Skocz do zawartości
IGNORED

cyfrowa zwrotnica za pomocą PC

moomen

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Szukam programu na PC działającego jak cyfrowa zwrotnica audio. Opcję taką ma program SoundEasy, jednak nie jest on na moją studencką kieszeń;). Istnieje inna aplikacja z taką funkcją na rynku? Chodzi o rozdzielenie sygnału audio na pasma wysyłane na poszczególne wyjścia karty muzycznej. Dalej przefiltrowane pod względem częstotliwości sygnały lecą na osobne wzmacniacze i na konkretne głośniki. Czyli po porstu filty pasmowoprzepustowe z wyborem f cięcia, stromości, ewentualnie dla aplikacji 2-drożnej, filtr dolno i górno przepustowy. Program potrzebny do eksperymentów z budową zestawów głośnikowych, lub nawet do odsłuchów na stałe.

Pozdrawiam,

Michał

https://www.audiostereo.pl/topic/44912-cyfrowa-zwrotnica-za-pomoc%C4%85-pc/
Gość rochu

(Konto usunięte)

Przez pewien czas bawiłem się cyfrową zwrotnicą zaimpelmentowaną jako wtyczka do Foobar.

Jako że w tym okresie miałem kartę E-mu1820m, więc miałem 8 wyjśc analogowych, czyli 4 pary stereo.

Zacząłem od zwrotnicy dwudrożnej czyli kanał basowy do dwóch subów aktywnych a reszta na Jadis Orchestra i na właściwe kolumny.

Jednak udało mi się tez odpalic konfigurację tródrożną: kanał basowy do dwóch subów aktywntych, średnie na Monacor SP-200x napędzany Jadisem, a wysokotonowe na wstędze EMIT podpęte do NOS Clone.

W tym drugim wypadku efekt był dobry, nawet bardzo dobry, nie mniej wymagał sporo czasu na próby.

Miałem w planach zakup ajkiegoś amplitunera wielokanałowego na końcówkach cyfrowych i wykorzystanie go jako napędu do takiej zwrotnicy, ale jakoś czasu nie stało.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.