Skocz do zawartości
IGNORED

wzmacniacz yamaha+kolumny tannoy

numi19

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich wypowiadam się na forum pierwszy raz i mam pytanie

czy połączenie wzmacniacza yamaha AX-396 z kolumnami tannoy merkury

m4 to dobry pomysł chcę uzyskać ciepłe i uniwersalne brzmienie ale bez

ospałości ,pokój 14m2 może inne propozycje ,jaki dokupić cd yamahy.

Nadmieniam że nie dokonałem jeszcze zakupu chciałem zakupić wzmacniacz

nad 320bee ale nie mam pojęcia czy będzie odpowiedni do tannoy M4

i czy nie za mała moc i co z serwisem

https://www.audiostereo.pl/topic/4475-wzmacniacz-yamahakolumny-tannoy/

Witam wszystkich wypowiadam się na forum pierwszy raz i mam pytanie

czy połączenie wzmacniacza yamaha AX-396 z kolumnami tannoy merkury

m4 to dobry pomysł chcę uzyskać ciepłe i uniwersalne brzmienie ale bez

ospałości ,pokój 14m2 może inne propozycje ,jaki dokupić cd yamahy.

Nadmieniam że nie dokonałem jeszcze zakupu chciałem zakupić wzmacniacz

nad 320bee ale nie mam pojęcia czy będzie odpowiedni do tannoy M4

i czy nie za mała moc i co z serwisem

Pokoj moze byc troche za maly dla tych zestawow, a poza tym te kolumny nie sa jakos specjalnie dobre... polecalbym zakup monitorow np: B@W. chodzi Panu o cieply dzwiek a ocieplenia tannoye z yamaha na pewno nie beda prezentowac, a nawet moze sie pojawic ciut metalicznosci (jak to tansze japonce:)). NAD 320bee jest swietnym rozwiazaniem, jego wydajnosc pradowa wystarczy do wysterowania wiekszosci kolumn podstawkowych. Tak samo odradzalbym odtwarzacz yamahy... raczej cos z uzywanych NADow ktore znakomicie wspolpracuja z wazmacniaczami o niewielkiej mocy.

dziękuję za odpowiedz praktycznie miałem do czynienia z tanimi zestawami

technicsa i nie chcę mieć uwypuklonych tonów średnich i wysokich lecz z

wielu pozytywnych opini na temat yamahy sądziłem że ten problem w nich nie występuje poza tym to właśnie na tym forum wielu twierdziło że do yamahy tylko tannoy. I jeszcze jedno czy NAD 320 posiada pilota bo na stronach producenta podają że jest pilot

Najmenik wizę że osłuchany gość z Ciebie

Numi19, Yamaha + Tannoye będzie ciepło i do tego bez ospałości ! - czyli tak jak byś chciał w temacie, może tylko przydałby się do napędzenia m4 model Yamahy 496, ale 396 także powinien dać im radę. Ja z Tannoyami i Nadem 320bee od razu bym poszedł spać.

oczywiście dodam że słuchałem zestawienia m3 + AX-596, żadnej metaliczności, i chyba ktoś zapomniał że w tej klasie cenowej to kolumny mają największy wpływ na dźwięk, i tak tannoye grając ciepło, grają także ciepło z Yamahą.

Widze Seba ze interesuje cie bardziej system dyskotekowy niz do sluchania MUZYKI. Kazdemy dudnienie tanoyi w czternastometrowym pokoju sie kiedys znudzi. co do brzmienia Mercurych to mysle ze trzeba odroznic brzmienie cieple i detaliczne od rozmytego-przentowanego przez te zestawy. Takie jest oczywiscie moje zdanie (wlasciwie moich uszu)

akurat z yamahą nie jest to dźwięk rozmyty

Ogolnie taki zestw gra bardzo przyjemnie, mi bardzo odpowiadał i grało to naprawdę detalicznie, może z nadem byłby rozmyty..no ale nie wiem, z nadem nie słuchałem

pzdr

Gusta sa rozne i o nich sie nie mowi:)) a ja tylko sie wypowiadam na temat tego co slyszalem. Nic absolutnie nie chce narzucac ani tez odradzac, sluze tylko rada. Uwazam ze nie powinno sie kogos naklaniac na forum do zakupu tego czy tamtego... kazdy sam przeciez umie wyciagac wnioski z tego co czyta

