Skocz do zawartości
IGNORED

nowe mieszkanie + nowy sprzęt = ?

muzak

Rekomendowane odpowiedzi

Drodzy Audiofile! :)

Niniejszym postem chciałbym przywitać się z Wami, jako początkujący audiofil. Na forum jestem już zarejestrowany od pewnego czasu, ale ten post jest pierwszym z tych "poważnych" :)

Krótka historia mojej przygody z chorobą rozpowszechnioną na forum w profilu.

Chciałbym prosić Was o opinię na temat doboru okablowania oraz ew. usprawnienia akustycznego pokoju.

Zimą tego roku zakupiłem wymarzone od dłuższego czasu kolumny - Radmory LS40. Na dniach starą wysłużoną Unitrę zastąpił Rotel RA-980 BX. Źródłem będzie Rotel, prawdopodobnie RCD-1070. Pozostaje kwestia kabli. Brzmienie Rotela w połączeniu z Radmorami jest dość specyficzne. Na pewno nie można pogorszyć kablami kontroli basu, ani też wyostrzyć góry.

Najczęściej słucham soulu (Erykah Badu) , alternatywy (Radiohead, Republika, Dead Can Dance), dobrze nagranych płyt Molvaera, Frankie Goes To Hollywood, Madonny (Ray Of Light, aby nie było),Pink Floyd, Stinga, etc.

Pokój jest taki jak widać na planie. Na czerwono zaznaczyłem śniany, kółeczka to kolumny, prostokąt to miejsce odsłuchowe. Jako, że jest to nowe mieszkanie, to na dniach będę odwiedzać giełdę kwiatową i sklepy z meblami/akcesoriami. W pokoju będzie panować minimalizm, nie będzie zagracony meblami. Wytłumienie, to głównie wspomniane kwiaty, dywan na środku pokoju, zasłony, firanki, regał z książkami - prawa strona miejsca odsłuchowe, regał z płytami - lewa strona przy kolumnach.

Reasumując - jakie kable do wspomnianego pokoju, sprzętu i muzyki? Mogę wydać na całe okablowanie do 1400 zł. Pytanie nr 2 - jak mogę uspokoić dźwięk w pokoju? Jakie sprawdzone chwyty w nim zastosować?

dziękuję za wszystkie odpowiedzi

Muzak

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/44625-nowe-mieszkanie-nowy-sprz%C4%99t/

muzak

szczerze to właduj te 1400 w lepszy sprzęt, kable za 1400 to dużaa przesada - znacznie lepszy efekt uzyskasz kupując lepszy wzmacniacz i źródło. Co do akustyki to pobawić się możesz w dywaniki itp, ale bez pomiarów to zawsze będzie metoda prób i błędów - porady ogólne przewijały się już na forum a do Ciebie należy ich sprawdzenie..

Życzę miłej zabawy i powodzenia!

1400 zeta lepiej dołóż do lepszego wzmaka,a kable zamiast wszystkie naraz możesz kupować stopniowo w miarę przypływu gotówki.W taki sposób lepiej dopasujesz okablowanie do posiadanego systemu niż miałbyś odrazu wszystkie kupić.

A co do pokoju polecam ten krótki artykuł, na pewno nie voodoo :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja gram na cinczach z supermarketu, po 3,99 zł za parę.Kolumny mam podpięte jakimiś miedzianymi linkami, które dostałem za darmo od sąsiada, gdy porządkował garaż.Najważniejsze aby przewody były jednakowej długości.

Jeśli ktoś uważa, że jego drogie kable "zagrają" lepiej, proponuję zrobić całkowicie ślepy i całkowicie losowy test.Łącznie z podmiankami kabli, aby nie były od pary.

Czy ktoś jest chętny?

Może być z tego bardzo fajna zabawa. :-)

>linkami, które dostałem za darmo od sąsiada, gdy porządkował garaż.Najważniejsze aby przewody były

>jednakowej długości.

Też obalam tą teorię. Ja mam 5m i 2m. Co to jest 3m dla prędkości światła.

zulus, 26 Lip 2008, 15:46

">>linkami, które dostałem za darmo od sąsiada, gdy porządkował garaż.Najważniejsze aby przewody

>były

>>jednakowej długości.

>Też obalam tą teorię. Ja mam 5m i 2m. Co to jest 3m dla prędkości światła".

Słuchaj. Generalnie się zgadzam.

Jednak im dłuższy kabel, tym większy na nim spadek napięcia. A więc jeżeli przewody będą niejednakowej długości, to coś tam może, można usłyszeć.

Ale generalnie masz rację. Różnica mogłaby być słyszalna, ale przy bardzo dużej asymetrii.

>Ale generalnie masz rację. Różnica mogłaby być słyszalna, ale przy bardzo dużej asymetrii.

