Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  333 członków

Roksan Klub
IGNORED

ROKSAN - fan club

Rekomendowane odpowiedzi

Końcówka mocy roksan caspian m1:

http://allegro.pl/roksan-caspian-m1-stereofoniczna-koncowka-mocy-i4473453026.html

jeżeli gwarancja jest honorowana w Polsce (sprzedaje były dystrybutor Decibel) i przy sprzedaży jest dowód zakupu to cena jest okazyjna.

Wystarczy podłączyć dobrego DACa z regulacją głośności i mamy fajny dzwięk.

No jeszcze jest ex demo za 5600

Ile gwarancji jest na Roksana? Na jednej aukcji jest, że 2lata a na innej, że 5lat. To i to z polskiej dystrybucji.

Edytowane przez choina

Stereo Cayin A70 MKII, Marantz 67SE, Studio Hertz 16 Minas Anor 2,5III

Kino Yamaha 767, Blu-ray Panasonic, Himedia 600, Dali concept 1, JBL ES 150, Epson TW 3200

Po rejestracji jest 5 lat gwarancji, mój były M1 NG po rejestracji też był na 5 letniej gwarancji.

Sprawdzić musisz czy dany egzemplarz pochodzi z polpaku czy od byłego dystrybutora - decibel. Należy zapytać bezpośrednio u Roksana UK, żeby nie było problemów.

Standarowo jest 2 lata gwarancji. Przedłużenie do lat 5 przez rejestrację produktu i zakupu u Roksana. Na to jest jakiś określony czas od zakupu, nie pamiętam jaki. Ja niestety się spóźniłem kilka tygodni, bo późno się dowiedziałem o takiej możliwości i jeszcze później się za to wziąłem. Nie wiedziałem o tym ograniczeniu czasowym.

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Właśńie coraz cześciej teraz tak to dziala- kupjesz nowy sprzęt i masz określony czas na rejestracje by przedłużyć gwarancje na znaczny okres czasu. Niestety nie każdy o tym pamięta i potem jest lipa. Ja jak nabyłem yamahe piano 640 to też zgapiłem sie z tym i z 3 lat gwarancji po rejestracji zrobilo sie duzo mniej. Ale i tak jestem zadowolony bo awarii uległo zasilanie w amp okolo miesiaca przed końcem gwarancji i dokonano naprawy w ekstra tempie.

Edytowane przez tomek40

opowiem wam historie reklamacji sprzętu zakupionego w Decibelu,

Zakupiłem dość dawno zestaw Roksan k2, chwile po tym zakupie Decibel przestał być dystrybutorem Roksana na Polskę.

Po pewnym czasie wyświetlacz w cd zaczął szwankować, a mianowicie miejscami brakowało podświetlenia, więc postanowiłem go zareklamować w Decibelu bo przecież posiadałem ich kartę gwarancyjną. Decibel początkowo próbował zrzucić naprawę gwarancyjną na Polpak który obecnie był już nowym dystrybutorem i w ten sposób chciał chyba mnie zbyć. Zadzwoniłem do Polpaku tam otrzymałem informację że nie posiadają żadnych umów na serwisowanie sprzętu gwarancyjnego po byłym dystrybutorze i naprawę gwarancyjną powinien jednak wykonać Decibel. Mądrzejszy o kolejną rozmowę ponownie zwróciłem się do Decibela, tam podparłem się rozmową z Polpakiem, że jednak nie przyjmą mi sprzętu na gwarancji i że chcę zgodnie z kartą gwarancyjną naprawy dokonać u nich czyli w Decibelu. Oczywiście wszystkie rozmowy były na wysokim poziomie, przede wszystkim miło i spokojnie prowadzone. Po kolejnej rozmowie co już wcześniej pisałem bardzo miłej, serwis Decibela stwierdził, że mogę przysłać im swoje CD w celu naprawy gwarancyjnej ale jedynie mogą spróbować naprawić wyświetlacz bez jego wymiany bo próbowali kontaktować się z Roksanem odnośnie ściągnięcia takiego wyświetlacza i Roksan delikatnie mówiąc ich ignoruje. Osobiście wolałem mieć nowy wyświetlacz niż naprawiany więc opisałem całą sprawę i wysłałem mailem do siedziby Roksana. Odpowiedź otrzymałem już następnego dnia oczywiście dziękowali za zakup, przeprosili za zaistniałą sytuację oraz podali mi pełne dane Pana z Polpaku wraz z nr telefonu który miał się ze mną skontaktować. Telefon już miałem tego samego dnia sprzęt spakowałem i wysłałem. Naprawa odbyła się błyskawicznie dodatkowo jeszcze poinformowano mnie telefonicznie o wymianie wyświetlacza i nadaniu przesyłki powrotnej. Trzeba przyznać, że Roksan sprawę załatwił błyskawicznie, Polpak naprawę również dokonał praktycznie od ręki, nie wiem jak teraz wygląda sprawa napraw gwarancyjnych sprzętu po byłym dystrybutorze może jest to już uregulowane umową i sprawa załatwiona była by od ręki.

