Skocz do zawartości
IGNORED

Krell KAV 400XI + Śląsk + pomoc

Piopio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Zwracam się z prośbą do drogich kolegów za Śląska, posiadczay Krella KAV 400Xi, o pomoc. Mam wielki audiofilski problem. Mam obecnie na stanie dwa wzmacniacze: Vincent SV-233 i Jungson JA-88D. Jeden z nich muszę sprzedać ;-(.

Problem polega, że nie wiem który ... W związku z tym chciałbym porównać je właśnie z Krellem 400 aby mieć jakiś punkt odniesienia. Docelowo w przyszłośći chciałbym kupić właśnie Krella.

Może znajdzie się ktoś z Krellem 400 ze Śląska, który będzie tak miły i wpadnie do mnie ze wzmacniaczem celem przeprowadzenia małego sparingu ? Wzmacniacze muszę porównać w moim specyficznym systemie, stąd prośba o odsłuch u mnie ...

Mam nadzieję, że znajdzie się jakaś dobra dusza i mi pomoże ...

pozdrawiam serdecznie !

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Tak to własnie ten sławny Jungson. Średnica i góra miodzio, niestety w porównaniu z Vincentem brakuje mu basu. Prawdopodobnie to wina moich kolumn, które potrzebuję elektrowni żeby dobrze zagrały. Jungson daje tylko 160W @ 4 a Vincent 280W. Chciałbym więc wypróbować Krella żeby zobaczyć jaki daje bas i czy średnica jest dużo lepsza od Vicka.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Po zastanowieniu, równie dobry do porównania byłby jakiś inny wzmacniacz powyżej 200W - Dussun, NAD S300/Gryphon Tabu, monobloki Audiomatus ...

Jeśli ktoś ma takowy sprzęt i ochotę na mały odsłuch serdecznie zapraszam...

JarlBjorn,

może lekko offtopic ale ja jak zwykle w temacie dynek, napisałeś że do pewnej kwoty krell jest jednym z lepszych partnerów do 52SE (a może nawet najlepszym), a z kolei wzm. w klasie A są jego przeciwieństwem, zatem jakie wystąpią problemy przy zestawieniu takiego np. jungsona czy dususuna z tymi dynkami - czy będzie czegoś za dużo - to przychodzi mi jako pierwsze na myśl, gdyż dynki same w sobie są muzykalne podobnie jak wzm w klasie A - zatem może nastąpić przesłodzenie itp.?

Jeśli Ci pasuje brzmienie klasy A, a Jungson sie "nie wyrabia" na basie może warto porównać go z jakąś końcówką Accuphase w kl. A - problem może tkwić w samej jakości konstrukcji.

Raczej unikałbym połaczenia Magnepanów z tak beznamietnymi (obiektywizm bez kszty zaangażowania) piecami jak Audiomatus, Tabu itp. Owszem będzie gładko bez specjalnych wad ale NUDNO bez uniesień.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Po dalszych odsłuchach: Vincent vs Jungson dochodzę do wniosku, że z basem nie jest tak źle. Jest go mniej, to fakt ale w całościowym odbiorze mniejsza ilość basu nie przeszkadza. Za to średnica i góra z Jungstona są znakomite. Wokale gładziutkie, bez szorstkości, bez mgiełki - ot zalety klasy A. Zaletą Vincenta jest makrodynamika. Gra z większym kopem ze sporą podstawą basową. Nie jest to przepaść ale od razu to słychać. Niestety nie ma przejrzystości i gładkosći Jungstona. Vincent to brutalna siła, Jungston pełna kultura.

A wracając do Krella - porównanie go z Jungstonem byłoby naprawdę ciekawe - recenzje Krella są świetne - znakomity bas, neutralność, detaliczność. Choć to nie klasa A ...

Hazardzista5, ja akurat 52 SE ani z Jungsonem ani z Dussunem nie zestawialem niemniej z tego co slyszalem inne (raptem 2) wzmaki w klasie A to spodziewalbym sie wlasnie tego jak napisales nadmiernego przeslodzenia, zageszczenia brzmienia. No ale slodki likiery tez maja swoich amatorow...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.