Skocz do zawartości
IGNORED

DAC CS8416/WM8740 - balanced.

ProgMan

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Od dluzszego czasu czytam to forum ale jakos dotad sie aktywnie nie udzielalem. Konto, ktore pozwala na pisanie postow zalozylem sobie niedawno, po tym, jak juz wiedzialem o czym bede chcial pisac. Na forum przeczytalem chyba wszystkie watki dotyczace samodzielnej budowy DAC'a ( dac'ow ), ku mojemu rozczarowaniu wiekszosc z nich "umarla" przed ostatecznym uruchomieniem ukladu. Po glebokiej analizie wiekszosci watkow - LUKAR-DAC, DAC kolegi Trytta z tego co widać w wątku, poległ. Zyje jak dotad watek Tomka Jablonskiego, uruchomiony zostal DAC CS8414/SM5813/AD1865 pod linkiem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i gra, podobno. Żyje takze watek Lampucera oraz Zero DAC ( produkty chinskie z ebay poddawane tuningowi ). Moje wnioski sa takie ze mozliwy do stworzenia i ukonczenia ( lub odtworzenia ) w domowych warunkach jest albo uklad gotowy i sprawdzony albo bardzo prosty pare lub kilkanascie elementow - np. DAC Petera Daniela. Wiele projektow poleglo ze wzgledu na sterowanie za pomoca mikrokontrolera. Wnioski na przyszlosc sa trzy: albo nie robic nic bo i tak nie wyjdzie. Wniosek drugi: robic proste uklady majace szanse realizacji. Wniosek trzeci: tuningowac uklady gotowe: Zerodac, Lampucera. Ja sklonilem sie do podejscia drugiego, zrobic uklad prosty, ale dzialajacy z mozliwoscia dalszej rozbudowy - jak by dalo rade. Kostki latwo dostepne, montaz wszystko co da sie zrobic: przewklekane - nawet trawiac ( prasowanki ) PCB w domu. Wszystko musi byc latwo dostepne. Moj Faworyt: DAC: WM8740 bo: latwo dostepny, tani, nie wymaga sterowania mikrokontrolerem, ma mozliwosc zrobienia wyjsc zbalansowanych, uzawany w sprzecie z polki HI-END. Odbiornik SPDiF: cs8416, latwo dostepny i tani. Znalazlem taki dzialajacy schemat w sieci: na diyaudio forum, prowadzony przez uzytkownika Russ, potem sprzedawany jako kit: OPUS DAC:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , ale od pewnego czasu niedostepny w sprzedazy i jakos drogi, a scalaki sa smieszie tanie. Doszedlem do wniosku ze warto by ten projekt skopiowac, poddac nieco tuningowi, i tyle bez codow, byle do celu. Co o tym sadzicie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/44931-dac-cs8416wm8740-balanced/

W zasadzie taki byl moj pomysl, zeby zbiorowe zamowienie na plytki zrobic, nie wiem natomiast czy robic wierna kopie tego co tam jest ( tych plytek ) czy probowac zaprojektowac swoja - jednoczesnie przejrzec schemat i lekki tuning - w granicach zdrowego rozsadku ( o ile bedzie potrzebny )

Tak czy inaczej potrzebny będzie DAC oraz S/PDIF receiver, myślę że tego akurat nie ma sensu robić jako osobne moduły, raczej na jednej płytce. Opcjonalnie możnaby zrobić jako dodatkowe moduły USB receiver oraz pewnie kilka wersji stopnia analogowego. Ja akurat na pewno zrobię na lampach, więc potrzebny mi będzie tylko DAC z receiverem.

A swoją drogą, dlaczego tego tematu nie da się normalnie otworzyć klikając link na liście? Zgłaszam problem do admina.

Zgadzam sie w calosci, minimalizm w tym przypadku bedzie gwarantem mozliwosci zakonczenia projektu. Stopien analoowy niech kazdy zrobi jak chce, odbiornik SPDiF oraz dac na jednej plytce to dobry pomysl. Ja nie bede chcial lamp tylko dobre opampy, kazdy ma swoje upodobania - jedni lubia lampy inni brunetki, a jeszcze inni czerwone samochody :), jak udalo sie znalezc jakas czesc wspolna ( spdiF orac dac ) to sukces bylby pelen.

