Skocz do zawartości
IGNORED

Karta audio USB vs konwerter D/A

leptonhead

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

mam taki mały kłopot - używam komputera jako źródła, z dobrą kartą Audiotrak Prodigy HD2. Karta podpięta jest do kompa dobrym interkonektem RCA metrowej długości. Teraz zachciało mi się przestawić wzmacniacz i kolumny w inne miejsce pokoju odległe o 4 metry :) a kompa zostawić tam gdzie był. Mam 2 pomysły:

1. Kupić konwerter D/A, podpiąć go do wyjścia cyfrowego karty długim kablem cyfrowym, a interkonektem połączyć konwerter ze wzmakiem

2. sprzedać audiotraka, kupić kartę na USB, podpiąć kartę do kompa długim kablem USB, a interkonektem połączyć ze wzmakiem

co sugerujecie? może zarekomendujecie w zależności od wariantu jaki konwerter bądź kartę na USB kupić (z wyjściem RCA koniecznie)

dzięki i pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/44966-karta-audio-usb-vs-konwerter-da/

1.j.w zakładka audio pc.

ALEE.

pomysł pierwszy chyba jest najlepszy choc dobry interkonekt cyfrowy troche zakosztuje na długosc 4 metry..ale za to dac mozna zawiezc do kolegi na wspolne odsłuchy przy piwku a komp pc to tak nie bardzo

Najbardziej opłacalny w tej chwili jest Zero DAC :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jest też chyba nowa wersja ? :

Ukryta Zawartość

A jak chcesz to możesz go też ''zlampizować'' :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zadzwoniłem do jednego ze sklepów z fachową obsługą - tam człowiek polecił mi jeszcze inne rozwiązanie - zostawić tą kartę i zastosować 5m interkonekt RCA dokładnie Monacor ACP-500. Jest bardzo tani - 65zł a podobno bardzo dobrej jakości. W tej chwili mam interkonekt MIT Cable i podobno jak do tej karty Prodigy to przesada :) co myślicie?

Żeby używać audiotraka jako przelotki pod optical to szkoda pieniędzy i szkoda samej karty. Zintegrowane realteki na płytach głównych świetnie radzą sobie z sygnałami cyfrowymi oferując nawet do 192Khz próbkowania.

Zakup DAC-a już raczej wyeliminowałem z listy koncepcji

pozostaje albo wymiana audiotraka na jakąś kartę USB (kolega mi gorąco poleca Edirola UA1EX - ktoś ma jakieś doświadczenia?)

albo ten 5m interkonek za 65zł który może jednak nie zepsuje dzwięku, w co trochę wątpię, no ale nie wykluczam niczego

A próbowałeś upgradować tą HD2? Jest wątek o tym cały. Jeśli nie próbowałeś, włóż sobie do niej 2x OPA2604 i AD8022 na "przód". Jak nie, to dokup PC Linka i kup zewnętrznego DACa, a jak umiesz podłubać coś sam to DIY DAC Kit na CS4397 z ebay'a, robisz upgrade sekcji analogowej lub budujesz ją osobno (trany, OPy, lampy, co kto chce) i masz DACa, który robi niezłe zamieszanie w segmencie nowych CDków za kilka kzł.

Masz problem ponieważ podłączasz PC do wzmaka analogiem, a do tego nie mam przekonania, no chyba że faktycznie "lepsze" karty cos tam potrafią. Nowe Realteki maja nawet specjalne wyjścia stereo oprócz 7.1 dla audiofili. Osobiście chwalę dźwięk z kompa podłączonego cyfrowo, w porównaniu do CD-ka brak jest wszystkich problemów z jakimi borykaja sie audiofile. Dodatkowo mozna wysyłać do wzmacniacza czyste pliki 24/48,96 itd bez potrzeby kompresji do 16 bitów i tym bardziej zamiany na analog.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.