Skocz do zawartości
IGNORED

Jaka wkładka do Technics QD33

mariuszdab

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Przedmiotowy gramofon z fabryczna wkladka emituje dzwiek malo barwny, niezbyt wciagajacy nawet na dobrze wydanych plytach.

Co moglibyscie polecic, aby niewielkim kosztem uzyskac zdecydowanie zauwazalna a wlasciwie slyszalna poprawe brzmienia,

moze prosilbym o ewentualne namiary.

Moj jedyny typ na chwile obecna to Ortofon OMP10 (cena okolo 130 zl)

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/45104-jaka-wk%C5%82adka-do-technics-qd33/

>>>Mariusz,

Technics QD33 ma zdaje się ten nieszczęsny system mocowania wkładek T4P. To Ci wiąże ręce jeśli chodzi o wybór innej wkładki. Proponuję zacząć od zdobycia takiej sprytnej przejściówki z T4P na mocowanie 1/2 cala. Było kiedyś takie ustrojstwo nawet na allegro, kosztowało grosze. Niewykluczone, że znajdziesz to w ofertach internetowych sklepów dla DJ. Mając możliwość założenia wkładki z mocowaniem 1/2 cala, na pewno znajdziesz coś bardziej "wciągającego i barwnego".

Pozdro,

Yul

>Yul

Czy aby przejściówka o której myślisz nie działa w drugą stronę.TZn pozwala zamocować wkladki T4P do headshelli 1/2 cala.Są też wkładki z tym pomostem

AT92,Stare shure 104,110,111,RXT3,5,6 iinne pod hasłem T4P

• 2 miesiące później...

Witam i odświeżam temat gdyz trafiają mi sie konkretnie dwie wkladeczki.

Jedna to Ortofon OMP10, podobno grana tylko 3 godz, razem z fabr. opak. za 100 razem z przesylka.

Druga to Grado Black, podobno grana kilka godzin, razem z fabr. opak. za te same pieniadze.

Przede wszystkim czy warto za te pieniadze, obydwie nowe kosztuja po 140zł łącznie z przesylka, ile mozna minimalnie zaproponować zeby nie przegiąć?

No i konkretnie w kierunku ktorej się skłaniać?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam i czekam na sugestie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>mariuszdab

Z tymi dwoma 'znakomitymi' wkładkami daj sobie spokój. Tą warto się zainteresować:

Ukryta Zawartość

K

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Dzieki za odzew, czy to jest wkł. przystosowana do mocowania T4P?

I powiadasz, ze tymi o ktorych wspomnialem definitywnie nie zawracac sobie czterech liter.

Jesli mozesz , to prosilbym w dwoch slowach, okresl jak sonicznie odczuje zmiane ze standartowej

P30S na 2M-RED.

conri, ale czy ta z Al..ro warta jest wzięcia?, a moze ta Grado, chodzi mi o obydwie z linkow podanych

przeze mnie.

Na Grado nie sadze abym cos utargował, natomiast Ortofona probuje stargowac na 8 dych, troche mimo wszystko boje sie uzywanych z Al..ro. Moze Ty cos masz z T4P i moglbys mnie poratowac w podobnej cenie?

I czy po wymianie roznica bedzie wyraznie slyszalna w odniesieniu do mojej fabrycznej, ktora jest w bardzo przyzwoitej kondycji?

Zapomnialem dodac, ze gramofon wspolpracuje ze wzmacniaczem NAD3020 i monitorami Heco Interior100.

W tej cenie raczej sie u mnie nie zaopatrzysz, ale ten OMP10 pewnie zagra jaśniej od Grado.Nie bałbym się bo igłę do ortofona zawsze łatwiej dostac i zmienić niż z Grado.Poszukaj tez taniej audiotechnicy z mocowaniem T4P.chyba model 90 lub 92ma w opakowaniu dodawany przejściowkę do zwykłego 1/2 " ale sama wkałdka jest pod t4p.Pisałem o tym gdzieś wczesniej.

Co prawda nie mam wkładek T4P, ale mam obecnie w domu i Ortofona OM10 (ta sama igła co w OMP10) i Grado Black ze standardowym mocowaniem. Ortofon wcale nie jest jaśniejszy niż Grado, ale Grado ma czystszą, bardziej czytelną i niezapiaszczoną górę. Polecam Grado, nawet jakby trzeba było dopłacić. W swojej cenie-kapitalna wkładka.

Dzieki za konkretna sugestie Mc. Sprzedajacy Grado, to bardzo rzetelna osoba więc 0 ryzyka.

Juz gdzies kilkakrotnie czytalem, ze Grado Black, to super wkladeczka w swojej klasie.

Popieram McGywera, co pisze posty szybciej niż Vivaldi koncerty. Grado ma ciekawsze, bardziej zróżnicowane brzmienie, ze wszech miar poprawne, wpisujące się ładnie w stereotyp dźwięku analogowego. Pewnym ograniczeniem dla zastosowania tych wkładek może być lekki przydźwięk, który pojawia się w przypadku napędów direct drive i silnika liniowego (z polskim "Adamem" Grado buczy już podobno na całego). Wynika to ze specyficznej konstrukcji tych wkładek (MI).Z napędami paskowymi ze staranniej zeekranowanymi silnikami nie ma jednak żadnego problemu.

Ortofon OMP-10 ma kosztować 80 zł, czyli tyle co porządnie wydany nowy vinyl, i do tego pięknie grać. Czy to aby nie są zbyt wygórowane oczekiwania? Zakup Ortofona może być natomiast o tyle sensowny, że będzie stosunkowo łatwo można wprawić do niego lepszą, oryginalną igłę, z porządniejszym szlifem (np. OM 30 i OM 40). Wtedy góra pasma i średnica oraz stereofonia poprawią się.