opowiem wam historie reklamacji sprzętu zakupionego w Decibelu,

Zakupiłem dość dawno zestaw Roksan k2, chwile po tym zakupie Decibel przestał być dystrybutorem Roksana na Polskę.

Po pewnym czasie wyświetlacz w cd zaczął szwankować, a mianowicie miejscami brakowało podświetlenia, więc postanowiłem go zareklamować w Decibelu bo przecież posiadałem ich kartę gwarancyjną. Decibel początkowo próbował zrzucić naprawę gwarancyjną na Polpak który obecnie był już nowym dystrybutorem i w ten sposób chciał chyba mnie zbyć. Zadzwoniłem do Polpaku tam otrzymałem informację że nie posiadają żadnych umów na serwisowanie sprzętu gwarancyjnego po byłym dystrybutorze i naprawę gwarancyjną powinien jednak wykonać Decibel. Mądrzejszy o kolejną rozmowę ponownie zwróciłem się do Decibela, tam podparłem się rozmową z Polpakiem, że jednak nie przyjmą mi sprzętu na gwarancji i że chcę zgodnie z kartą gwarancyjną naprawy dokonać u nich czyli w Decibelu. Oczywiście wszystkie rozmowy były na wysokim poziomie, przede wszystkim miło i spokojnie prowadzone. Po kolejnej rozmowie co już wcześniej pisałem bardzo miłej, serwis Decibela stwierdził, że mogę przysłać im swoje CD w celu naprawy gwarancyjnej ale jedynie mogą spróbować naprawić wyświetlacz bez jego wymiany bo próbowali kontaktować się z Roksanem odnośnie ściągnięcia takiego wyświetlacza i Roksan delikatnie mówiąc ich ignoruje. Osobiście wolałem mieć nowy wyświetlacz niż naprawiany więc opisałem całą sprawę i wysłałem mailem do siedziby Roksana. Odpowiedź otrzymałem już następnego dnia oczywiście dziękowali za zakup, przeprosili za zaistniałą sytuację oraz podali mi pełne dane Pana z Polpaku wraz z nr telefonu który miał się ze mną skontaktować. Telefon już miałem tego samego dnia sprzęt spakowałem i wysłałem. Naprawa odbyła się błyskawicznie dodatkowo jeszcze poinformowano mnie telefonicznie o wymianie wyświetlacza i nadaniu przesyłki powrotnej. Trzeba przyznać, że Roksan sprawę załatwił błyskawicznie, Polpak naprawę również dokonał praktycznie od ręki, nie wiem jak teraz wygląda sprawa napraw gwarancyjnych sprzętu po byłym dystrybutorze może jest to już uregulowane umową i sprawa załatwiona była by od ręki.

