Skocz do zawartości
IGNORED

Posiadacze Kolumn Tonsil Siesta

Vitold_MAN

Rekomendowane odpowiedzi

Natchniony wieloma pochlebnymi opiniami na temat owego produktu Pro Tonsila, skłoniłem się na zakup monitorków Siest w kolorze czarnym :) Jednak na temat ich brzmienia się nie wypowiem, bo testy planuję dopiero na najbliższy weekend... Natomiast jeśli chodzi o wygląd/jakość wykonania - SOLIDNA ROBOTA!

Pozdrawiam wszystkich wierzących i niewierzących w "siłę" naszych rodzimych twórców z Wrześni ;)

Wpisuję się - podłogówki, mocno modyfikowane.

Bazując tylko na własnych przetwornikach, raczej nic lepszego już nie stworzą. Ktoś, gdzieś napisał, że Protonsil w swoich konstrukcjach nie stosuje ani jednego podzespołu produkowanego w Chinach. Jednakże wymiana jednego elementu, stanowiącego wąskie gardło tych kolumn, na produkt 100% chiński przenosi te kloumny na zupełni inny poziom jakościowy - oczywiście brzmieniowy. Bo wizualnie te kolumny są świetne, przynamniej dla mnie.

Posiadam Siesty Front od 9 miesiecy i jestem bardzo z nich zadowolony.Swietnie sie prezentuja i ich brzmienie rowniez mi odpowiada.W stosunku do tego co mialem (Polaris 300) potrafia zejsc nisko z basem nawet przy niewielkiej glosnosci - i to w nich mi sie najbardziej podoba.

ja kupujac siesty obawialem sie wlasnie malego basu ale smialo moge powiedziec ze bas w tych kolumnach jest spory jednak nie dudniacy a przyzwoicie kontrolowany !y bardzo szybki mysle ze to zasluga przetwornikow z wlokna szklanego

• 4 tygodnie później...

Siesta Front od jakiś 3 miesięcy - grają super - polecam - to co mnie najbardziej zaskoczyło w porównaniu do innych kolumn, które odsłuchiwałem i do moich poprzednich Yamaha NS-G30 mk2 - to to, ze na siestach wszystkiego da się słuchać - na G30 mogłem tylko dobrze nagranych płyt i raczej głośno - wtedy brzmiały ładnie - na siestach wszystko brzmi dobrze i głośno i cicho - starych i złej jakości nagrań (w tym muzyki poważnej) słucha się na nich tez dobrze. mam raczej słaby wzmacniacz (bo poległ i z rotelem RA-04 i CA340se) ale i tak widzę, że siesty podciągnęły mój system w górę. zmieniłem kabel z ProCaba LS25 na LS40 - zrobiło się bardziej soczyście - wreszcie Pearl Jam "Ten" brzmi extra (wcześniej grał za sucho). długo szukałem zestawu, na którym dobrze będzie mi się słuchało muzyki poważnej - i znalazłem właśnie z siestami - i to chyba zasługa ich przepięknej średnicy i wspaniałej muzykalności. bardzo polecam

(za kilka dni robimy z kumplami odsłuch siest z... tu zależnie jak starczy czasu... Rotelem RA-04, CA340SE i Sony z serii ES i może lampową Mantą z kablami ProCab LS25, LS40, Proel i jeszcze jakimś duuużo droższym - nie pamiętam nazwy - oraz porównanie z kolumnami Mission M33i- ciekaw jestem jak to wypadnie - może coś dopisze)

• 5 miesięcy później...

No ja nie nastawiam sie na lubudubu :)

Porownalem tylkoz Tannoyami M3, ktore posiadam

Zdecydowanie Siesty sa bardziej jak dla mnie analityczne. generalnie ladniej graja ale basu maja mniej. Moze tak ma byc tylko nie moge sie przestawic :) ?

I find your lack of faith disturbing...

Mam je od dwóch miesięcy. Reszta zestawu w "o mnie".

Wcześniej były Wharfedale Diamond 9.2. Męczyłem się z nimi prawie dwa lata i... nie dało rady pokochać. Grały głównie średnicą przesłaniającą resztę pasma, mało szczegółowo, dźwiękiem podanym "na twarz". W jazzie i klasyce było nieźle, pod warunkiem dobrych realizacji. W mniej "poważnych" gatunkach nie sprawdzały się zupełnie - wiele płyt powędrowało do poczekalni.