Kiedys chcialem przymierzyc sie do OMP30 ale moj kontakt z odsluchem winyli jest na tyle rzadki(2-3 godziny co sobota), ze wydawalo mi sie wrecz glupota kupienie wkladki za blisko 4 paczki do gramofonu

wartego 3 stowy. Dlatego podjalem ostateczna decyzje o przeznaczeniu na wkladke okolo 130 zlotych,

no i ciesze sie, ze moge dzieki Wam dowiedzic sie to i owo i wybrac wlasciwa wkladke.

Kiedys mialem do czynienia z gramofonem Duala i zapadly mi w pamieci 2 wkladki, obydwie Shure M75, M95. Nie wiem tylko czy byla to zasluga Duala czy owych wkladek.

>Witaj ! Wkladki T4P: Ortofon, Shure, Grado, Audio Technica. Wydaje mi się, że Grado i Ortofon nie mają ekranu magnetycznego - trzaski będą bardziej dokuczliwe.<

Czy te trzaski oraz przydzwiek w przypadku bezposredniego napedu sa tak mocno slyszalne i dokuczliwe?

W takim ukladzie bardziej sklanialbym sie w kierunku Shure i AT, a bardziej konkretnie Shure M92E.

Czy dobrze mysle czy moze juz calkiem pobladzilem?

Conri, kiedys spieralem sie z Toba co do przejsciowek T4P-1/2 i zwracam honor, istnieja tylko przejscia adaptujące wkladki T4P do headshella i taka wlasnie jest gratis dokladana do tego mojego

przyszlego Shura. Caly czas bylem przekonany, ze istnieja adaptery odwrotne.

Czyli w moim przypadku bez wymiany ramienia "typowej" wkladki nie zamontuje(miales racje)

Uparlem sie na zakup oryginalnego kabelka uziemiajacego do Technicsa. On ma z tylu wejscie mniej wiecej pod wtyk taki jak od zasilaczy. Wiem, wiem sam moge zrobic, zreszta mam wlasnej roboty i jest ok ale postanowilem kupic oryginal i uspokoic wlasne sumienie (koszt niewielki-19 zlotych)

Nie moge dopatrzyc sie na fotce czy wtyk bedzie pasowal, moze ktos to widzial lub ma lepszy wzrok ode mnie i dojrzy. Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

To jest link do tego kabelka uziem.

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Kupilem ten kabelek niby uziemiajacy i parsknalem dzikim smiechem.

Jest to 1 m cienkiego kabelka(jak antenowy w radiobudziku) z jednej strony zakonczony widelkami pod

GND wzmacniacza a z drugiel obrany z izolacji na odcinku okolo 3mm i pobielony cyną.

Myslalem, ze skoro do Technicsa, to bedzie mial wtyk do gniazda w gramofonie, myslalem, ze jest

o wiele dluzszy i grubszy, no coz.... Polak madry po szkodzie. Pozdrawiam

Chcialem przedobrzyć, zrobiony juz dawno mialem. Wykorzystałem jedna zyle kabelka o przeroju 0,75

i dlugosci 1,5m. Z jednej strony przylutowalem wtyk pasujacy do GND w gramofonie, z drugiej strony po prostu oplotlem zacisk GND we wzm. i dokrecilem sruba. Reasumujac, PRZEKOMBINOWAŁEM i umoczylem rownowartosc 10 browarów :)

Humor znacznie mi sie poprawil gdyz zamont. nowo nabytą wkladeczke SHURE M92E i póki co nie mam sie do czego przyczepic. Dzwiekowo ogromna roznica w porownaniu do fabrycznie zamont. P30 Technicsa.

conri, kiedys przez telefon opowiadalem Ci, ze moim malym problemem jest kwestia opuszczania sie ramienia na plyte. Mam wrazenie, ze w tym tak zwanym "ostatnim momencie" wkladka zbyt agresywnie dotyka plyty, moze jestem przewrazliwiony. Czy to nie zaszkodzi igle czy tez plycie?

Doradz, co wykorzystac jako podkladki pod gume na talerz?

Witam !

To gwałtowne spuszczanie się (ramienia na płytę), to widocznie przypadłość starych QD33, ja tyż mam takowego, i zaobserwowałem kiedyś taki efekt. Nie zauważyłem wtedy, żeby robił szkody moim drogocennym płytom (Jerzy Połomski, Violetta Willas, Eleni itp.)

Od 0,5 roku nieużywany (w jego miejscu stanął Thorens 295 MK4). Ale, gdy grałem na QD,

wymieniłem wkładkę na nową, kosztowało to 300, był to Technics, ale nie 30, nie pamiętam, a patefon tera stoi przywalony stertą pudeł z lampami i nie sposób podejrzeć. Będę za tydzień robić porządki, to obadam i powiem. W każdym razie ta nowa wkładka grała sto razy lepiej niż oryginalna.

Te Grado, to chyba przereklamowane są...Shury chyba tyż.

Jadzie ku mnie wkładka MC firmy Benz, za pincet zł, na początek przygody z MC musi wydać.

Mam tyż gdzieś w szufladzie wkładkę japońską Nagaoka (miałem w latach 80-tych gramofon Pioneer

i w nim oprawiałem różne, dostępne wtedy w komisach i pewexie wkładki, ta była jedna z lepszych).

pzdr

?

>>mariuszdab, 22 Lis 2008, 00:01

Choćby korkowe nakładki jak na stół, po przycięciu w okrąg, Gr ok 3mm.A i bywaja cieńsze.

A smar w windzie trzeba wymienic albo delikatnie opuszczać. Szkoda igły gdy nie trafi na początek plyty a obok.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.