Skocz do zawartości
IGNORED

TEST/ankieta (jakość dźwięku/obrazu)

bmiara

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Chciałbym zrobić małą ankietę/test. Proszę o odpowiedź na forum (w formie krótkiego tak/nie) na niżej zadane pytania:

1. Czy kabel optyczny pomiędzy CD a wzmacniaczem ma wpływ na jakość dźwięku zestawu?

2. Czy kabel cyfrowy (coax) pomiędzy CD a wzmacniaczem ma wpływ na jakość dźwięku zestawu?

3. Czy ma wpływ na jakość dźwięku zestawu zamiana dobrej jakości CD połączonego z wzmacniaczem kablem cyfrowym na tani odtwarzacz DVD np. manta?

4. Czy zmiana taniego kabelka SATA pomiędzy kontrolerem SATA na płycie głównej komputera a dyskiem twardym, na kabel wysokiej jakości z pozłacanymi końcówkami poprawi prędkość połączenia?

6. Czy użycie lepszego kabla hdmi-hdmi pomiędzy bardzo dobrym odtwarzaczem DVD a TV poprawi jakość wyświetlanego obrazu?

7. Czy prawidłowe stukrotne zgranie utworu do postaci FLAC->konwersja na WAV->zgranie na płytę CD spowoduje pogorszenie jakości utworu na CD?

Audiophools - goo.gl/NJkF8

Zamierzasz weryfikować naszą wiedzę ?

Ad. 1. Nie spotkałem CD z wyjściem optycznym (co nie oznacza że w jakimś modelu go nie ma). To dotyczy amplitunerów i DVD. O ile pamiętam korzystanie z takiego połączenia daje mierne efekty.

Ad. 2. Nie do wzmaczniacza. Do DAC-a albo amplitunera. W takim układzie Twój CD służy jedynie za transport, a tym samym nie wykorzystujesz jego "obłędnych" możliwości.

Ad. 3. j.w.

Ad. 4. Bez względu czy ATA, PATA, SATA, SAS czy SCSI transferu z dysku nie zmienisz. Zastosowanie lepszego kabla nic nie da.

Mrok, 22 Sie 2008, 12:16

>Ad. 1. Nie spotkałem CD z wyjściem optycznym (co nie oznacza że w jakimś modelu go nie ma). To

>dotyczy amplitunerów i DVD. O ile pamiętam korzystanie z takiego połączenia daje mierne efekty.

Jak to, przecież w większości budżetowych odtwarzaczy CD jest własnie wyjscie optyczne jako jedyne cyfrowe, np w moim DCD-485, było też w posiadanym kiedyś przeze mnie Onkyo Integra DX-6850 (koaksjalnego nie miał). Skoro takie połączenie daje mierne efekty, to podłaczajac moj DCD-485 do jakiegoś dobrego zewnętrznego DAC-a tylko pogorszę dźwięk?

<><

>Jak to, przecież w większości budżetowych odtwarzaczy CD jest własnie wyjscie optyczne jako jedyne

>cyfrowe, np w moim DCD-485, było też w posiadanym kiedyś przeze mnie Onkyo Integra DX-6850

>(koaksjalnego nie miał). Skoro takie połączenie daje mierne efekty, to podłaczajac moj DCD-485 do

>jakiegoś dobrego zewnętrznego DAC-a tylko pogorszę dźwięk?

Z bużdżetowymi CD od dawna dałem sobie spokój. W moim pojęciu szkoda kasy. Wymiana co 2 lata, gdzie tu jest sens ? Jak kogoś nie stać to druga ręka, trochę cierpliwości i po problemie.

Nie wiem. Spróbuj. Ja kilka lat temu u znajomych podłączałem na wszystkie możliwe sposoby DVD do amplitunera (oba z wysokiej półki). Wykorzystanie wyjścia optycznego dawło najgorszy efekt. Być może coś się zmieniło od tego czasu, ale nie sądzę.

Mrok

Sprawdzałem czy jesteś pewny tego co piszesz.

Nie mogę się oczywiście zgodzić lub nie zgodzić z tym co napisałeś ponieważ...kompletnie się na tym nie znam.

Czy taka odpowiedź cię satysfakcjonuje?

