Skocz do zawartości
IGNORED

Większa wydajność prądowa.

jorn

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jakie rozwiązanie będzie lepsze do napędzenia kolumn, Paradigm 40v4.

-dwie kon... mocy zmostkowane Rotela RB-06 + pre RC-06

-albo wzmacniacz RA-06 + końcówka RB-06, w połączeniu bi-amping.

Parametry wydają się być takie same w obu przypadkach,

może coś doradzicie?

Druga opcja wychodzi taniej.

Pozdr...

" Forever Death Metal "

Myślę,że najlepsza jest opcja:dwie końcówki+pre,masz wtedy wiele możliwości do sprawdzenia:jedna końcówka zasilająca głośniki niskośredniotonowe,druga wysokotonowe w obu kolumnach(bi-amping poziomy),lub każda końcówka zasila jedną kolumnę(bi-amping pionowy),lub podobnie jak poprzednio-jedna końcówka na jedną kolumnę,ale ze zmostkowanymi końcówkami.Powodzenia.

Co do końcówek rotela to teraz o wiele lepiej jest kupić na ebay moduły ICE1000ASP na których bazuje np końcówka Rotela RB1092 a która w sklepie kosztuje ok. 11kzł ,a sam moduł ICE1000ASP 841,50 zł i jest on praktycznie od razu gotowy do użycia ,) wiele osób w tej sprawie nabiera wody w usta i cicho siedzi bo wiedzą co to pojawienie się tych modułów w powszechnej sprzedaży może oznaczać tj może bardzo poważnie nadszarpnąć sprzedaż drogich końcówek bo te moduły są w stanie jakością i wydajnością prądową pokonać większość masakrycznie drogiej konkurencji ,na tych modułach robione są też między innymi końcówki Jeff rowland

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Krak_oN, 8 Sie 2008, 12:14

>te moduły są w stanie jakością i

>wydajnością prądową pokonać większość masakrycznie drogiej konkurencji

Piszesz z własnego doświadczenia ?

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elberoth, 8 Sie 2008, 14:15

>Piszesz z własnego doświadczenia ?

A dlaczego nie odniosłeś się najpierw merytorycznie do mojej wypowiedzi ? tylko w pierwszej kolejności wymijająco próbujesz mnie od razu zgasić ,czyżby temat był niewygodny ;) .Jeżeli jest inaczej i nie mam racji (przynajmniej częściowo) to wytłumacz mi na konkretnych przykładach z własnego doświadczenia i udowodnij mi że te moduły nie są realnym zagrożeniem dla wielu drogich końcówek .Właśnie chce się dowiedzieć konkretów na ten temat ale wszyscy nabierają wody w usta ,ale jak te moduły nie były dostępne w sprzedaży i raczej zapowiadało się że w ogóle nigdy dostępne nie będą to sam w podobnym tonie je wychwalałeś ,przykład poniżej :

Elberoth,4 Sty 2006, 02:29

>Teo - tak własnie jest w przypadku modułów ASP, czyli ze zintegrowanym zasilaczem impulsowym. Moduły serii A wymagają dorobienia własnego zasilacza (na tych modułach bazuje m.in. topowy Jeff Rowland serii 300 i wzmacniacze H2O).

Ponieważ jest to własnie tak proste, firma B&O chcąc chronić swoich biznesowych klientów nie sprzedaje modułów ICE osobom prywatnym. Zapalonym DIYowcom zostaje więc Hypex i jego UcD.

Krak_oN

sam podaj konkretne przykłady bo takie klepanie ogólnikowych opinii jest nudne i nic nie wnosi. Klocki Jeffa z dawnych lat reprezentowały wyższy poziom niż te na Icepowerach i to jest fakt. Druga sprawa to Ameryki nie odkryłeś bo te moduły jak i masa podobnych są od dawna dostępne. Nie piszę że są złe, słyszałem 1000W icepowery i da się z tego zrobić system hi-end, ale to samo można powiedzieć o tanich azjatach jak jungson, dussun, xindak, meixing, cayin, ASL, opera, audioromy i inne i wcale nie trzeba szukać "masakrycznie drogiej konkurencji".

