Skocz do zawartości
IGNORED

WYDJCIE PROSZE OPINIE NA TEMAT bi-wirinu

SZUMI

Rekomendowane odpowiedzi

witam no wiec tak za nim zaczne swoja wypowiedz napiszę troszke na temat sprzętu jaki użyłem do sprawdzenia skuteczności

wzmacniacz - HARMAN/KARDON model HK670

kolumny - JBL model LX 2004

kabel sygnałowy - DAYTONA -modelu nie znam

kabel głośnikowy - miedziany(beztlenowy) średnica wiązki drutu 4 mm długość 8x2m

pokój 15m

więc tak większoś osób zna mniej wiecej brzmienie W/W KOLUMIENEK

ale dla przypomnienia przypomne :

PLUSY

BARDZO DOBRE wysokie tony wręcz koncertowe dobra przestrzeń i stereofonia bass udziela sie w odpowiednim momęcie nie przeciąga sie i co najważniejsze nie DUDNIĄ no i co ważne głosno i wyrażnie grają

MINUSY

Bass jest tylko dodatkiem dla muzyki nie zależnie od rodzaju muzy choć potrafi mocno i dynamicznine uderzyć w odpowiednim momęcie (np. stopka w perkusji

>>

Po podłaczeniu i sprawdzeniu prawidłowości podłączenia i właczeniu

> od razu odczułem róznice mianowicie , róznica polegała na tym że bas stał sie bardziej wyraziniejszy i nieco dynamiczniejszy (zaczołem go czuć ) co do wysokich tonów to miałem wrażenie iż je nieco obcieło ale po zapuszczeniu muzyki instrumentalnej okazało sie że nadal jest tak jak przd podłaczeniem nie sracił na przetrzeni i stereofoni .

to są wrażenia popierwszym dniu odsłuchu zobaczymy jak będzie dalej narazie wiem że ojca głowa boli od dłośnego słuchania muzy

pozdrawiam SZUMI

>Szumi jeśli się nie mylę mój wzmacniacz nie ma przycisku Source Direct ;o)Niepotrzebne jest mi,mi,mi,miiii ;o)Od 3 lat jestem przeciwnikiem róznego typu loudness,treble itp.Wzmacniacz ma mieć volume i wybór źródeł ha.Pozdrawiam.Ps.Spróbuj wypożyczyć jakieś kable i posłuchać na nich.

Gość smogniezalogowany

(Konto usunięte)

SHUMI nie chcę się wymądrzać bo nie mam doświadczenia z bi-wiringiem, ale zamiast wydawać kasę (nawet nie dużą) na kolejne metry kabla, pomyśl najpierw o zainwestowaniu w jakieś firmowe przewody. przyrost jakości powinien być o wiele większy niż przy zabawie w bi-wiring na tym poziomie.

pzdr

i do napewo macie racje ale nie znam sie nakablach może wy mi doradzicie jakie będe bardzo wdzięczny

do

różnica między gumkami a szpilkami jest taka że z gumkami bass jest bardziej dudniący w gumkach powstają wibracje i przedmioty drża a w szpilkach bass jest mniej dudniącu mniej wibracji i nhie dudni

SZUMI, moje wypowiedzi ad. np. gumek pod standami już gdzieś tam są . Poszukaj - znajdziesz.

Dźwięk miał swoje mocne i słąbsze styrony tak, jak to opisałem.

Co do biwiringu, zdania są podzielone. Nie ma sensu spierać się z tymi, co nie słyszą różnicy, bo może ich systemy takie są lub są zwyczajnie przygłusi/mało osłuchani lub są podatni na teorię jednego z wielkich branży audio. (Bez urazy proszę.) Nie będe zgadywał, nie o to chodzi. Różnica subtelna, ale jest. Uważam, że zdecydowanie warto biwiring stosować. Z punktu widzenia elektronika (takie mam pierwotne wykształcenie) to bzdura do kwadratu, podobnie, jak - mniejsza bzdura - specjalne sieciówki ; )) (A mam to i to, hehehehehe panowie teoretycy.)

Teorię traktuję z zainteresowaniem i przymrużeniem oka, bo mam wrażenie, manipulowania półprawdami byle dowieść swoich racji i zwrócić uwage na swój produkt. Jest w nich większa lub mniejszą doza wiedzy naukowej. Po prostu - spekulacje. Oczywiście nie wszystkie, a każdy z nas ma swój pogląd zgodny z własnymi doświadczeniami i znajomością rzeczy.

Przemawia do mnie doświadczenie, a wierzę własnym uszom i paru Kolegów z forum, gdyż nasze odczucia pokrywają się bez dwóch zdań, co mnie b. cieszy.

Jak kiedyś zrobią wywiad z pojedyńczym, pędzącym elektronem, a ten się wypowie publicznie jak to w jego świecie jest, to wtedy może uwierzę ; ))

Póki co lepsze doświadczenie na własnych uszach.