Sprawa druga: jak przesukiwalem internet w poszukiwaniu materialow to znalazlem temat gdzie do tego DAC'a - WM8740 podlaczono filtr cyfrowy: DF1704, podczas zapisywania na dysk przegladarka mi zawisla a strona byla jakas chinska ( znaczy z robaczkami wygladajacymi na chinskie ) z angielskim tlumaczeniem, nie moge jej juz znalezc. Z drugiej strony czytajac noty katalogowe tego DAC'a to jakos dziwne mi sie to wydaje, nie kapuje jak to ma dzialac. Gdyby sie jednak okazalo ze sie da, to mi po glowie to chodzi - bo ten DF1704 gra cudnie - slyszalem....

Co do Lukar DAC to nic nie poległo.Jest polutowany i wstępnie uruchomiony. Czeka na oprogramowanie.

Spróbuj sam zaprojektować taki lub podobny układ ,nie majac zbyt wiele czasu ,to zobaczymy ile to potrwa.

A tak poza konkursem to mam praktycznie gotowy taki dac jak chcesz zrobić,ale nie bedę odbierał Ci przyjemności zrobienia go samemu.

Powodzenia

bikoz

Bikoz:

Zupelnie mnie nie zrozumiales, a jesli poczules jako przytyk do siebie to najmocniej przepraszam, nie o to chodzilo zupelnie. Ja nie zarzucam ani Tobie ani nikomu ze cos zaczal a nie skonczyl i wcale nie twierdze ze to zbrodnia. Sam mam szuflade pelna ukladow ktore mialy kiedys byc uzyte do czegos tam... Po pierwsze nie moja sprawa ze cos jest nie skonczone, po drugie wiem ze to wszystko jest czaso i gotowko chlonne, a wiekszosc traktuje to jako hobby. Po prostu zamiast skazywac sie na porazke od poczatku trzeba korzystac z cudzych doswiadczen ( miedzy innymi Twoich, sam napisales ze nie masz czasu bo to czaslochlonne ). Cudze doswiadczenia sa bardzo cenne, przeczytalem prawie wszystkie watki o DACach na tym forum. Dzieki nim wiem co jestem w stanie zrobic a co nie. Dzieki temu ludzkosc posuwa sie do przodu... nieprawda? Takze jescze raz przepraszam jesli odebrales to osobiscie i zapraszam do wymiany doswiadczen - w tytule watku napisalem ze nie chodzi o robienie tego od zera tylko o zakonczenie projektu z sukcesem w mozliwie krotkim czasie. Mam nadzieje ze wlaczysz sie w ten projekt ze swoimi doswiadczeniami. Wlasnie gotowych rozwiazan szukam, bo chce, zeby to zadzialalo i bylo do zrobienia w skonczonym czasie, to mialem na mysli w opisie watku.

"..WM8740 podlaczono filtr cyfrowy: DF1704, podczas zapisywania na dysk przegladarka mi zawisla a strona byla jakas chinska ( znaczy z robaczkami wygladajacymi na chinskie ) z angielskim tlumaczeniem, nie moge jej juz znalezc.."

możesz łatwo sprawdzić w historii przeglądarki

Kurcze probowalem z ta historia, albo ja jestem slepy albo nie znalazlem, sa jakies strony z robaczkami-fakt, cos sie zapisalo, ale akurat nie ta strona. Dziadostwo cholerne...

Znalazlem natomiast note aplikacyjna plytki testowej

Ukryta Zawartość

dla DF1704

z tego co wywnioskowalem to nie ma koniecznosci stosowania DF'em z uzyciem mikrokontrolera ( albo sie myle ), tylko sprawe na tej plytce zalatwili jumperami i na bramkach, czyli fajnie bo prosto... Tylko troche nie skapowalem jak to ma dzialac, dopiero zaczynam zabawe z cyfrowka, ale na ile dobrze zrozumialem to kontroler nie jest niezbedny - super, bo bedzie latwiej.