Trzecia sprawa, wcale nie jest powiedziane, że wśród licznych cyfrowych wzmacniaczy ICEpower jest najlepszy, zdania są podzielone. Jak nie jest powiedziane, że 1000W ICEpowery są lepsze od tych 250W, bo podobno jest odwrotnie (chyba że kolumny są baaardzo trudne). I takich wątpliwości jest sporo bo jest to nadal nisza rynkowa a temat mało zbadany empirycznie, większość to spekulacje. Co gra najlepiej np. z tej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) strony?

Ukryta Zawartość

Moment, a sam RA-06 nie wysteruje tych głośników ? Przecież Paradigmy Studio 40v4 mają 92db efektywności. Weź się najpierw przejdź do salonu i poproś żeby Ci podłączyli te kolumny z tym Rotelem, bardzo możliwe że stwarzasz sobie sztuczne problemy ;)

I love the sound of crashing guitars

Mnie chodzi głównie o to ażeby naświetlić i uzmysłowić przeciętnie zarabiającym ludziom że w ostatnim czasie dokonał się przełom który polega na tym że praktycznie w cenie najtańszego wzmacniacza typu cambridge audio ,można na tych modułach zbudować poważny system klasy HIGH-END ,i że nie ma już po prostu żadnego sensu nabywania najtańszych ''markowych wzmacniaczy'' wobec znacznie bardziej opłacalnych rozwiązań .

Od dawna można było kupować różne moduły DIY (nie tylko cyfrowe) i złożyć sobie tanio dobry wzmacniacz, np. wiele lat temu złożyłem monobloki LCaudio. Żadnego przełomu nie widzę poza tym, że Azja podkręciła śrubę na prawie wszystkim. I nie ma co generalizować, bo takie moduły cyfrowe są wsadzane coraz częściej w popularne marki i może się okazać że na przeciętnych kolumnach "przeciętnie zarabiającego ludzia" cyfrowy onkyo/denon/harman czy coś podobnego "z półki sklepowej" w cenie 1999zł zagra lepiej niż te ICEpowery 1000W, wcale bym się nie zdziwił...

Krak_oN, 8 Sie 2008, 15:49

>A dlaczego nie odniosłeś się najpierw merytorycznie do mojej wypowiedzi ? tylko w pierwszej

>kolejności wymijająco próbujesz mnie od razu zgasić ,czyżby temat był niewygodny ;)

Sam się podłozyłeś, pisząc WIĘKSZOŚĆ konkurencji, do tego MASAKRYCZNIE drogiej.

Otóż jest to nieprawda. Większość masakrycznie drogiej konkurencji wciąga ICEpowery nosem. ICEpowery to konkurencja dla wzmacniaczy ze średniej półki, powiedzmy do 10k zł. Miałem u siebie Audiomatusa na ICE powerze, i faktycznie, za 5000zł jest to super wzmacniacz. Ale do prawdziwego hi-endu w stylu Gryphona, Passa, Krela czy Audio Research, jeszcze mu sporo brakuje.

Resztę napisał ci Americano.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Dziękuję za odpowiedź ;)

Elberoth,8 Sie 2008, 18:39

>Sam się podłozyłeś, pisząc WIĘKSZOŚĆ konkurencji, do tego MASAKRYCZNIE drogiej.

Tak właśnie celowo ''kontrowersyjnie'' napisałem ''MASAKRYCZNIE drogiej''żeby sprowokować kogoś w końcu do udzielenia mi odpowiedzi ,do jakiego poziomu jakości można sie zblizyć z tymi modułami ,bo co prawda wiedziałem że reprezentują wysoki poziom jakości ale chciałem po prostu dokładniej wysondować do jakich konkurentów można się z tymi modułami zbliżyć , jednak wnioskując z waszych empirycznych wypowiedzi do ''''MASAKRYCZNIE DROGICH'' trochę im jeszcze brakuje , mimo wszystko jednak z tego co mówi Elberoth to osiągniemy z tymi modułami poziom półki cenowej z okolic około 10k zł za cenę modułów 847,40 zł za sztukę a, to jest jak by nie było całkiem niezłe osiągnięcie ;) .

