Skocz do zawartości
IGNORED

nad c372 czy naim nait 5i

fitrus

Rekomendowane odpowiedzi

Naim to świetny wzmacniacz,basu Ci na pewno nie zabraknie,góra gładka,wart swoich pieniędzy,mnie wkurzała tylko niekonwencjonalna obsługa naita i wiecznie świecący neon barowy z logo firmy,dlatego poszedł do ludzi.

l'enfant sauvage

Źrodlo mam raczej dobre - North Star Desing DAC 192 i powiedzmy ze tej klasy transport (gram z laptopa i Empirical Audio Off-Ramp I2S), czyli gładki analogowy dźwięk.

Kolumny kupilem w ciemno i troche zaluje - Harpia Acoustic monitorki zrobione na zamowienie do redakcji High Fidelity Online. Super rozdzielcze, ale troche eksponujące wysokie tony no i w moim pomieszczeniu brakuje troche bassu.

Wzmacniacz mam Exposure 2010S - i chcialbym go wymienic na cos co 'dociąży' dźwięk.

Pokój mam dość mały - rozstaw kolumn ok 2m (40cm od ścian), pokoj niecale 20m więc super rozciągniętej sceny i tak raczej nie bede mial.

Raczej nie siedzę w idealnym miejscu caly dzien więc i stereofonia mi uchodzi na drugi plan.

Jaki wzmacniacz byście mi doradzili ??? Myslalem tez o subie Velodyne...

>>>>>Kolumny kupilem w ciemno i troche zaluje - Harpia Acoustic monitorki zrobione na zamowienie do redakcji High Fidelity Online. Super rozdzielcze, ale troche eksponujące wysokie tony no i w moim pomieszczeniu brakuje troche bassu.

To nie lepiej te kolumny zmienic? Sa na rynku monitory ktore i w 20 m zagraja skala dzwieku jak z podlogowek bez eksponowania gory.

>Kolumny kupilem w ciemno i troche zaluje - Harpia Acoustic monitorki zrobione na zamowienie do

>redakcji High Fidelity Online. Super rozdzielcze, ale troche eksponujące wysokie tony no i w moim

>pomieszczeniu brakuje troche bassu.

No to jak dla mnie w tym przypadku najwiekszy wpływ na BAS będzie miała zmiana nie wzmaka a właśnie kolumn. Będzie to chyba rozwiązanie najprostsze choć sam aspekt basu może być zależny od wielu czynników...

Co do wzmacniaczy to ten Naim chyba będzie ciekawszy w brzmieniu - chyba - bo powinieneś posłuchać obydwu i sam ocenić - bas będzie pewnie podobny w obydwu. Chyba, że spróbujesz z subem wtedy zastanów się czy potrzebujesz wogóle nowego wzmaka?

Pozdro

Calv

niestety kolumn nie zmienię, bo nie wiem czy sam to zrobilem czy takie juz byly, ale na jednej membranie metalowej widac dwa malutkie w niczym nie przeszkadzajace doleczki - nawet nie wiem czy tak "fabrycznie" nie bylo. jak wystawie takie ogloszenie to nikt ich za dobra cene nie kupi.. dlatego chce troche ich pouzywac.

mysle wlasnie na tym subem... naim na prezentacji na ostatniej audio show tez gral z subem i nie wiem jak on sobie radzi bez niego.

kupuje rzeczy przez internet i drugiej reki wiec nie mam jak odsluchac.. :))) zaraz pewnie bedzie grad wpisow ze idiota ze mnie :)))

Nie myśl na razie nad subem - pewnie ani twój wzmacniacz nie jest w stanie basu Ci dać ani źródło!

jak zmienisz wzmak i źródłeko to jestem pewien, że basu Ci wystarczy. Jeśli nie to zakupisz sobie wtedy jakiegoś suba.

bas z naima i nad-a jest zupełnie inny. bas z nad-a może mieć tendencje do buczenia, z naimem nic podobnego dziać się nie powinno. oczywiście wiele zależy od twoich kolumn i ich położenia oraz warunków w pokoju.

pozdr

a - chyba skibus używał naima do harpii. niestety nie pamietam jaka to była konfiguracja - najlepiej jak napiszesz do niego na prowa na tym forum albo innych - znajdziesz go pewnie na hfim oraz na audiohobby.

pozdr

Exposure'a nie wymieniłbym na nad-a, natomiast co do naima to bedzie zarówno więcej dołu, jak i lepsza, masywniejsza średnica. stracisz natomiast odrobinę wrażeń stereofonicznych. powinienieś posłuchać zanim się zdecydujesz.

ok - już kończę.

opteron, 25 Lip 2008, 13:53

>octavarium, miałem kiedyś zestaw adcoma z tą końcówką, powiadasz że lepiej się u Ciebie sprawdził

>niż ten naim?

Tak,zdecydowanie.Myślę,że to wpływ lampowego pre.Dźwięk jest bardziej zróżnicowany.Naim był trochę jakby jednostajny.Kontrola basu w Adcomie też jest na wyższym poziomie.Naima jednak wspominam bardzo dobrze,to taki "bezpieczny" wybór,nie powali na kolana ale zawodu też nie będzie.

l'enfant sauvage

fitrus, 25 Lip 2008, 13:52

>Super rozdzielcze, ale troche eksponujące wysokie tony no i w moim pomieszczeniu brakuje troche bassu.>

Musical Fidelity A300 albo jakaś końcówka Luxmana,na przykład M375.Obydwa te urządzenia potrafią wygenerować na prawdę sporo basu i wygładzą górę.W Luxmanie którego kiedyś miałem przez tydzień średnica i góra były dla mnie referencyjne,koloryt,rozdzielczość,gładkość,bas lekko zaokrąglony o na prawdę sporej masie.Ekspożur którego piłowałem przez rok to rasowy,dosyć szybki,niezwykle dynamiczny i przejrzysty tranzystor,z kulturą brzmienia to był on na bakier jednak.

l'enfant sauvage

Miałem poprzednio integrę Caspiana i zamieniłem na Primare I30, czego zaczynam żałować. Wcześniej Caspiana porównywałem z Naitem5 i bardziej mi się podobał Caspian. Bas ma precyzyjny i szybki atak z głębią i kolorem. Reszta zakresów to też wyższ liga, a wysokie nigdy Cię nie zakłują. Są szczegółowe, aksamitne i raczej uzupełniają przekaz niż go prowadzą.

Konkluując polecam Caspiana, powinien pasować do Twoich preferencji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.