Poza tym, znalazlem filtr DF1706, ktory z wolfsonami chyba bedzie bardziej kompatybilny ( 192Khz, tak jak odbiornik CS8416 i DAC WM8740 )- wolfson pracuje na okolo 3.3V, DF1706 tez na 3.3V i CS8416 tez na 3.3V, w przeciwienstwie do DF1704 ktory pracuje na 5V ( typowo ) i max na 96Khz

Zalaczam linki do not katalogowych jakby komus sie szukac nie chcialo:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W pierwszym podejsciu i tak bedzie chyba bez DF'a.

Bikoz, wspominales co ze masz cos prawie gotowego. Przyczynisz sie do rozwoju tematu i podzielisz sie ( tym co mozesz oczywiscie )?.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>ProgMan

Napisz do tomek_j tego samego co zaprojektował DAC na PCM1796 z EP, wiem, że niedawno zaprojektował dokładnie to co potrzebujesz. Jego DAC zamiast wejściowego CSa ma DIR9001 (mniejszy jiter) ale to zmiana we własciwym kierunku. Tomek będzie za tydzień teraz odpoczywa, ale może pocztę czyta :)

pozdr

• 2 tygodnie później...

Nie całkiem na temat, bo autor tematu ma już koncepcję, ale mam pytanie: dlaczego nie robić DAC-a na dwóch WM8740 albo na WM8741 albo na dwóch WM8741 albo na jednym/dwóch CS4397. Pan Stelmach robi na dwóch kościach bo twierdzi, że wzrasta dynamika, WM8741 jest najnowszym DAC-em Wolfsona. Czy rodzaj i ilość zastosowanych kości spośród wymienionych wyzej nie ma wpływu na dźwięk a wpływ ma niemal tylko część analogowa? Pytam nie bez podtekstu, bo szukam nowego CD z dobrym DAC-em, żeby ewentualnie tuningować tylko część analogową (zasilanie i wyjście za DAC-em)

a co tam i ja dorzuce swoje 2 grosze ;)

prosty bez kontrolerow bedzie tanszy i latwiejszy w produkcji co jest pozadane.

a moze by jednak modulowo zrobic? wszystko mozna na goldpinach oprzec.

Ps. dobry jest dac niestety juz niedostepny w sklepach na PCM56 :) wiem bo mam :)

wm8741 jest kilka razy drozszy niz wm8740 a parametrycznie nie jest specjalnie mega lepszy, ma zwiekszony stosunek S/N, dynamika chyba ta sama, co ciekawe nieznacznie wzrosly THD/N, w

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) mozna nabyc obie kostki, wm8740 juz po cenie 4 euro za sztuke :) w tym samym sklepie maja tez inne uklady wolfsona dostepne w ilosciach detalicznych co jest ewenementem lekkim bo wolfson jest troche olewany przez detalistow.

Ukryta Zawartość

>dik

Wm8741 jest kompatybilny z 8740, jest to napisane w data xx41 (na pierwszej stronie), więc na dowolną płytke zaprojektowaną pod WM8740 mozna wlutować WM8741.

Wolfson WM8740 to swietny dac porownywalny z 1704, WM8741 jest ponoc lepszy i pisano o nim "world’s best sounding dac" nie sluchalem go jednak.

Niestety nie uzyskasz takiego brzmienia uzywajac jako odbiornika bardzo kiepskich CS8412/14/16 . Zamiast tego polecam Wolfson wm8804, ma on o kilka rzedow !!! nizszy jitter , zwlaszcza w nizszym pasmie audio (Cristale tlumia jitter tylko >10kHz ! chyba ze zastosujesz MCK w DAC i osobny kabel do synchronizacji transportu albo innego zrodla dig)

A kto powiedzial ze ja chce ten projekt skopiowac i jeszcze pod nim sie podpisac. Nic bardziej blednego. Chce go wykorzystac zeby gral i pochwalic sie autorowi ze zostay wykorzystatne jego dobre pomysly. Nie wykluczam modyfikacji, zakladma ze mozna zmienic jakies elementy zeby bylo lepiej. Jednak moja koncepcja ma priorytet, ma byc WYKONALNA, nie chce zeby projekt umarl bo jest zbyt skomplikowany... Tak apropos tego lepszego wlosfsona - on zdaje sie ma regulacje glosnosci - jak tym sterowac bez kontrolera?