Dwa moje największe zaskoczenia to wpływ gumek "myszek" na dźwięk (standy na myszkach, a te na cokołach granitowych - sam posłuchaj - u mnie łatwo było wychwycić różnice i to jest wielce zastanawiajace czemu tak jest, lecz fakt pozostaje faktem. Kropka. Jeszcze do tego wrócę, bo interesujące i może mi się odwidzieć, co wolę. Druga sprawa to OGROOOMNY wpływ akustyki pomieszczenia, który w niekorzystnym przypadku degraduje dźwięk dobrze skonfigurowanego sytemu do poziomu taniego grajka za kilkaset zł. I nie przesadzam ani trochę.

Z biwiringiem to jak posłuchasz z miesiąc normalnie i kiedy nawet brzmienie obcego materiału muzycznego zabrzmi Ci znajomo/rozpoznawalnie - w charakterystyczny dla Twego systemu sposób, wtedy pora podłączyć znienacka kable w bi-wiringu. Nie przejmuj się i nie denerwuj, kiedy nie usłyszysz od razu różnicy (zmiana jest subtelna). Pograj tak z tydzień, a potem któregoś wieczora, kiedy muza Ci wyjątkowo smakuje i poczujesz się dumny ze swego systemu, spróbuj wróć do zwor (jedna para drutów do kolumny) i wtedy powinieneś poczuć/zrozumieć różnicę bardziej. Tak jest najprościej. Jeśli tego nie poczujesz to oznacza, że w Twoim przypadku/systemie nie warto, jeszcze nie pora lub, że musisz się bardziej osłuchać. Możliwe, że sprzęt może się okazać mało podatny na takie połączenie.

(BTW, ciekawe, że nowy CA z serii Lazur, ma wyprowadzenie tylko na 4 zaciski głośnikowe, a nie na 8, jak w poczciwym poprzedniku CA A500.)

Jak widzisz niektórzy Koledzy są szczęśliwi, bo mają Dynaudio ; )), a ta firma biwiringowi jasno mówi nie. No to niech mówi. Mnie nic do tego. swoje uszy mam i wartość biwiringu poznałem w swoim systemie. Jest ok. Tak wolę. Nie ma mowy, bym wrócił do pozłacanych zworek przy Tabletkach i jednej pary żył.

Aha! Są jeszcze teorie, głoszone przez sprzedawców, że lepiej zainwestować w droższy, dwużyłowy kabel, niż 4 - żyłowy. Sprawdzałem na kilku kablach. Niestety nie mogę tego potwierdzić, nie sprawdziło się to u mnie. Może za mało prób ? Może kable były nie dość drogie/dobre ? (Raczej wątpię.) Prób wykonałem wystarczająco dużo, bym doszedł do pewnych, jednoznacznych dla siebie (swojego systemu) wniosków. To tyle.

Pozdr.

szisęki za rade powiem ci że słuchałem na narmalnym połaczeniu ze zworami przezjakiś czas i ja dlamie dobrze i wurażnie grała góra ale zato bas był naprawde słaby wiec przłaczyłem na a za miesiesiąc przełącze na normalny system i zobacze jak różnieca

zastanawiam sie też nad zmianą INTERKONEKTU I kabla głośnikowego

pozdrawiamSZUMI

Zgadzam się z Andreą, że bi-wiring ma w sobie więcej magii niż wiedzy - z teoretycznego punktu widzenia bi-wire nie ma prawa niczego poprawić, a wręcz może dużo zepsuć (przesunięcie fazy). A jak jest w praktyce, to już każdy wie.

Na podstawie moich doświadczeń mogę jednoznacznie stwierdzić, że wszystko zależy od tego, jakie mamy kolumny i kable (ale odkrywcze, co?). Są kolumny, kóre pomimo, że standardowo wyposażane w podwójne terminale (a bywa że i potrójne) bi-wiringu po prostu nie lubią i już. Przez długi czas grałem na Audiencach 52 wiec problem dla mnie nie istniał. Wszystk sie zmieniło, kiedy wstawiłem do siebie Elaki. Pan z Audioforte powiedział mi, że te kolumny wręcz uwielbiają podwójne okablowanie. No to pożyczyłem stos kabelków i próbowałem. I guzik. Niezależnie od tego, czy wpinałem drogie czy tanie przewody, czy srebrne czy miedziane, Elaki najlepiej sie czuły z założonymi zworami i pojedyńczym okablowaniem. Przyjałem to do wiadomości.

Natomiast parę dni temu pożyczyłem z Hi-Fi Clubu podwójne Transparenty, które można też stosować w konfiguracji single-wire. I cóż się okazało? Elaki po prostu kochają podwójne okablowanie. Pojawia się stadionowa przestrzeń, powietrze, doskonała separacja. Po przełączeniu na pojedyczne okablowanie wszystko znika.

Jak widać z powyższego nawet dobrze nam znany sprzęt może nas czasem zaskoczyć.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.