Natomiast bardzo ciekawe byłoby wykorzystanie tych końcówek w kinie domowym w połączeniu z takim dekoderem ,który ma też przełączanie źródeł i regulacje głośnościz pilota :

Ukryta Zawartość

Zresztą do kina domowego nie trzeba już takiej jakości i mozna by zastosować te tańsze moduły :

Ukryta Zawartość

Jak myślicie lepiej sprawdziłoby się takie połączenie tych tanich modułów z podanym wcześniej dekoderem od amplitunera za 10k zł ? .

Proszę o odpowiedź ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jaka jest impedancja tych paradigmów (mierzona)?

Czy końcówki po zmostkowaniu dopuszczają niską impedancję? Mostkowanie wymaga zwykle 2x większej impedancji, jeśli końcówki nie są do tego przytosowane przez zmiane wew. nap. zailania.

Lepiej zastosować je w biampingu.

Jeśli rzeczywiście mają 92dB efektywności, to w czym problem je wysterować? To przecież dużo, chociaż faktycna efektywność często jest zawyżona o kilka dB.

Molibden

Więc zrobie tak, kupie wzmak, zobaczymy jak to wszystko się zgrywa? a dalej będzie końcówka i pobawie się w bi-amping (bas powinien być lepiej kontrolowany, dynamika) i do tego dobre standy.

Dzięki za wpisy-Pozdro..

" Forever Death Metal "

>americano, 8 Sie 2008, 18:30

>Od dawna można było kupować różne moduły DIY (nie tylko cyfrowe) i złożyć sobie tanio dobry

>wzmacniacz, np. wiele lat temu złożyłem monobloki LCaudio. Żadnego przełomu nie widzę (...)

Czy sam sobie nie zaprzeczasz? Widziałeś jakiś "markowy" wzmacniacz na modułach LCaudio lub podobnych? Mówimy o sytuacji, gdy dostępne są moduły będące sercem wzmacniaczy uznanych firm sprzedawanych za spore pieniądze. Mam wrażenie, że większość forumowiczów raczej nie będzie właścicielem wzmacniacza Jeff Rowland, natomiast stać ich na zakup modułów ICE. Czy nie jest to przełom? Wyobraźmy sobie, że możemy złożyć w garażu Mercedesa w cenie Malucha, a właściciele Rollsów pytają o co ten szum skoro Mercedes to jednak nie Rolls-Royce. Dla nich to rzeczywiście żaden przełom, a nawet wręcz przeciwnie ;-). A dealerzy Mercedesa powinni wpaść w depresję.

Jestem Europejczykiem.

Cena za wspomniane moduły IcePower wydaje się atrakcyjna,choć...aukcja wydaje się nielegalna,pochodzenie modułów niewiadome,nazwa IcePower skoro jest to oferta handlowa powinna być opatrzona znaczkiem ® na końcu nazwy,chyba tylko Bank&Olufsen i ich kontrahenci mogą jej używać w celach marketingowo/handlowych bez niczyjej zgody,wszyscy inni nazwą mogą się posługiwać tylko dla celów informacyjnych.

Dodajmy do ceny porządne obudowy i gniazda wysokiej klasy.Ponadto (jak to jest w moim przypadku) zaoszczędziłem mnóstwo czasu,posiadam 2-letnią gwarancję i zapewniony serwis pogwarancyjny (czy ktoś wyobraża sobie odesłanie do serwisu gdzieś w Azji padniętego po np. 3-ech miesiącach modułu!?),na wszelkie możliwe pytania i wątpliwości uzyskuję natychmiastową i wyczerpującą odpowiedź,leży przede mną faktura vat za którą ktoś odprowadził podatek,jeżeli chciałbym je odsprzedać w przyszłości sprzedaję jako produkt firmowany przez producenta z kpl dokumentów,kartonami...itp,a nie jako produkt diy-co ma jak wiadomo zasadnicze znaczenie przy kalkulowaniu ceny odsprzedaży.No i za wszystko zapłaciłem jakieś 25% ceny wzmacniacza od Jeffa Rowlanda.