Pozdrawiam

dziękuje panowie za ta ożywiąną dyskusje co do zakupu to bardzo dobrze

że są tak skrajne opinie od 20 lat słucham muzyki na diorze ,radmorze ,

technicsie ,kolumnach altus,denon,JPW,jamo /na wzmacniaczach ,amplitunerach i nigdy bym nie zaryzykował co doradzić i

dlatego pytam się o opinie ponieważ według fachowców yamacha to nie

tandetny japonczyk a tanoy posiada pewne niedostatki w wysokich rejestrach wiec się uzupełniają ja nie chcę nic do snu a odrobina metaliczności wskazana

Witam, przez rok czasu słuchałem Tannoy M1 z zestawem Onkyo, i jeżeli pokręciłem regulatorem barwy tzn. obniżyłem poziom wysokich tonów to na niższych poziomach głośności grały w miarę ciepło. Po przesiadce na Creeka i Cambridga ocieplenie znikło zupełnie, Tannoye zaczęły grać ostro i sucho , co bardzo mi się nie podobało, dlatego kupiłem Avance. Nie wiem jak zagrają z Yamachą, ale ona ma chyba regulator barwy także będzie można im trochę "pomóc".

Pozdr.

witam powracam ponownie ale już zdobyłem bogatsze doświadczenie

właśnie odsłuchałem kolumny tannoy M4 napędzane amplitunerem yamaha

RX-596 nie mogłem się do niczego doczepić dzwięk zrównoważony ale

jak dla mnie martwy brak odcienia ciepła podobne odczucie było przy kolumnach JPW 510 tzn wszystko w porządku tylko brak werwy itd

doskonale zdaję sobie sprawę że nie ten pułap cenowy no i amplituner

a nie wzmacniacz ale słyszałem zestaw budżetowy cambridge a500 plus

kolumny gale 3030 praktycznie ta sama cena ale to brzmi czy naprawdę

wzmacniacz yamaha tak zdecydowanie zmieni dzwięk niż amplituner yamaha proszę o odpowiedz chyba skieruję się na NAD 350 i kolumny JBL

NIEWIEM!!!!!??????

Masz rację długo tego słuchałem i już prawie byłem zdecydowany ale pomyślałem posłucham gale 3040 na HK 670 i tu było za ostro w górnym paśmie następny sprzedawca przestrzegł żebym ich nie brał i tym sposobem chcialem coś bardziej znanego np YAMAHA I TANNOY a nie jakieś

malutkie gale 3030

nad-y mają piloty.

jeżeli szukasz znanej marki to masz szeroki wybór: HK (skąd ta metaliczność - nie znam gale-ów ale HK to napewno metalicznie nie brzmi - ma raczej ciemne brzmienie), creek, nad, rotel, yamaha, marantz....

poćwicz creeka i eposy albo nad i AE

zastanów się też czy nie lepiej do 14-metrowego pokoju kupić dobre monitory.

Gość Arek nzlg.

(Konto usunięte)

numi.

ja mam M4, tyle ze z CA 500, i w pokoju 26m2

i u mnie bardzo wyraznie ten system "rozroznia" jak dana plyta jest nagrana

jednak zawsze - w mniejszym lub wiekszym stopniu - jest wrazenie plastycznoisci, ekspresji i muzykalnosci

M4 wymagaja duuuzo czasu na dotracie - pamietaj o tym

wyjete z kartonu graja ciemno, z wyeksponowanym mibdasem

(Co ciekawe, z Rotelem RA02 zagraly akurat odmiennie)

wg mnie do 14m2 rownowaga tonalna ucieknie Ci w dol - wg mnie za duze na taki pokoj, i tu zgadzam sie z Kolegami

Dzięki Waszym opiniom już bardziej sprecyzowałem swój wybór odnośnie

wzmacniacza NAD 320 lub CA 500 teraz pozostały mi kolumny nie chcę

monitorów zastanawiam się nad GALE 3030 LUB 3040 ale nikt mi nieodpowiedział coś na ich temat co prawda je słyszałem ale pomieszczenie

odsłuchowe a pokój 14m2 to różnica co do TANNOY M4 to trochę się zraziłem ale może z wzmacniaczem CA 500 lub NAD 320 ZAGRAJĄ

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.