Tonsile są zdecydowanie bardziej uniwersalne. Ładna, ale nie narzucająca się średnica, okraszona od góry szczegółami, niezła przestrzeń. Ponoć przetwornik wysokotonowy jest najsłabszym punktem, ale wreszcie słyszę i odróżniam jakieś blaszki czy dzwoneczki, a na dodatek nie jest męcząco, czego obawiałem się po pierwszych odsłuchach. Bas szczuplejszy niż u poprzedników, za to lepiej kontrolowany. Z jazzu nie muszę rezygnować, a przy okazji odkurzyłem poczekalnię - Dire Straits znów zagościli w moich 14m2.

dzisiaj bylem w tonsilu siesty mam od ponad pol roku zaciski tylne są pozłacane metalowe umnie ,w salonie spoglądam a tu niespodzianka czyzby tonsil zaczoł isc na oszczędzanie? zasicku plastikowe jak w tandetnych zabwakach oj nieładnie nieładnie jak tak bedziemy robić to bedzię zawsze w tej firmie źle

Gość

(Konto usunięte)

grzesik, 23 Lip 2008, 18:35

>Wpisuję się - podłogówki, mocno modyfikowane.

>

>

>Bazując tylko na własnych przetwornikach, raczej nic lepszego już nie stworzą. Ktoś, gdzieś napisał,

>że Protonsil w swoich konstrukcjach nie stosuje ani jednego podzespołu produkowanego w Chinach.

>Jednakże wymiana jednego elementu, stanowiącego wąskie gardło tych kolumn, na produkt 100% chiński

>przenosi te kloumny na zupełni inny poziom jakościowy - oczywiście brzmieniowy. Bo wizualnie te

>kolumny są świetne, przynamniej dla mnie.

Którego?

Vitold_MAN, 3 Lut 2009, 15:31

>dzisiaj bylem w tonsilu siesty mam od ponad pol roku zaciski tylne są pozłacane metalowe umnie ,w

>salonie spoglądam a tu niespodzianka czyzby tonsil zaczoł isc na oszczędzanie? zasicku plastikowe

>jak w tandetnych zabwakach oj nieładnie nieładnie jak tak bedziemy robić to bedzię zawsze w tej

>firmie źle

U mnie też normalne (metalowe), ale przy podpinaniu kabla, jeden z zacisków lekko się obrócił. A naprawdę nie zabierałem się do tej czynności, jak do obsługi młota budowlanego.

Gwoli sprawiedliwości, we wspomnianych WD zaciski były zdecydowanie bardziej masywne i stabilne, więc przy pierwszym spojrzeniu te tonsilowskie nie zrobiły najlepszego wrażenia.

co za problem ze sie lekko obrócil umnie na 5 kolumn przy jednej frontowej tez sie jeden lekko obraca

ostatnio u kumpla przy jamo s606 metalowy tez nawet dwa zasiciski mi sie obrocily !

zaden problem dokrecasz do oporu i tyle wkrecasz raz i po kłopocie ! czynnosc ta wykonywana bardzo rzadko ! a przy zastosowaniu bananów niema problemów

oczywiscie ! tylko dzisiaj tonsil robi bardzo ładnie brzmiace kolumny a jbl wszedł w tanią meksykanską tandete !

jak narazie faworytem jest jbl ti 1000 lub 10000 nic ciekawego od tego produktu nie widzialem a to juz pare dobrych latek

Vitold_MAN, 3 Lut 2009, 17:57

>co za problem ze sie lekko obrócil ...

Toteż wielkiego problemu z tego nie robię - nie porównuję zacisków głośnikowych do śrub mocujących koła w moim samochodzie. Ale kupując gotowy produkt, oczekuję że wszystko będzie "podokręcane" - cokolwiek to znaczy.

problem spotykany nie tylko w tonsilach juz pisalem ze w jamo 606 dokladnie ten sam numer podobne zaciski zdarzylo sie to na dwoch zaciskach ale lekko prawo i lewo i idzie porzadnei dociągnąć

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.