Skocz do zawartości
IGNORED

aby Technics SL-P550 zagrał ?

vonolof

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym poruszyć, temat wyciśnięcia soku ze starego Technicsa SLP-550. Są to maszyny historyczne, lecz w większości i dzisiaj sprawne, posiadające doskonały napęd optyczny (niezawodny i precyzyjny), moim skromnym zdaniem maszyny niedocenione ;-), obecnie stosunkowo tanie w zakupie.

Ich wadą było budżetowe wykonanie elektroniki, nie wspominając słiczy w torze audio (deglitchering), wspólna masa dla audio i reszty, jedna płyta ze wszystkim - cieżka do apgrejdu... (opampy SMD etc...:)

Postanowiłem poczarować na tym plejerem, lecz o...nie udało mi się uzyskać satysfakcjonującego efektu, poprzez wymianę i blokowanie opampów w torze audio, usunięcia słiczy, usunięcie mutingu na tranzystorach, wymiany kondów elekr. na nowe FC, wymiany kondów blokujących ceramicznych na foliowe itd... nie uzyskałem oczekiwanego efektu brzeminowego, niestety ;) zagrał lepiej od niż fabryczenie, lecz daleko poza oczekiwaniami

...stąd, postanowiłem z tym zrobić porządek - przy założeniach: oddzielny zasilacz dla audio (drugi trafo), pełna separacja galwaniczna audio od reszty, filtr cyfrowy najlepjiej z hdcd, oraz daki selekcjonowane - K, oddzielny zasilacz do wzmaka słuchawkowego oraz muting bez tranzystorów ;), cały tor I/V + filter DP od nowa...

Jeśli ktoś ma jakieś sugestie odnośnie tych odtwarzaczy, albo tego co udało (jesli się udało) się zrobic by zagrały to proszę o wpisy i podzielenie się rozwiązaniami lub sugestiami.

Pozdro

VonOlof

https://www.audiostereo.pl/topic/44826-aby-technics-sl-p550-zagra%C5%82/

Wg mnie nie opłaca się zmieniać DACów na K, bo kalibracja daje podobną jakość z różnych selekcji, ale mogę się mylić. Jakie opampy wstawiłeś i czy skróciłeś drogę sygnału? Pewnie jest tam jakiś układ w klasie AA, nie wiem czy to potrzebne. Jaką rezystancję masz na wyjściu, przed/za tranzytorami mutującymi i czy usunąłeś kondensatory wyściowe do masy? Jakim napięciem zasilana jest część analogowa?

Filtry HDCD nie są dostępne komercyjnie, poza tym to ślepa uliczka - nie rozpowszechniły się za bardzo, podobnie jak płyty SACD to marginalna dostępność, więc nie wiem czy warto tak kombinować.

mam technicsa sl-p350. Niższy model od 550 też na dwóch pcm56p-j. I w/g mnie jest to cienki cd'ek. Być może warto się pobawić z slp550. Posiadam natomiast kenwooda DP-880SG na 2xpcm56p+CXD1088 i ten bije na całej linii tego technicsa chociaż pierwotnie miał pcm56 nieselekcjonowane. zamieniłem je na pcm56p-j (z tego technicsa) i zaobserwowałem poprawę w brzmieniu. Gdzie można nabyć pcm56P-K? W/g datashitu ma on znacznie lepsze parametry od J.

odnośnie "poprawy" slp550 w oparciu o fabryczne bebechy - to przerobiłem wiele wariantów, różne opampy - najlepiej zagrały op275, ale nie jestem pewien czy to była tylko ich zasługa. Ale ta ścieżka mnie zawiodła ,bo po kompleksowej i żmudnej zabawie na odsłuchu ten odtwarzacz i tak poległ... poza tym, jest tam wygładzanie szpilek na analogu - na słiczu, zresztą na słiczu jest także gain oraz emphasis - jest problem co z tym zrobić... albo odpuścić wygładzanie... zresztą jest tam wiele podobnych pułapek...

...natomiast swój zamysł wprowadziłem w czyn ;-) tzn. wydepilowałem płytę z całego audio aż do dekodera NM6622, wmontowałem swoją koncenpcję opartą na PMD100 -> transoptory na separacji galwanicznej -> daki 1702P-K -> I/V + GIC na OPA2604 -> muting na przekaźniku, oczywiście oddzielne zasilenie dla audio oraz wzmaka słuchawkowego... na obrazku w wersji uruchomionej roboczej, brakuje docelowego trafa, radiatorów na zasilaniu, bufora przed transoptorami oraz kwarcu precyzyjnego... zasilanie audio w tej chwili +/- 15V. Efekt natenczas w mojej ocenie przewyższa oczekiwania, jeśli chodzi o odsłuch... choć na razie to faza wygrzewania i dopieszczania tego ustrojstwa ;-).

Myślę ,że podobny myk można zastosować śmiało w innych urządzeniach - kwestia miejsca posiadania motywacji he he he i miejsca na bebechy ;-)

Pozdro

VonOlof

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

na dzisiaj to jest problem ze zdobyciem nowych PCM56P-K, w uniprodzie jakieś kosmiczne terminy podają przy zamówieniu min. 50 szt., pozostaje albo z rozbiórki - wówczas masz porządnie wygrzany dak ;-) ...albo ebay dalekowschodni - mają tam cały asortyment po TDA1541s1/s2 ,widziałem nawet wystawione PCM58 !! ...63 etc..

W każdym razie mam wolne 2 szt. PCM56P-J oraz YM3404 nie nowe ale wygrzane i sprawne ;-)

Pozdr

VonOlof

• 5 miesięcy później...

zainteresował mnie ten temat,mam technicsa SL-P550 ale traktowałem go jako sprzęt pomocniczy tzn. wstępne przesłuchanie jakiejś nieznanej płyty albo marnie wypalonej kopii bo dobrze czyta. podstawowy to niestety nie audiofilski SAMSUNG DVD HD945, który oczywiście bije technicsa pod każdym względem. Ostatnio zakończyłem przeróbkę tego SAMSUNGA tzn. wymieniłem kondensatory sprzęgające w torze audio na chyba niezłe nieelektrolity SMD 4,7u i OP-AMP na wyjściu z BA4560 na OPA2134 z trochę zmienioną aplikacją. Wyrzuciłem kond. 150p ze sprzężenia zwrotnego dodatniego a zostawiłem tylko 75p i 25k na wejściu. w pierwszej chwili po włączeniu miałem wrażenie że przesadziłem z tą filtracją więc wziąłem oscyloskop i płytę testową. Pasmo idealnie liniowe a poprzednio było lekko podbite w górnym zakresie ( około 1dB ). Wróciłem do słuchania: dźwięk się uspokoił stał się bardziej naturalny. Słychać to zwłaszcza na wszelkiego rodzaju ,,przeszkadzajkach'' i akustycznych instrumentach no i oczywiście damskich wokalach. Zabrałem się za tą przeróbkę bo mam schemat SAMSUNGA a po sukcesie kolegi zająłbym się technicsem ale nie mam schematu. Może kolega mógłby mnie jakoś poratować i podrzucić chociaż fragment od PCM56 do wyjścia

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.