Skocz do zawartości
IGNORED

serwer muzyczny - windows konieczny?

CharlieStereon

Rekomendowane odpowiedzi

mam starego kompa, który w sam raz nada się na źródło muzyki i teraz mam pytanie - czy w celu odtwarzania i zarządzania multimediami muszę mieć koniecznie windowsa? może jest jakaś dystrybucja linuxa służąca TYLKO do tego (nie mam tutaj na myśli instalacji tylko multimedialnych pakietów). będę wdzięczny za porady, potrzebuje czegoś prostego jak menu w telefonie :)

https://www.audiostereo.pl/topic/44819-serwer-muzyczny-windows-konieczny/

google zwraca:

VDR, MythTV, Freevo, GeeXboX, My Media System (MMS), Elisa Media Center

a także

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jeśli masz czas i żyłkę masochisty to proszę bardzo :)

Niestety stos audio w linuksie to jeden wielki bajzel, znaleźć kartę dźwiękową i konfiugrację, która ruszy bez problemów nie jest łatwo.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A co do masochizmu - daje sie to zrobic bez bolu. Co innego moje rozwiazanie do stereo - zrodlem jest... DNS-323, czyli maly serwer plikow z zainstalowanym linuksem i karta dzwiekowa na PCM2702 podlaczona do portu USB (podobno przeznaczonego tylko do drukarek ;) )

Jezeli ktos posiada podstawowa znajomosc linuxa to tez polecam takie rowizanie. Jak tu wczesniej pisano nalezy tylko postarac sie aby karta dzwiekowa znajdowala sie na liscie suportowanych przez alse. Wlasnie obecnie konstruuje sobie takie cos w oparciu o terminal EON 2000. Na pokadzie procesor AMD Geode GX1 300MHz (nawet do flacow powinien wystarczyc) pamiec rozszerzylem do 256Mb. Terminal ma gnizda usb (niestety 1.1) ale za to jeden slot PCI. Mozna wlozyc albo karte dzwiekowa z SPDIF na zewnetrzny DAC albo karte z portami USB i zastosowac DAC z USB. Urzadzenie ma ta zalete ze jest male a do tego bezglosne (ani jednego wiatraka). Aha aby podpiac dysk IDE nalezy miec dodatkowy zasilacz do dysku, ja wykorzystalem ten dolaczany do przejsciowek USB-IDE. Oczywiscie jest tez karta sieciowa wiec mozna postawic serwer FTP by moc wrzucac tam pliki.

• 2 lata później...

mam starego kompa, który w sam raz nada się na źródło muzyki i teraz mam pytanie - czy w celu odtwarzania i zarządzania multimediami muszę mieć koniecznie windowsa? może jest jakaś dystrybucja linuxa służąca TYLKO do tego (nie mam tutaj na myśli instalacji tylko multimedialnych pakietów). będę wdzięczny za porady, potrzebuje czegoś prostego jak menu w telefonie :)

wiem , bo uzywalem: do tego celu jest konieczny system operacyjny- co wystarczy?! DOS z dyskietki plus aplikacja odtwarzająca mp3 cdda, gdzies go mam ,ale nie chce mi sie szperac jak sie nazywał. programik ma interjfejs graficzny, zresztą są podobnie (ale juz bardziej "zrob to sam") linuxy. tylko j.w. linuch z dyskietki to moze byc serwer typu brama czy http trudniej o odtwarzacz, ale nie zdziwilbym sie jakby był- jak mowie nie widziałem osobiście.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.