Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  333 członków

Roksan Klub
IGNORED

ROKSAN - fan club

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Heliand

(Konto usunięte)

No i stało się,

a tak się zarzekałem, że Caspiana nie zmienię... Ale jednak, a ostatecznie zastąpił go... Roksan Platinum.

Cała heca zaczęła się od tego, że chciałem zmienić moje głośniki, Mission 796, na coś lepszego. W końcu września byłem w Warszawie, żeby posłuchać Opera Quinta oraz ATC SCM40. Opery są niezłe, ale nie miałem okazji posłuchać ich ze znanym mi wzmacniaczem. Natomiast dzięki uprzejmości panów z Elektrycznej Pomarańczy mogłem posłuchać 40-tek z Caspianem. Wiele osób z doświadczeniem odradzało mi to zestawienie, dlatego wszystkim tym, którzy poszukują ew. kolumn do Caspiana, poradzę, żeby jednak posłuchali. Moim zdaniem - wstydu nie ma, Caspian napędza je przyzwoicie, chociaż - co wszyscy wiemy - można lepiej. Mnie osobiście bardzo się to zestawienie spodobało.

Słuchałem też dla porównania wzmacniacza ATC SIA2-150 i w porównaniu z Caspianem od razu można było odczuć większą moc, lepszą kontrolę, dynamikę, mocniejszy bas. Ale - wg mnie - ten wzmacniacz, chociaż jest świetny, to jednak tak naprawdę robi z d...y bitki, a z uszu tatara. Było mocno i dynamicznie, ale ostro i mało "muzykalnie". Bardzo mnie to zdziwiło, że z kolumnami ATC tak jakoś - podkreślam, wg mnie - kiepsko to zagrało.

No i na koniec podłączono mi również Platinum, jak się okazało, był to cios prosto w serce, bo brzmienie mnie urzekło swobodą i kulturą, mocą, ale i delikatnością przekazu. Trudno mi ocenić ten zestaw w jakichś high-endowych kategoriach, bo nie mam na tyle osłuchania, ale stwierdziłem, że to jest brzmienie, które chętnie zabrałbym do domu. No i teraz stoi kawał żelastwa, podłączony prowizorycznie tym, co tam w domu miałem i cieszy ucho. Nawet z tym, co aktualnie mam, jest świetnie, nie wiedziałem, że z tych niedrogich w sumie kolumn, można tyle jeszcze wycisnąć dobrego dźwięku.

Tym, którzy lubią takie pastelowe brzmienia, polecam też przyjrzenie się kablom Vertere Acoustics, model Pulse R, czyli produkcji Touraja Moghadamma, który odszedł z Roksana. Kabel drogi, ale efekt po podłączeniu zwala z nóg. O ile zwykle mam do kablologii podejście zdroworozsądkowe, o tyle tym razem cieszyłem się, że nie mam takiej gotówki przy sobie, bo bym z nim wyszedł. Nie ma co pisać, to trzeba usłyszeć.

Teraz przymiarka do kolumn - na pierwszym miejscu ACT SCM40, ale jakąś dobrą radą na temat kolumn z tego przedziału nie pogardzę. To prośba do kolegów z większym doświadczeniem i osłuchaniem.

A Caspian - cóż, z żalem, ale jednak się z nim rozstanę. Tyle na dziś - i tak się rozpisałem.

Pozdrawiam wszystkich Roksanowców!

U mnie na tapecie zaś gramofon Roksan Radius 5.2. Fascynujące urządzenie.

Zainteresowanych zapraszam tu: http://stereoikolorowo.blogspot.com/2013/10/gramofon-roksan-radius-52.html

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Witamy w klubie z nowa zabawka:-)

Mnie moje platinum cieszy podczas kazdego odsluchu a wiem ze jest jeszcze kilka rzeczy do poprawy.

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Do Helianda: Mialem ( jeszcze mAM ) Caspiana i mam kolumny ATC40, ktore teraz grają ze wzmacniaczem z kolekcji kolegi Stecko.Szukalem dosc dlugo kolumn, choc zbyt wiele ich nie odsluchalem.Moim faworytem byly Harbethy, Spendory no i ATC.Udalo mi sie najpierw odsluchac Harbethow 7ES i Spendorow2/3 i dzwiek taki jakis pudelkowaty byl w porownaniu do ATC40, nie zastanawialem sie ani chwili i wzialem ATC.Potem jeszcze posluchalem w skklepie SHL5(Harbethy) i o dziwo, zagraly ciut przy ostro jak na moje uszy, ATC byly bardziej zaokraglone, nie pamietam podpietej elektroniki.Wyboru nie żaluję i juz nic nie porownuję. Ale de gustibus non disutandum est....

Edytowane przez andrzejeka
Gość Heliand

(Konto usunięte)

@Tomek75 - nie chcę się wdawać publicznie w finansowe opowieści, po negocjacjach cena (z UK) na poziomie integry ATC....

@andrzejeka - Słuchałem ATC przez kilka godzin, myślę, że to będzie z Platinum świetne połączenie... Namawiać mnie nie trzeba, tylko mam teraz trochę problemów organizacyjnych i czasowych.

Mnie cały czas ciekawi dźwięk Platinum. Jest ktoś w pomorskim, kto posiada to cacko?