Biorąc to wszystko pod uwagę cena przestaje być aż tak atrakcyjna.

l'enfant sauvage

Tak, tylko na Audiomatusy czekam już od grudnia 2007. Osiągalność praktycznie zerowa.

minidsp SHD Studio; Nordost Thor; DAC Musetec MH-DA005; Octave V80; Dynaudio C1; 2xREL.

skyrobin, 9 Sie 2008, 14:29

>Tak, tylko na Audiomatusy czekam już od grudnia 2007. Osiągalność praktycznie zerowa.>>

To przeoczyłeś,kilka m-cy temu para "250-tek" była przez chwilę w ogłoszeniach.

l'enfant sauvage

skyrobin

to kup monobloki murano P-200S za $1000 para

Ukryta Zawartość

albo acoustic reality też tanio i bez kłopotu z Europy

(i nie widzę powodów aby o tych modułach mówić wyłącznie w kontekście Jeffa Rowlanda)

Ukryta Zawartość

octavarium, 9 Sie 2008, 20:48

>To przeoczyłeś,kilka m-cy temu para "250-tek" była przez chwilę w ogłoszeniach.

Jak się domyślam mówisz o tych monoblokach z drugiej ręki. Też zgoda, można trafić ale to rzadkość.

Miałem na myśli, że producent obiecał mi w grudniu 2007 AM250 z dostępnością w styczniu 2008. No i jak do tej pory nie ma.

Podsumowując, na takich zasadach zakupu o których pisałeś wyżej można zakupić ale Rowlandy a za jaką cenę to sam wiesz. Więc może warto jednak zakupić moduły ICE Power za śmieszne pieniądze i cieszyć się nimi...

minidsp SHD Studio; Nordost Thor; DAC Musetec MH-DA005; Octave V80; Dynaudio C1; 2xREL.

>americano

OK, masz rację tylko obecnie już nie potrzebuję. Jestem bardzo zadowolonym użytkownikiem i słuchaczem Naima :)

Żałuję tylko, że nie miałem możliwości posłuchania z Harbeth obiecanych do odsłuchu w styczniu monobloków Audiomatus.

>Mówimy o sytuacji, gdy dostępne są moduły będące sercem wzmacniaczy uznanych firm

>sprzedawanych za spore pieniądze. (...) Wyobraźmy sobie, że możemy złożyć w garażu Mercedesa w cenie Malucha (...)

Temat zrobił się kłopotliwy, więc guru zamilkli ;-).

Jestem Europejczykiem.

Jednak niektóre modele Jeffa Rowlanda bazują również i na tych tańszych modułach z serii ASC a nie tylko na droższej serii ASP ,co jest bardzo dobrą wiadomością ,bo to świadczy że już za około 436,52 zł z przesyłką możemy mieć ''serce'' z Jeffa Rowlanda M102 :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

americano,8 Sie 2008, 17:27

>Klocki Jeffa z dawnych lat reprezentowały wyższy poziom niż te na Icepowerach i to jest fakt.

Teraz dostępne są bez problemu dokładne Chińskie klony tradycyjnego Jeffa na tranzystorach :

Ukryta Zawartość

Ale trzeba będzie do niego jeszcze dobrać (złożyć) jakiś przed wzmacniacz :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wcześniej nie zauważyłem ale podobnie zapakowany jest jeszcze jest clon Mark Levinson/A-700F

Ukryta Zawartość

I Accuphase A-50/A-680F

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Krak_oN,7 Sie 2008, 17:47

>A to skurczybyk z tego sprzedawcy modułów B&O ICEpower 200ASC ,jak podawałem wcześniej linka to cena ''kup teraz'' była 357,63 zł z przesyłką a teraz jak mu mocno wzrosła liczba odsłon to zaraz zmienił na 420,74 zł z przesyłką .

Znowu skurczybyki podnieśli cenę na moduł ICEpower 200ASC do 547,24 zł a niedawno jeszcze było 357,63 zł :>

• 2 tygodnie później...

Dwa. Moduły ICEpower są mono.

BTW - klonowanie tego JRDG 102 nie jest takie proste, jak może się na pierwszy rzut oka wydawać. Na tym zdjęciu z tej japońskiej strony widać, że Jeff stosuje jakiś swój własny input buffer. To może mieć znaczący wpływ na brzmienie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.