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

>xniwax

Nic do Ciebie nie mam. Generlanie nie wierzę w zauważalne różnice w dźwięku przy różnych kablach cyfrowych. Do optycznych połączeń nie mam zaufania (jakby to była jakaś rewelacja to w każdym CD by to było). W ogóle nie badzo kumam o co autorowi wątku chodzi. Pewno zdechnie jak wiele innych. Oczywiście wątek nie autor. ;)

>Ad. 1. Nie spotkałem CD z wyjściem optycznym (co nie oznacza że w jakimś modelu go nie ma). To

>dotyczy amplitunerów i DVD. O ile pamiętam korzystanie z takiego połączenia daje mierne efekty.

Daje takie same efekty jak coax. Lecą te same bity, raz medium jest światło, raz miedź.

Audiophools - goo.gl/NJkF8

>Chciałbym zrobić małą ankietę/test. Proszę o odpowiedź na forum (w formie krótkiego tak/nie) na

>niżej zadane pytania:

Kolejny nawiedzony, który uważa, że bity to bity.

Dobra rada nie myśl tyle tylko słuchaj..

a odpowiedź jest 7 x tak. Jak sądzisz inaczej to znaczy, ze jeszcze wiele sie musisz nauczyc.

• 1 miesiąc później...
  • 3 miesiące później...

Może niepotrzebnie rozgrzebuje stare wątki, ale w sumie...

Punkt 7 zdecydowanie TAK

Jeśli ktoś choć trochę ripował płyty CD-A to pewnie wie, że 100% kopie bardzo rzadko się zdarzają, a to ze względu na inny sposób zapisu niż zwykły CD z danymi. Gdyby któs taką operację wykonał 100x jak pisze autor wątku to nie ma siły żeby nie usłyszeć różnicy.

Punkt 3 pośrednio też TAK

Od taniego odtwarzacza dvd nie ma co wymagać że będzie idealnie czytał płytki. Jak będziemy mieć trzaski albo płytka się "przytnie" to różnicę chyba jednak usłyszymy :)

Pozostałe punkty na nie. Dobry kabel przy połączeniu cyfrowym działa, zły nie działa i to słychać lub widać od razu. A najbardziej mniej śmieszy jak ktoś twierdzi, że ten droższy HDMI będzia np. wyświetlał lepsze kolory od tego tańszego... ludzie opanujcie się albo idźcie poczytać jak to wszystko działa.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Loxjie D40 pro

Z uprzejmości podaję linka, aby osoby, które uważają, że kabel cyfrowy nie ma wpływu na jakość dźwięku mogły uzyskać podstawową wiedzę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

qbakos:

>Punkt 7 zdecydowanie TAK

>Jeśli ktoś choć trochę ripował płyty CD-A to pewnie wie, że 100% kopie bardzo rzadko się zdarzają

Jeśli ktoś otrzymuje kopię płyty CD-Audio niezgodną bitowo z oryginałem, to znaczy że nie umie kopiować płyt CD-Audio. W sumie dziwne, bo nie jest to trudna czynność.

Najlepiej to połączyć byle drutem jakieś niedorobione układy nadawczo-odbiorcze i wówczas pokazywać wpływ kabla. Po co tyle zachodu? Wystarczy połączyć drutem kolczastym i dużo lepiej można wysnuwać wnioski.

Wielokrotnie było napisane na Forum o tym, że jak układy nadawcze i odbiorcze są prawidłowo zaprojektowane i zastosowany właściwy IC to nie ma tematu. IC to jakaś linia transmisyjna, musi spełniać określone minimum. Nie ma natomiast podstaw do twierdzenia o różnicach w brzmieniu pomiędzy kablem za 50 zł a takimi za 5000 zł. Jak kabel nie spełnia minimum to zwyczajnie będzie zrywało transmisję i pojawią się wyraźnie słyszalne zakłócenia dźwięku. Są tacy, którzy twierdzą, że przy dobrych układach nadajnik-odbiornik można „kostki” połączyć drutem zasilającym i też zagra. Jest w tym trochę prawdy. Problemy zaczną się z sygnałami wysokoczęstotliwościowymi dla których IC jest linią długą. Wówczas przy znacznych odbiciach, przerostach fali itd. układy korekcji mogą nie standaryzować właściwie sygnału przed podaniem go na przetwornik DAC.