Zgadza się 5m do 2m są to małe odległości więc tłumienie też jest niewielkie. Podejrzewam, że jak by było 20m(albo i więcej) do 2m to mogło by to wpłynąć na odbiór dźwięku. Muszę kiedyś zrobić taki test :)

>> muzak

Ciekawe to Twoje pytanie. Akustyka pokoju oraz kable - to skrajnie odległe od siebie czynniki, jeżeli chodzi o ich wpływ na brzmienie.

Akustyka pokoju ma NAJWIĘKSZY wpływ na brzmienie, być może większy, niż cały sprzęt razem wzięty.

Tymczasem kable mają wpływ kosmetyczny, na pograniczu percepcji.

Moja rada jest taka:

Zapomnij o kablach do czasu "unormowania" sytuacji w pokoju.

Jak już będziesz miał pokój zagospodarowany docelowo, to dopiero wtedy zastanów się nad kablami.

Janusz z Torunia

Jedno z moich mieszkań ma podobny pokój, więc Ci powiem, że w prawym kanale będziesz miał niepełną przestrzeń. Kiedy słuchasz nagrań, to słyszysz zarówno głęię sceny jak i jej szerokość. Najłatwiej usłyszeć to np. na płycie "In the flesh" Watersa, gdzie pomiędzy utworami, słychać brawa. Ja słyszę je na linii ramion a odległość oceniam na 10-15 metrów (na tej płycie tyle że w lewym kanale słychać gościa, który gwiżdże. Kanał lewy, odległość ok. 12m. Mając niepełna ściane tego nie usłyszysz. Można temu zaradzić ustawiając coś jako przedłużenie ściany.

Jeżeli chodzi o kable głośnikowe, to proponuję Procab LS25 (chyba 6zł/m). Prosty, miedziany kabelek, kóry pobijają dopiero kable za kilkaset zł/m a których różnicy przy tym sprzęcie i tak nie wyłapiesz.

Jeżeli chodzi o RCA, to kupując zwykły kabel sami, świadomie pozbawiamy się wspomnianej szerokości sceny (że o barwie dźwięku nie wspomnę). Ale z 2 strony bez szaleństwa - wystarczy jakiś za 100PLN (np.głupi Alphard za 80PLN) i masz max do tych kolumn. Daewoo Lanosowi nie zakłada się takich samych opon jak do Porshe. Chyba, że ktoś bardzo chce. Tylko że Lanos dzięki temy nie będzie szybciej jeździł.

I kolejna rzecz - miejsce odsłuchu. Stanowczo za daleko. Zainwestuj w jakiś wygodny fotel, który na czas odsłuchów będziesz wyciągał na środek pokoju. Ja w tamtym mieszkaniu mam taki i jest OK.

Dziękuje za Wasze odpowiedzi! Już myślałem, że temat przejdzie bez echa :)

Co do kabli, to wyraziłem się źle, niedoprecyzowałem mocno tematu. 1400 zł jest to absolutne maksimum które mogę wydać na kable głośnikowe, interkonekt, sieciówki, kondycjoner. Możliwe, że zapuściłem się bardzo daleko w przypadku "takiego sprzętu", ale doprecyzowuje jeszcze raz, że jest to absolutne maksimum wraz z kondycjonerem.

Jak na razie nie zamierzam zmieniać wzmacniacza. Jedynie dokupić źródło o którym wspomniałem oraz postawić bardziej stabilnie kolumny, nie wiem jeszcze jak (dociążenie do 40 kg mało pomaga bez kolców, podstawy).

Co do akustyki w pokoju, to jak na razie optimum osiągnąłem rozstawiając kolumny 1,5 metra od siebie, metr od tylnej ściany. Niestety pokój nie jest wielki, dodatkowo połączony z kuchnią. Trzeba w nim słuchać swoich ulubionych utworów, oglądać koncerty/tv oraz normalnie żyć - gotować, jeść, przyjmować gości. Postaram się jak najszybciej zrobić kilka zdjęć szerokim szkłem, aby było widać ciut więcej, ale to już do tematu "Wasze ustroje" aby nie robić burdelu. Podam wtedy dokładniejsze odległości.

Zastanawiam się co najlepiej wytłumi ten pokój. Z pogłosem nie jest na razie źle przyznam szczerze. Na pewno przybędzie kilka kwiatów doniczkowych wysokich na pół metra. Poszukam na rynku również "włochatego" dywanu na część "odsłuchową". Na tył chciałbym kupić grube zasłony, firany oraz dużą papierową lampę z Ikei, regał z płytami z niskimi kwiatami wytłumia już częściowo tył. Tylna ściana pozostaje pusta.

Co do sugestii z fotelem, to myśl ta chodzi mi po głowie od miesiąca :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.