Skocz do zawartości
IGNORED

wkładka Sumiko Oyster

mir29

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam pytanie odnośnie wkładki Sumiko Oyster, czy ktoś z kolegów miał z nią styczność? Mam gramofon Dual CS 505-4 i wkładkę Audio Technika i chciałbym ja wymienić na nowa. Troche sie dzisiaj rozglądałem po sklepach na śląsku i tą Sumiko można kupić za 180zl. tylko nic nie wiem na tema jej brzmienia, w googlach tez nic nie znalazłem, wiec proszę o opinie.

https://www.audiostereo.pl/topic/44978-wk%C5%82adka-sumiko-oyster/

Wyszukiwarka Panowie.

There are a few general "rules of thumb" that we need to consider:

* A tonearm whose effective mass is rated at 10 grams or below is considered low mass.

A tonearm whose effective mass is rated between 11 and 25 grams is considered moderate mass.

Arms above 25 grams of mass are high mass in nature.

* A phono cartridge whose compliance is rated at 12 x l0�6 or below, is considered low compliance.

A cartridge whose compliance is rated between 13 x l0�6 and 25 x l0�6 is considered high to very high.

Note: Another way of expressing compliance is um/mN. Here a rating of 5 to 10 is considered very low, 10 to 20 is moderate and above 35 is very high

* Low mass arms mate well with both moderately high and very high compliance phono cartridges

* Moderate mass tonearms are good companions for moderate to low compliance cartridges

* If a low compliance cartridge is used with a low mass tonearm, undesirable resonances can occur in the audible range. Mistracking may also be a problem

* When a high compliance cartridge is mated with a moderate mass tonearm, resonances in the infrasonic range may occur in addition to some unwanted high frequency damping

This simple equation doesn't take into account all factors, including tonearm damping and, internal cartridge damping, but it will give you general idea of compatibility.

Tak po prostu.Wysokie compliance ok.20-25 to igła ma miękkie zawieszenie i lepiej współpracuje z lekkimi ramionami,niskie compliance ok.5-10 to igła ma twarde zawieszenie i lepiej współpracuje z ciężkimi ramionami.

• 3 lata później...

No i w ciężkim ramieniu ( Garrrard SP25 MkII) Sumiko pokazała co potrafi, nie spodziwałem się tego po niej, teraz naprawdę mogę ją szczerze polecić, tylko kurcze dlaczego fabrycznie włożyli ją do Pro-Jecta, do którego jak się okazuje słabo pasuje?

Zgadzam sie z PJ to gra tragicznie i byc moze dlatego zrazilem sie do analogu swego czasu i PJ, nie rozumiem tylko dlaczego osoba kompetentna (niby) czyli przedstawiciel tych gramofonow prezentowal je z wkladkami ktore nie mialy szansy zagrac dobrze?

Od tamtej pory nie lubie Sumiko i PJ.

Ps. Ciesze sie ze Ci ten ,,Sum,, zagral wreszcie:)

robix

A tak na marginesie to kupiłem tego starożytnego Garrarda za niewielką kwotę z myślą o 78 rpm, a jednak okazało się,że mimo kilku wyraźnych wad bardziej mi podpasował niż PJ i służy mi jako podstawowy odtwarzacz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.