A jakby jeszcze ktoś zarzucał mi brednie to niech poczyta, że scalaki cyfrowe VLSI (czy jak je tam teraz zwą?) mają na odpowiednich pinach wewnętrzne układy standaryzujące. Z jakiejś dochodzącej fali o pochyłych zboczach (niedoskonałość kabla) należy pierw zrobić prostokąt. Wówczas przełączanie stanów logicznych następuje w ściśle zdefiniowanych momentach. Jest to jeden ze sposobów eliminacji jittera. Ten powstaje nie tylko od niedoskonałego zegara! A im lepsza standaryzacja i korekcja tym dalej można przesyłać. Zawsze jest jednak granica. Gdzie? Nie wiem. Spór nie może jednak dotyczyć granicy, tylko reguł. Kłócący się o granice to tacy audiofilscy Kargule i Pawlaki. Typowo polskie.

>Z uprzejmości podaję linka, aby osoby, które uważają, że kabel cyfrowy nie ma wpływu na jakość

>dźwięku mogły uzyskać podstawową wiedzę.

>

>

Ukryta Zawartość

Ciekawy artykulik, z tym że nie chcialo mi się tego do końca czytać - słownictwo proste nie jest.

Nawet jeśli jakieś różnice występują, to ile mogą wynosić te opóźnienia wynikające z narastania sygnału analogowego? Jeśli w normalnych warunkach nie jest słyszalny błąd odczytu płyty cd, gdzie odtwarzacz robi interpolację sygnału, to niby ma być słyszalny ten osławiony jitter?

Ciekawe też czemu to sprzedawcom takich kabelków najbardziej zależy na podtrzymywaniu takich opinii, że niby drogi kabel cyfrowy zagra lepiej? Trochę zdrowego rozsądku...

Poza tym Artykuły naukowe też bywają pisane na zamównienie

Ukryta Zawartość

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Loxjie D40 pro

>7. Czy prawidłowe stukrotne zgranie utworu do postaci FLAC->konwersja na WAV->zgranie na płytę CD

>spowoduje pogorszenie jakości utworu na CD?

jezeli chodzi o to ze dla kazdego kolejnego cyklu zrodlem ripu ma byc plytka nagrana w poprzednim cyklu (wiem ze sie czepiam, ale to nie jest stwierdzone wprost) to proponuje zwyczajnie sprawdzic. powaznie. porownac sumy kontrolne pliku wav na poczatku i na koncu i po sprawie. imo mozna pominac konwersje wav>flac>wav bo to nic nie wnosi.

chociaz czytalem juz i takie opinie, ze i przy takich operacja sa straty...

server unreachable;--

Zaluzmy, ze wzmak posiada konwerter C/A :)

1) NIE, ale konwersji jakiej sie uzyje TAK

2) TAK, plus jakosc konwersji

3) TAK, sam taki test zrobilem

4) Nie, ale to jest kiepskie porownanie, poniewaz nie wiem na co konkretnie mam zwracac uwage, co sie ma polepszyc?

6) Nie, tzn ja nie zauwazylem, moze byc pewna poprawa odnosnie smuzenia, choc nadal twierdze, ze kabel nie moze poprawic specyfikacji matrycy i jej zachowanie, reakcji itd.

7) NIE, jitter stanowi mala przeszkode, ale jesli nie bedzie bledow zapisu/odczytu, to wtedy nie ma to wplywu na jakosc.

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

>4. Czy zmiana taniego kabelka SATA pomiędzy kontrolerem SATA na płycie głównej komputera a dyskiem

>twardym, na kabel wysokiej jakości z pozłacanymi końcówkami poprawi prędkość połączenia?

istnieje taka mozliwosc. przy bledach przesylu wymagana jest (czasem) retransmisja ramek a wiec przeslanie tej samej ilosci informacji wymagac bedzie dluzszego czasu. kabel wprowadzający mniej bledow zmniejszy ilosc retransmisji a wiec i poprawi predkosc przesylu. pytanie tylko czy bedzie to w jakikolwiek sposob mierzalne przy normalnych warunkach. jezeli tylko nie uzywamy jako kabla sata zardzewialego drutu to nie powinnismy zaobserwowac roznicy przy zmianie na, echem, audiofilski kabel sata. tu takze zapraszam do testow - najdluzszy dopuszczalny kabel sata (1m) umieszczony w poblizu cewki wytwarzajacej silne zaklocenia powinien dac pewne obnizenie predkosci mierzalne, powiedzmy, za pomoca hd tune.

ps inna sprawa ze odczyt plikow z dysku przez programy jest w pewnym sensie buforowany wiec przy wczytywaniu pliku z dzwiekiem przy odtwarzaniu (bo przeciez o taki przypadek chodzilo) program ktory te operacje wykonuje nie "zauwazy" roznicy.

server unreachable;--

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.