Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha RX- V890 Czy warto

manioslawa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam czy warto inwestowac w ten sprzęt , moge go kupic za około 550zł moze troche taniej .Sprzęt wyglada bardzo porzadnie wrzy z 15 kg parametry tez niezłe ale czy warte za te pieniądze czy w razie czego na nim nie strace?

Tutaj sa jego dane :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Proszę , jezeli to mozliwe o wasze opinie, moze ktos zna , słuchał. Z góry dzięki .

post-14493-100008597 1217799769_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/44813-yamaha-rx-v890-czy-warto/

najważniejsze - nie ma dekoderów DD ani DTS, jeśli chcesz tego używać do oglądania filmów to musisz mieć DVD z wbudowanymi dekoderami... hmm a w specyfikacjach ma zasilanie na 120V

Ja moge kupić europejczyka na 220V takze z tym nie ma problemu, poza tym nie chodzi mi o dekodery bo prawie kazde dvd teraz je ma , chodzi mi też jak to moze zagrac w stereo i czy warto to brac za te pieniądze.

to byl dobry sprzet ale 10 lat temu jak nie wiecej ! na dzien dzisiejszy sie nie oplaca bo nci ciekawego sobie na tym nie ogladniesz ! odejdz od tego modelu lepiej kup rxv800 to jest porzadna maszyna stara ale jara

don111, 4 Sie 2008, 02:03

>najważniejsze - nie ma dekoderów DD ani DTS, jeśli chcesz tego używać do oglądania filmów to musisz

>mieć DVD z wbudowanymi dekoderami... hmm a w specyfikacjach ma zasilanie na 120V

Sam dekoder można nabyć na ebay ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Daje jeszcze kilka dokładniejszych fotek tego dekodera :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jeśli chodzi o parametry techniczne to wygląda solidnie, 100W dla przednich kanałów, 20W dla tylnych... przynajmniej uczciwie napisane :)

damping factor 200 hmm, to już coś w ampli kinowym

Czyli za tą sume warto, moge go kupic za 450zł bo sprzedaje mój znajomy tyle ze mieszka 200km ode mnie , jak myslicie wrazcie czego jak bym go sprzedawał nie strace, jak by nie spelnił moich oczekiwan ?

daj sobie facet z tym zlomem luz :) to jest dobre jak stara amiga :) nawet nie bo na starej amidze do dzis idzie pograc w super gry a to co ty chcesz kupic za takie pieniadze to smiech na sali ! ta wiara co tu dyskutuje z toba na temat tego czegos to robi to z nudów poprostu nie pakuj sie w taki szrot lepiej kup jakis wzmak ! sonego denona z tych lat a tego ampli wez od tego kumpla za darmo ! jak juz wspomnialem walcz na allegro jest rxv800 to jest porzadna maszynka z dts i dd i rowniez w stereo gra bardzo ladnie ! to jest sprzet jeszcze z tych czasow gdzie yamaha nie oszczedzala!!

zerowe uzasadnienie ! nadal bede kolege przekonywal na cholere mu niepotrzebny nieprzydatny dzisiaj sprzet?:) albo konkret wzmak albo w miare dobre ampli np rxv800 a twoje teorie don111 omijam szerokim łukiem

powiedzmy inaczej gdyby ta 890 byla klockiem wartym kiedys mercedesa s czyli high end mozna by sie w to pakowac chocby dla samego zabytku ale dzisiaj to poprostu smiec bezuzyteczny ale co ty mozesz wiedziec mieszkajac na pokoiku 14 m2 :)nie don111? a na wyjscie na miasto musisz sobie wyrabiac paszport

Marcinku znowu szalejesz :D

najlepsze są twoje teorie, RXV 800 gra super a 890 już na pewno nie i to śmieć, zapewne myślisz że to nowszy model od rvx 800 a co za tym idzie gorszy :)

jak na razie nikt koledze tego ampli nie poleca, z samych danych wygląda bardzo solidnie (nie to co obecne amplitunery KD) ale same dane to nie wszystko, bez odsłuchu nie warto kupować

nie nie nie powoli nie powiedzialem ze rxv890 gra zle :) jest z czasow kiedy nie bylo oszczednosci ! ale na dzien dzisiejszy nie oplacalny zakup bo po jaka cholere komus stare prologic ?:) jak dalej powiedzialem albo dobry wzmak ! starej daty albo np taka rxv800 ktora niestety juz nie zagra jak wzmak ale i tak lepiej jak dzisiejszy smieć:)do 2000 tys

