Skocz do zawartości
IGNORED

Odsłuch forumowy kolumn Neat Momentum

Redaktor

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

Wróciłem z tygodniowego pobytu w krzakach i mogę zabrać się za zaległości. Wśród nich królują kolumny Neat Momentum 4i - ciekawy projekt z kopułką Focala i basem w obudowie "multi-facet isobaric/reflex". Razem z kopułką 4 głośniki w niedużej obudowie. Zapraszam starą brygadę i nowych zainteresowanych, oczywiście tych, którzy nie siedzą na wakacjach. Kolumny bardzo dobrze rokują, świetny bas z tego skomplikowanego systemu, ale ciekaw jestem waszych opinii. Te Neaty to może być dobry nowy nabytek polskiego rynku.

• Redaktorzy

Dzięki za ten link. Jak na razie te kolumny robią na mnie bardzo dobre wrażenie, lubię taki skromny design, w którym jest coś wiecej, niż się zdaje. Od pewnego czasu już sobie grają, są wiec już rozruszane. Nie wiem właściwie, ile toto kosztuje, ale sądzę, że ponad 10 000. Trzeba będzie poszukać w sieci.

Faktycznie są to ciekawe zestawy.

Zrównoważone brzmienie , o dziwo swobodne jak na takie maleństwa.

Dobrze zestrojona partia nisko-tonowa , co jest rzadkością w konstrukcjach z wewnątrz zabudowanymi gł.n-tonowymi.

Poprawność oddawania barwy dźwięku jest w stanie zmusić słuchacza do zastanowienia się nad tą konstrukcją.

Faktem jest że wzmacniacz musi im podać rzetelny sygnał, zamulacz czy żyleta się do nich nie nadają.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co do 3i dysponuję recenzją i pomiarami z HFN bodaj z marca. Spadek charakterystyki jak w czeluść w okolicy 3,5 khz !!! :-)) Recenzowane na gratach Exposure integra i biamping z końcówką. Odsłuch z integrą o wiele bardziej muzykalny.

npl ten tranzystor musi byc,hmmm,szczegolnie muzykalny bowiem patrzac na charakterystyke 3i 'on axis frequency response is dominated by the sharply rising treble output and a deep but narrow cancellation notch at 3.3 khz which together account for the 3i's large response errors' i ponizej freg resp error (200hz-20khz)- +/- 12,6 db. A moze do d. z pomiarami? Ponoc to gra!

Jak k...a nie może ? Skoro gra !

Już się rzygać chce od takiego pierdolenia że takie coś nie może bo to czy siamto, że pasmo, thd za wysokie , inne bzdety.

POSŁUCHAJ... później teoretyzuj. Możemy wtedy pogadać że mamy rożne gusta...

Ma barwę, dobry atak [ jak na takie małe gabaryty głośników ] , i bas ładnie rozciągnięty, bez dominacji i zmulenia.

Słuchaliśmy z Jozinem [ hehheee ] klasyki z cd i analoga , dobrych brzmieniowo bez okrasy w postaci audiofilskich bzdetów.

Skoro podniecasz się bum boxami to o'kay , twoja pchła.

Z Chario nie wyjeżdżaj, szkoda czasu....zacznij słuchać poważniejszych klamotów.

Będziesz miał lepszy punkt odniesienia... lub zacznij chodzić na koncerty.

• Redaktorzy

Jutro wpadnie inżynier, reszta pewnie będzie w piątek albo w sobotę. Na razie chęć zadeklarowało z grubsza 5-10 osób, pewnie się rozłoży na różne dni, bo nigdy nie ma tak, zeby wszystkim pasowało :-) Pojawiła się dodatkowa atrakcja - dzisiaj przytaskałem top-loader Electrocompanieta, będzie więc wysokiej klasy źródło, alternatywne wobec mojego gramofonu. Sam jestem ciekaw, jak ten kawał czarnego akrylu zagra.

• Redaktorzy

Dzisiaj koledzy wpadli o siódmej, i siedzieliśmy gdzieś do dzisiątej. Myślę że to niezła gdzina. Może być i ósma. W dzień jest gorąco strasznie.

To panowie i ja bym się pisał na jutro. Jeszcze tylko nie wiem o której mam wizytę u dentysty, ale jeżeli przeżyję jakoś dentystę to będę :-) Mam coś zabrać? jakieś płytki z muzyką? klocki, kable? inne załączniki?

• Redaktorzy

Jesteśmy na razie po dwóch dniach odsłuchów i muszę powiedzieć, że jeszcze nie mieliśmy tak rozbieżnych opinii :-) Neaty miały za dużo basu, za malo basu, wycofaną średnicę, dobrą średnicę, ostre wysokie, złagodzone wysokie. Electrocompaniet miał zbyt miękkie i zbasowane brzmeinie, ale również zrównoważone brzmienie o nasyconej średnicy. Również mój CD Advance Acoustic był raz idealnie zrównoważony, innym razem zaś za ostry. I co tu robić?? Tylko kable Velum okazały sie dobre na każdą okazję...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.