Skocz do zawartości
IGNORED

ALTUS100wasze opinie,czy warto i za ile?

manioslawa

Rekomendowane odpowiedzi

Chcialbym usłyszec wasze opinie na temat tego sprzetu ponąc jest to jedna z najbardziej udanych konstrukcjii z tamtych lat, dębowa obudowa i 20kg na jedną kolumne , czy warto w cos takiego inwestowac jezeli jest w stanie dziewiczym , czy warto , ponąc grają bardzo szczegółowo i naprawde na poziomie .Gorąco prosze o wasze opinie i wypowiedzi na ich temat z góry dziekuje

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/44960-altus100wasze-opinieczy-warto-i-za-ile/

Jeżeli mają gra z jakimś "vintage" to w ogóle się nie zastanawiaj.Jak się posypią zawieszenia to kupisz nowe oryginalne TONSILE i dalej będzie "magia".Jeżeli do czegoś po latach 90-tych to zdecydowanie nie...

Ale jak to zagra , i czy warto to kupic i za ile , powiem szczerze ze zakręciły mnie troche swoja amsywnościa niby malutkie kolumienki, obudowy dębowe naprawde te głosniki sie prezentują ...

manioslawa, 10 Sie 2008, 22:12

>One były grane na zasadzie słuchania radia maryja w niedziele , i membrany są nówki az jestem

>zdziwiony bo rok produkcjii z którym sie spotkałem to 1982

Zawieszenia się posypią nie ze zużycia, tylko ze starości.

• Redaktorzy

Jeśli top jest sutentycznie stary egzemplarz (na co wygląda), to zawieszenie muszą już być zgniłe, to nie kwestia używania tylko rozpadu materiału zawieszenia w czasie. W związku z czym trzeba przygotować się albo na rychłą wymianę wszystkich głośników (być może poza wysokotonowymi), albo na ich regenerację. Miałem swego czasu w ręce głośniki Tonsilu z lat 80., gdzie pianka zawieszenia wyglądała znośnie, póki się jej nie dotknęło. W dotyku jednak była lepka, a pod niewielkim naciskiem robiły się w niej dziury na wylot. W sumie zabawa tylko dla hobbysty firmy Tonsil.

• Redaktorzy

Aham jedna uwaga: logo wygląda nieco bardziej współcześnie, niż w znanych mi najstarszych egzemplarzach. Może w takim razie jest to coś z początku lat 90., i jeszcze nie zmurszałe do końca. Anyway, trzeba ostrożnie sprawdzić.

Rok produkcjii to 1982 , takze maja 26lat mimo tego zawieszenie wygląda idealnie , jutro sie przejde i porobie im zdjęcia wszystkich głosników i całej reszty, a dźwiek naprawde mnie powalił przestrzenią i szczegółami nie ma nie wiadomo czego ale ludzie te kolumny mają 26 lat i nie było jeszcze wtedy takiej technologii a mimo tego grają naprawde zadziwiająco dobrze

moze ktos jeszcze je słyszał , czekam na opinie z gory dzieki

Tak to wersja eksportowa, w polsce ich wogule nie było , byl tylko tzw odpad eksportowy , to naprawde rzadki model , obudowy kilumn sa drewniane (dębowe) przynajmniej podstawa a boki nie na 100% ale chyba też

tak, lepsze obudowy, jakość spasowania/poskładania poszczególnych elementów, często w kolumnach jak nie mieli np gdn 30/100 to dawali np 30/80 (no bo przecie i to 30 cm i to 30 cm :D), kumpel miał jakiś amplituner z unitry - niby stereo a przedwzmacniacz degradował sygnał do mono :D

Ja osobiście nie słuchałem tych kolumn, ale jesli cena jest niska to warto je kupić. Ja bym takie chciał. Zawieszenia od basu pujdą na bank, tzn juz sie utleniły, jak odkrecisz troche wzmaka to sie posypią. Ale można to naprawić. Zawieszenie mozna podmienić innym tonsilowskim, a kto wie moze beda w sam raz. W kazdym razie nie powróci sie w ten sposób do oryginalnego zamierzonego przez konstruktorów saundu, ale bedzie grać :)Napewno inaczej, ale nie gorzej( chodzi mi o charakter basu). Średniotonówka chyba ma zawieszenie z papieru? Jeśli tak to problem zawieszeń skończy sie na basie :)

Z tego co wiem to te kolumny szły na export, były jednymi z najbardziej udanych konstrukcji, 120 miały kobaltowe magnesy w głośniku niskotonowym, moze te tez mają? Do tego bardzo rozbudowana zwrotka jak na polskie konstrukcje, musiał sie ktoś starać. Podejzewam ze z radmorkiem zagrają co najmniej fajnie, ale znając troche radmory polecił bym jakiś vintagowy wzmak z za zachodniej granicy.

A co do znikania to moje byłe altusy140 potrafiły zniknać, prosze nie kierowac sie stereotypowym stwierdzeniem duze szafy nie znikaja. Ano znikaja ale potrzebuja troche miejsca, w 15m2 moze być ciężko, ale w 30 i więcej...

>A co do znikania to moje byłe altusy140 potrafiły zniknać, prosze nie kierowac sie stereotypowym

>stwierdzeniem duze szafy nie znikaja. Ano znikaja ale potrzebuja troche miejsca, w 15m2 moze być

>ciężko, ale w 30 i więcej...

Moje Altusy również znikneły i to na dobre.

Przepraszam za zasmiecanie ale zdjęcia nie chciały sie wkleic:

Oto linki do zdjęc:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wypozyczyłem je narazie, a moge je kupic za około 300zł, narazie słucham jak to gra, powiem ze nie myslałem ze zagraja aż tak dobrze, i nieprawdą jest ze nie znikną z pokoju bo zniknęły naprawde dają dużą przestrzen i grają bardzo szczegółowo wcale nie ociezale jak wszystkie altusy z przesytem basu nie tu jest zupelnie inaczej , nie jest to dźwiek jak z moich infinity ale naprawde sie podoba , on nie jest gorszy jest inny , bardziej analogowy,

Moim zdaniem warto je kupic za podaną przez ciebie kwotę, ale jestem przekonany, że w basach ktoś grzebał.

Niemożliwe żeby przez tyle lat membrana nie wyblakła, tak jak w średniotonowych.

No, ale może się mylę.

Jeżeli lubisz specyficzny charakter brzmienia lat 80-tych polskiego sprzętu (a przeglądając twoje "o mnie" to chyba tak :) )to powinny cię zadowolić.

Odkręć jednego z basowców i zobacz jak wygląda wytłumienie kolumn, a przy okazji zobaczysz czy głosnik nie był już regenerowany.

Wiem jedno , ze wymiana tych piankowych zawieszen na nowe z nowych materiałów daje piorunujący efekt nawet jezeli te stare pozornie byly ok' i wtedy nawet z dobrym wzmakiem z sredniej japonskiej półki zagra fenomenalnie..oczywiscie nie w pokoiku 14m2..tak z 22 to minimum aby to dupło wlasciwie.

Ale jakichs mega audiofilskich klimatów to raczej nie nalezy sie po nich spodziewac to jednak kolumny vintage w ostatnich 26 latach nastapil znaczny postep w produkcji głosników.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.