Faktycznie, tak jak pisze don111 podstawowym problemem jest brak dekoderów Dolby Digital i DTS. W dobie formatów HD zakup tego amplitunera to z pewnością krok w tył.

Ale...

Zróbcie sobie kiedyś mały test i skorzystajcie (jeśli macie) z wyjść 5.1 w odtwarzaczu DVD i ich odpowiedników, czyli 5.1 input w amplitunerze. Chodzi mi o połączenie 6-cioma chinchami zamiast koaksjala lub optyka. Zdekodowany sygnał z DVD trafia bezpośrednio do amplitunera. I to z bardzo dobrym efektem - sam się zdziwiłem, ale wg mnie dźwięk jest lepszy aniżeli z połączeń czysto cyfrowych.

890 ma dobre parametry, rzadko spotykane wyjścia na dwa głośniki centralne przednie (do dużych sal i ekranów) oraz prawdziwe potencjometry barwy dźwięku. Niby szczegół, ale próżno ich szukać we współczesnych konstrukcjach.

konradskala, 5 Sie 2008, 09:11

>Faktycznie, tak jak pisze don111 podstawowym problemem jest brak dekoderów Dolby Digital i DTS. W

>dobie formatów HD zakup tego amplitunera to z pewnością krok w tył.

>

>Ale...

Ale przecież już powyżej podawałem linka gdzie można kupić naprawdę dobrej klasy zewnętrzny dekoder Dolby Digital i DTS ,ten dekoder jest co najmniej porównywalnej klasy z tym zastosowanym w ampli Cambridge Audio 540R V2 a i HARMAN/KARDON AVR 7500 też jest zrealizowany na tych układach (Crystal, procesor CS493263-CL) dodatkowo można go ewentualnie jeszcze podtuningować lepszymi częściami ;)

Czyli za tą kwote odradzacie tego sprzętu , mowie dla mnie jest wazny dźwiek w stereo , filmy będą oglądane raczej rzedziej częsciej muzyka... Sam nie wiem czy mam ją brac czy nie

czy ty czlowieku nie mozesz zrozumiec ze jaki by to nie byl amplituner do stereo sie nie nadaje ?

a ten w szczegolnosci bo ani filmow na tym nie obejzysz w dd czy dts ani dobrze stereo nie posluchasz bezuzyteczny śmieć jak wczesniej wspomnialem

A jednak grono osób dobrze sie na jego temat wypowiada, i nie wiem co mam zrobic bo cena wydaje sie okazyjna i zastanawiam sie czy nie spróbowac , wrazie czego jest allegro mysle z enie strace na nim a moze nawet bede do przoduu, korci mnie...

manioslawa, 5 Sie 2008, 22:09

>to jest rada od nie chcenia bo truje czy faktycznie go brac?

Zadam może niedyskretne pytanie: ile właściwie chcesz wydać pieniędzy na amplituner?

Dla próby to możesz go sobie pożyczyć na kilka dni. Jak ci wystarczy to masz problem z głowy.

A jeśli nie i musi to być Yamaha, na pewno warto dodać 200 zł i kupić przynajmniej np. takie coś:

Ukryta Zawartość

Ma w sobie dekodery DD i DTS 6.1 oraz wyjścia pre-out.

A do tego końcówka mocy i masz stereo i kino pełną gębą.

Ukryta Zawartość

wez pod uwage tego co wymienil konradskala ! tez jest jeszcze z tych czasow gdzie yamaha nie oszczedzala ! posluchasz sobie dobrze w stereo i zagra pieknie w kinie ! a tego co ty chcesz kupic po raz ostatni mowie duze NIE NIE !

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.