Widzisz większość angielskich firm działa na takiej zasadzie ,masz problem z ich klockiem na gwarancji to od razu naprawia bez żadnego gadania ,jeśli po gwarancji też szybko bardzo zrobią tylko ze już odpłatnie .tak samo jest z naimem cyrusem itp

Nie to ze zachwalam uk ale tutaj jak mają jakieś problemy piszesz skargę i sprawa jest załatwiona szybko nie tylko jeśli chodzi o audio

:)

Witam,

od kilku dni mój Caspian M1 gra z kolumnami Audio Physic Sitara 25. Bardzo zgrana z nich para. Sercem systemu nadającym charakter całości jest oczywiście Caspian, a głośniki z wdziękiem robią, co do nich należy. Gra to w 14m2. I to tyle.

Może ktoś kiedyś będzie szukał punktu zaczepienia, to moje info może się przydać... :)

Pozdrawiam

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

Tak. Co do reszty toru to bez zmian. Ale coraz częściej sięgam po klasykę a tę mam głównie na płytach, więc do odsłuchów na serio częściej jednak marantz. Tak w proporcjach to 70 do 30 dla cd. Ripowanie i tagowanie to upierdliwa zabawa ale efekty mają swoje plusy. :)

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

Cześć,

Jakiś czas temu zastanawiałem się nad sprzedażą Caspiana M1 CD i wymianą go na daca. Kiedy zorientowałem się, że prawdopodobnie nie wezmę za niego więcej niż 2,5 tysia, a za taką kwotę nie kupię godnego brzmieniowo następcy, odpuściłem na jakiś czas temat. Tym bardziej, że nowy kosztował 8 tysi, a ja mam go od nowości (co prawda za połowę katalogowej ceny, ale i tak szkoda straty ;) )

Zacząłem dorywczo myśleć o pionierskiej modyfikacji celem rozjaśnienia i uszczegółowienia brzmienia mojego systemu.

Kolega EMiL podrzucił mi pomysł wymiany kondów na wejściu proponując czerwone Jantzeny (dzięki EMiL :) ).

O poradę i modyfikację zgłosiłem się do p. Andrzeja Witka z Sonus Oliva (kiedyś modyfikował mi cedeka CA, mam jego listwę i kilka kabli).

Ten zaproponował mi srebrne Silver Sound SCR jako ciut droższe, ale o wiele lepsze. Zdecydowałem się, cedeka zapakowałem, wysłałem.

Od kilku dni jest z powrotem. Cedek Caspianek śpiewa jak nowy klocek. Właśnie leci kolejna płyta. Wrażenia odsłuchowe wkrótce...

Powiem tylko jedno - bardzo się cieszę, że go nie sprzedałem i dałem mu szansę.

Dodatkowo dorzuciliśmy parę wejść RCA Eichmanna i selektor hebelkowy. Teraz mam jednocześnie podpiętą integrę i headampa. Nic nie przepinam, jak mam ochotę na słuchawki w nocy. Oczywiście wszystkie operacje bez jakiejkolwiek utraty czy negatywnej ingerencji w tor.

P.S. Pan Andrzej powiedział, że to bardzo przemyślane i bardzo dobrze zbudowane urządzenie. Teraz poniżej dychy trudno takie znaleźć. :))

Edytowane przez whiter1

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

O poradę i modyfikację zgłosiłem się do p. Andrzeja Witka z Sonus Oliva (kiedyś modyfikował mi cedeka CA, mam jego listwę i kilka kabli).

Ten zaproponował mi srebrne Silver Sound SCR jako ciut droższe, ale o wiele lepsze. Zdecydowałem się, cedeka zapakowałem, wysłałem.

Z tymi kondami na wyjściu to jest tak, że trudno mówić o "lepsze - gorsze", u jednego lepiej zagrają jantzeny a u kogoś innego SCR silver.