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Z tego co sie orientuje to na forum sa tylko 2 osoby z platinum:-) no chyba ze jacys ukryci uzytkownicy;-)

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

ku pokrzepieniu serc:

http://www.whathifi.com/review/roksan-caspian-m2

http://www.whathifi.com/review/roksan-caspian-m2-cd

What Hi-Fi? nagroda roku 2013 (dla cedeka 2 rok z rzędu)

------------------------------------------------------------------------------------------

Gdyby mi się chciało, tak jak mi się nie chce...

a znasz jakikolwiek model Caspiana, który nie dostał 5gwiazdek w What HiFI ??

a jakie to ma znaczenie? że brytole chwalą swoje? no i dobrze, przynajmniej znają swoją wartość

------------------------------------------------------------------------------------------

Gdyby mi się chciało, tak jak mi się nie chce...

Chris01,

większość z nas zna wartość Caspiana a opinie z gazetek to wiesz jak powstają, nimi to raczej bym się totalnie nie przejmował zwłaszcza, że w UK produkty Roksana poza gramofonami nie cieszą się zbyt dobrą opinią.

Edytowane przez squad05

----------------------------------------------------

Chris01,

większość z nas zna wartość Caspiana a opinie z gazetek to wiesz jak powstają, nimi to raczej bym się totalnie nie przejmował zwłaszcza, że w UK produkty Roksana poza gramofonami nie cieszą się zbyt dobrą opinią.

Z tym bym się nie zgodził ,produkty Roksana bardzo się cieszą popularnoscia ,tyle że tutaj jest więcej rodzimych marek więc mają ludzie z czego wybierać ,Dlatego jest w cenie w ciąż .

:)

Ale to wiąże się z wieloma czynnikami. Naim, MF czy Arcam to firmy z większymi tradycjami, z bogatszym asortymentem i co za tym idzie z większą siłą marketingową. Roksan to teraz w zasadzie dwie serie cd/wzmacniacz plus wzmaki Platinum. Obecnie wchodzący Oxygene chyba nie zrobi furory.

Edytowane przez Stachu19

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

• 2 tygodnie później...

Witam Szanowne grono. Z góry przepraszam, jeżeli ten temat był już dyskutowany, ale czy Caspian jest "made in..."? No właśnie, gdzie toto robią/robili, bo z napisów na tylnej płycie to jednoznacznie nie wynika. Z góry dzięki za odpowiedź i pozdrawiam w imieniu klubu Arcama:)

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

Witam , jeszcze nie oficjalnie lecz na 90% mogę dołączyć do klubu Roksana dzięki forumowiczowi Andrzejeka. Na dzień dzisiejszy porównuje swojego Heeda do Caspiana M1 którego mam od wczoraj i przyzwyczajam się do nowego. Na pewno jest więcej basu i dynamiki , za to mniej wysokich. Coś więcej będę mógł napisać za jakiś czas jak się przyzwyczaję i trochę na nim pogram, lecz Heed nie ma się czego wstydzić.

Teraz mam pytanie , ile wat pobiera M1-ka w trybie standby ? Wyłączacie swoje Caspiany z tyłu ?

Parę fotek mojego systemu :

post-36427-0-23624800-1382896753_thumb.jpg

post-36427-0-23972300-1382896767_thumb.jpg

post-36427-0-05626300-1382896781_thumb.jpg

post-36427-0-28250000-1382896792_thumb.jpg

post-36427-0-89109000-1382896813_thumb.jpg

Macbook Pro , Apple Airport Express ---> Audiolab M-DAC---> Roksan Caspian M1 NG----> Minas Anor IIIs (2,5way) ----> B&W ASW600

Firma nie bardzo rozumie o co Ci chodzi ?

Dobra już czaje chodzi ci odbicia :)

Edytowane przez Piotr83

Macbook Pro , Apple Airport Express ---> Audiolab M-DAC---> Roksan Caspian M1 NG----> Minas Anor IIIs (2,5way) ----> B&W ASW600

lepiej pozno jak wcale liczy sie, ze zalapales..

watpie czy ktos wylacza wylacznikiem glownym, wystarczy standby

widac, ze masz M1 a nie NG, ktory ma wyl. z przodu po lewej od dolu..

miedzy M1 a M1 NG tez jest roznica..

Edytowane przez FIRMA

To jest M1 NG , faktycznie mam taki przełącznik od dołu po lewej stronie , dzięki :)

Piotr83

Ciekawe czy wbrew wiekszej ilosci opini na tym forum `caspian` podejdzie Ci wraz z `minasami`.Czekamy na jakas relacje.

Z innej beczki to masz calkiem niezly wystroj pokoju.A i mebelki sie swieca jak...(lustro)

Pozdro.

Minasy są szybkie, konturowe, szczegółowe i wyrównane, z kolei Caspian wolniejszy, ciemniejszy na górze, z dużym basem ale mniej kontrolowanym i piękną średnicą, pisze tu akurat o Caspian M2.

Więc takie połączenie myślę że da dobrą czytelną górę, cudowną przepiękna średnicę i dość dobry bas o potężnym zejściu.

Takie wnioski po słuchaniu w/w sprzętów razem :)

Powinien przypaść w gusta Piotr83 ale... okaże się :)

pzdr.

Edytowane przez Patryk-1980

"Lampa nie umiera nigdy"

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.