>ProgMan

>Tak apropos tego lepszego wlosfsona - on zdaje sie ma regulacje glosnosci - jak tym

>sterowac bez kontrolera?

nie mozna. ten przetwornik jest zaprojektowany do sterowania softem, a hardware jest uzupełniające/okrojone. w sumie słusznie, bo nie bardzo to sobie wyobrażam.

>Jednak moja koncepcja ma priorytet, ma byc WYKONALNA, nie chce zeby projekt umarl bo jest zbyt

>skomplikowany...

Nie rozumiem, to przecież zależy jedynie od Ciebie. Robisz projekt na miarę WŁASNYCH możliwości. Chyba, że PROJEKT polega na czymś innym ;-) Znaczy, by znalazło się wystarczająco dużo chętnych....

Gdybym byl pewien wszystkich rozwiazan i wiedzial wszystko na temat budowy dac'ow to bym nie zasiegal konsultacji i nie zawracal sobie glowy pisaniem postow tylko bym usiadl i zrobil. Tak jak napisalem w temacie, wiele projektow diy upadlo ze wzgledu na stopien komplikacji ( tak mi sie wydaje ). Kazdy projekt jest wyzwaniem czasowym i kosztowym, a przestaje byc projektem jesli nie zostanie ukonczony, wtedy jest marnotrastwem czasu i pieniedzy, nawet nauki zadnej z tego nie ma bo jak urzadzenie nie zagralo to nie wiadomo czy jest cos warte. Po prostu chce miec szanse to skonczyc. A jaki jest ogolny cel, mozliwosc posluchania muzyki odtworzonej w dobrej jakosci, nie mam zamiaru ani tego sprzedawac ani nic podobnego. Traktuje to zgodnie z modelem opensource.

Waldi_06, 11 Sie 2008, 12:57

>>ProgMan

>Napisz do tomek_j tego samego co zaprojektował DAC na PCM1796 z EP, wiem, że niedawno zaprojektował

>dokładnie to co potrzebujesz. Jego DAC zamiast wejściowego CSa ma DIR9001 (mniejszy jiter) ale to

>zmiana we własciwym kierunku. Tomek będzie za tydzień teraz odpoczywa, ale może pocztę czyta :)

>

>pozdr

Taki DAC został zaprojektowany i "osłuchany"

Konfiguracja

Odbiornik DIR9001, 2xWM8740 (monaural) , wyjscie asymetryczne, na płytce filtr z opmapach (aktualnie gra na AD797). Ta konfigfuracja nie wymaga mikrokontrolera

Płytka zawiera wszsytkie układy łacznie z zasilaniem. Wjscie Coax lub OPTO

Pzdr

T.J.

tomek_j

Dziekuje ze odpisales, jesli moglbys podzielic sie projektem to by bylo milo ( jezeli mozesz oczywiscie ). Jak widzisz dobrze dyskusja sie nie zaczela a juz pomyslow jest sporo, w zasadzie to dobrze, bo grupowa praca pozwala uniknac wielu bledow.

Jak oceniasz wlasciwosci soniczne swojego ukladu?

DAC wygląda tak

Jest to konfiguracja 1DAC 1kanał (monaural) pokazana w dokumantacji WM8740 łacznie z topolgia fitru dolnoprzepustowego. Jako DIR pracuje DIR9001. Zasilanie na stabilizatorach LDO LM2937 (national). Zasilanie opampów LM317/337.

Kondensatory w fitrach zwykłe MKT dobierane miernikiem z tolerancją 1%, ale na płytce jest miejsce i dodtkowe pady na wieksze obudowy np MKP, lub styrofleksy.

Obecnie w fitrze siedza AD797, ale były tez testowane NE5534 i OPA627.

DAC bedzie najprawdopodbniej opisany w Elektronice Praktycznej.

O Odsłuchach być moze cos napiszę, ale ten DAC brzmi wyraźnie inaczej niż np PCM1796. Jest szersza scena, rewelacyjnie brzmią smyczki gitary, małe składy, muzka pokroju Stinga, Katie Melua, Vangelisa ale w moim egzemparzu jest mniej basu i mniej dynamiki niz w PCM.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.