Super. Jak się osłuchasz, to opisz wrażenia. No i czy to jest to, o co ci chodziło.

Co do zmiany brzmienia mojego cd.

Przed chwilą rozpisałem się jak głupi na pół strony, potem niechcący szurnąłem palcem po myszce, stronę mi cofnęło i omało mnie qrvica nie wzięła :/

Zatem teraz w kilku słowach.

Po wymianie kondów jest lepiej pod każdym względem:

1. Pojawiło się więcej góry i dźwięk stał się bardziej szczegółowy. Polepszyła się rozdzielczość instrumentów.

Usłyszałem smaczki, których wcześniej raczej nie słyszałem, a te ledwo słyszalne stały się wyrażne i dokładne.

2. Jest bardziej przestrzennie i więcej powietrza dookoła instrumentów i muzyków.

3. Bas jest mniejszy, ale za to sporo szybszy, bardziej punktowy i sprężysty.

4. Jest lżej i przyjemniej :)

Niedawno skończyłem słuchać płytkę Cohena OLD IDEAS, która wcześniej była raczej ciemna i momentami mulista. Teraz byłem pod dużym wrażeniem, a to nie Stockfish ;)

Podsumowując to oczywiście tylko moja subiektywna ocena wsparta być może pierwiastkiem autosugestii. Niemniej jednak, jak ktoś ma tego cedeka i zastanawia się nad sprzedażą, niech tego nie robi. Niech zainwestuje kilka stówek w prosty mod i cieszy się nowym brzmieniem dobrze zbudowanego odtwarzacza. A kto już go sprzedał - niech żałuje :))

Edytowane przez whiter1

Whiter,

dzięki za opis. Znaczy - warto było. :)

Co do ceny aukcji, cena niska, ale są ludzie, którzy chcą mieć szybko problem z głowy i tyle. Nie każdy lubi bujać się z klockiem pół roku.

Pzdr.

Tak, że się sprzedał ,,w extremalnym tempie" jak to sam właściciel określił i wcale się nie dziwie :)

A cena faktycznie super. Musialo albo bardzo przycisnąć albo tak jak stachu napisał.

Edytowane przez choina

Stereo Cayin A70 MKII, Marantz 67SE, Studio Hertz 16 Minas Anor 2,5III

Kino Yamaha 767, Blu-ray Panasonic, Himedia 600, Dali concept 1, JBL ES 150, Epson TW 3200

Prawda taka iż nie mam nic z Roksana,mam pytanie odnośnie Kandy K2 BT (wzmak+CD),czego mam się spodziewać po przesiadcce z Marantza?

na odsłuch nie ide bo jak się napalę to zara karta kredytowa pójdzie w ruch hehe.

Jak sie sprawuje BT?

info mile widziane

pozdro

Łokmen Saba

• 2 tygodnie później...

Nowy Kandy K3.

https://www.dropbox.com/sh/cvzcvtndsa3zwfn/AACr-x6L__Oz6iBOGdtMaVCma/K3

Wyglada dużo lepiej, niż 2.

Niedługo pewnie premiera M3. Oby i w nowym Caspianie odeszli od tych chromów.

Nowy Kandy K3.

https://www.dropbox.com/sh/cvzcvtndsa3zwfn/AACr-x6L__Oz6iBOGdtMaVCma/K3

Wyglada dużo lepiej, niż 2.

Niedługo pewnie premiera M3. Oby i w nowym Caspianie odeszli od tych chromów.

niektorzy w w lutym juz K3 sprzedawali;) http://www.ebay.co.uk/itm/ROKSAN-KANDY-K3-Amplifier-Amp-Hi-Fi-/271402332216

wygląda jak azorek z cambridge :)

...

Jak zobaczyłem ten łuk to pierwsze skojarzenie z Leema

Pewnie zobaczymy i usłyszymy K3 na AS.

Ciekawe, czy cena będzie taka, jak K2.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.