swoje na 805. Jesli chodzi o cene wspomnianego suba, to niekoniecznie upieralbym sie przy B&W serii Nautilus, ciekawa moze byc tez kombinacja z subem serii NT albo np. z dwoma Subami serii 600. Dwa suby gwarantuja lepsze naglosnienie (bardziej kontrolowany bas poprzez redukcje negatywnych efektow spowodowanych rezonansami pomieszczenia).

Pamietaj takze ze wlasnie wyszla nowa seria 700 bedaca nastepca serii NT. Sam ich jeszcze nie slyszalem ale wszystkie dotychczasowe oceny z jakimi sie spotkalem sa rewelacyjne!!! Zdecydowanie powinienes przyjzec sie modelowi 703 albo 705+ASW700

xajas

www.jaschiks.com

Użytkuje Nautilusy 805 dłuższy czas.Poczatkowo grało to z Primare A30.1 i CD Nad S500-srebrna wersja.Z tego systemu byłem zadowolony,w ocenie znajomych "fachowców" od dźwięku był to bardzo dobrze dobrany zestaw.Mam pokój 18m średnio wytłumiony.Nautilusy trzeba polubić nie każdemu pasują.Ja się przyznam od dłuższego czasu usiłuje je zamienić na coś innego i nie udaje mi się.Gdy dochodzi do odsłuchu-ewentualnej zamiany nie mogę się zdecydować.To chyba dobrze światczy o B&W 805. Zmieniłem sprzęt.Nautilusom dostał się MAC 6850 i starszy model Accuphase DP65. I nadal testuje kolumny. Miałem Elaci 510,ProAc 125 i D15 ,Triangle Celiusy 202.I niestety to nie było to.Ostatnio wymieniłem kabel głośnikowy Monster M2.2s na Red Dawna i jest dużo lepiej.Jak się raz posłucha Nautilusów 805 i to się spodoba to w każdych następnych kolumnach szukam tej analityczności,średnicy,wysokich.Wspaniała głębia,przestrzenność.Jeśli dostają lepszą elektronikę grają lepiej to znaczy,że dużo można z nich wyciągnąć.Słabszą stroną jest bas,z Red Dawnem jest bardzo dobrze,ale 805 nie mają niższego basu i to trzeba zaakceptować.Bas jest bardzo ładny ,dynamiczny w pełni kontrolowany,ale nie schodzi poniżej pewnej granicy.Subwoofer,też o tym myślałem (Rel) ,ale boję się tego rozwiązania,czy uda się to zgrać ? Myślę,że 804 będą w dużej mierze pozbawione "wad" 805 ,tam jest lepiej zawieszony głośnik średniotonowy co będzie miało wpływ na średnicę-będzie jeszcze lepsza ,no i głośniki basowe.Elektronika musi być ciepła.Oczywiście trzeba posłuchać.

Spróbuj jakiegoś Monstera,tańsze modele mają duży bas.Jest taki kabel Straight Wire za nieduże pieniądze chyba ok.500zł w sklepie będą wiedzieć o jaki chodzi-nie pamiętam szczegółów,ale bas monstrualny,miałem go.

jezeli zalezy Ci przede wszystkim na basie to polecam Monster Cable Power Line 3, szczegolnie jako "dolny" kabel w bi wiringu

co do tematu to nie ma sensu "ponizac" nautiliusow wspolpraca z subwooferami to troche jak podlaczanie Dali Grand do kina domowego:))

-> seba

"...o czym wy tu mówicie ? 2 suby do nautiliusów ? popsuje to wszystko i wprowadzi duży bałagan..."

posluchaj sobie kiedys WLASCIWIE DOPASOWANEGO suba w kombinacji z n804, n805, n804 czy nawet z wiekszymi. Ultymatywne przezycie to 2x n801 +2x ASW800 slyszane tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Gutek:

"...Subwoofer,też o tym myślałem (Rel) ,ale boję się tego rozwiązania,czy uda się to zgrać..."

rzeczywiscie nie jest to proste, ale mysle ze warte zachodu. Poniewaz stara seria Matrix (posiadam M804) sa jesli chodzi o bas bardziej obfitr niz nowa seria N804 kombinacja z subem byla jeszcze trudniejsza. Efekt koncowy to sub podlaczony do wyjscia glosnikowego czyli hi-level, gorna czestotliwosc graniczna to 34Hz (na szczescie REL umozliwia bardzo dokladne ustawienie czestotliwosci podzialu w stopniach co 2Hz). REL stoi 60cm od sc iany i dokladnie miedzy glosnikami. Dobor glosnosci to wielogodzinne "try and error" :-)))

Efekt koncowy -> cudowna przestrzen i glebia sceny + organy brzmiace jak organy a nie jak akordeon :-)))

xajas

www.jaschiks.com

Ukryta Zawartość

Witam

Subwoofer dobrze zabrzmi w takiej konfiguracji, ale wymaga niesamowicie dlugiej zabawy w jego wlasciwe ustawienie w pokoju., Rozstawienie std glosnikow w porownaniou z subwooferem to po prostu pikus. Oczywiscie zabuczy w kinie wszedzie. Dla zgrania z stereo bardzo istotna jest jego lokalizacja i zgranie z pozostalymi zestawami. U mnie zabawa ta trwala kilka dni.

Po znalezieniu optymalnego miajsca bardzo przydaje sie plynna mozliwosc regulacji czestotliwosci odciecia oraz plynna regulacja fazy. Sczegolnie ta druga miala u mnie spore znaczenie jezeli chodzi o zgranie niskich z normalnych zestawow z subwooferem.

Polecam zakupionego przez mnie wlasnie Sunfire-a. Kontrola basu i wykop dla mnie bajka, zarowno w stereo jak i w kinie.

Wprost niewiarygodne wydaje sie, jak z takiej malej skrzynki mozna uzyskac TAKI bas.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) przetworniki takie jak na zdjeciu sa dwa bo jest to sub stereo, podlacza sie oddzielnie kazdy kanal.

Ukryta Zawartość

Gutekbul;

"...przetworniki takie jak na zdjeciu sa dwa bo jest to sub stereo, podlacza sie oddzielnie kazdy kanal...."

To nie dwa przetworniki, tylko jeden + membrana pasywny, co nie zmienia faktu, ze jest to fascynujace ustrojstwo (zreszta skopiowane przez REL w serii Q).

xajas

www.jaschiks.com

Ten sunfire wyglada jak kopia rela q200.

barni gdzie kupiles tego suba i ile kosztowal?

o artonie wiecej tutaj

Ukryta Zawartość

Ja jestem zwolennikiem kupowania sprzetu z drugiej reki i artona kupilem za 1/2ceny producenta, zaluje ze nie skusilem sie na nowiutkiego q200 za 2800...

Ukryta Zawartość

• 3 lata później...

N804 miały woofery celulozowe, 804S mają Rohacelowe. Zdaje się, że są też drobne różnice w wysokotonowcu, ale nie jestem pewien.

W stosunku do Nautilusów - S-ki są ciemniejsze, nie mają nawet śladu rozjaśnienia. Mają też krótszy, szybszy bas. Generalnie 804S to genialne kolumny :) (ocena subiektywna :D)

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.