Skocz do zawartości
IGNORED

Jak podłączyć 4 lub 8 om

knopek

Rekomendowane odpowiedzi

Jakoś nie mogę rozpracować tego schematu :)

Proszę o pomoc

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Widzę, że nie tylko ja mam problemy :)

rbej: myślałem właśnie podobnie, czyli żeby uzyskać 4 omy musze połączyć góre z dołem ?

* MOC WYJŚCIOWA: 2 x 40 / 70 W ( 8 / 4 OHM );

przy 4 omach oczywiście mniejszą mocą będzie nadawać na kolumny ? bo przy 8 troche chyba zaduzo chcialem sprawdzic..

Nie ma znaczenie gdzie podłączysz kolumny,

ale

jeśli masz kolumny 4 Ohmowe to możesz podłączyć tylko jedną parę pod dowolne wyjście:

(speaker system 1) lub (speaker system 2)

jeśli masz kolumny 8 Ohmowe możesz je podłączyć również pod dowolne wyjście:

(speaker system 1) lub (speaker system 2)

ale dodatkowo możesz podłączyć dodatkową parę kolumn pod wolne wyjście, oczywiście też tylko 8 Ohmowych.

Szczerze mówiąc to faktycznie na pierwszy rzut oka ciężko załapać co autor miał na myśli, ale tłumacząc ten "schemat" z chińskiego na nasze, to jest tak jak to opisał linijkę wyżej sukces ;)

P.S.

4 ohm - 1 albo 2 (może być podpięta TYLKO jedna para)

8 ohm - 1 albo 2 (opcjonalnie 1 i 2 w przypadku podpiętych dwóch par)

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

jozefkania, 24 Sie 2008, 13:56

>Masz w domu miernik elektroniczny ? Jak nie masz, to kup i zmierz jaki mają opór te kolumienki.

>

>Bo takie "4-8ohm", to nic nie wyjaśnia.

Kolumienki nie mają oporu. Po pierwsze... Poza tym średnio się to mierzy miernikiem.

Jeśli na kolumnach jest 4-8 om (idiotyczne oznaczenie), to można je podłączyć do wzmacniacza dedykowanego tak pod 4, jak i pod 8 om. Zatem kolumny są ośmioomowe.

bady, 24 Sie 2008, 14:56

>Kolumienki nie mają oporu. Po pierwsze... Poza tym średnio się to mierzy miernikiem.

>

>Jeśli na kolumnach jest 4-8 om (idiotyczne oznaczenie), to można je podłączyć do wzmacniacza

>dedykowanego tak pod 4, jak i pod 8 om. Zatem kolumny są ośmioomowe.

A co stoi na przeszkodzie, żeby rezystację cewki (pojedynczego) głośnika zmierzyć miernikiem ?

Ma sobie od razu SpeakerWorkshop'a "zmontować", żeby ujrzeć cały przebieg impedancji ? Po cholerę ?

Jeżeli jest napisane 4-8ohm to znaczy, że producent ma w d...e swoich klientów.

No nie... Miernikiem? Prądem stałym? A Kolega rozróżnia impedancję od rezystancji? Zresztą jak gdzie ale tutaj tłumaczyc takie rzeczy? Może najpierw poczytać jakiś podręcznik od podstaw elektrotechniki (to nie boli-naprawdę) a potem zadawać pytania lub udzielać "światłych" odpowiedzi...

pegal, 24 Sie 2008, 21:45

>No nie... Miernikiem? Prądem stałym? A Kolega rozróżnia impedancję od rezystancji? Zresztą jak

>gdzie ale tutaj tłumaczyc takie rzeczy? Może najpierw poczytać jakiś podręcznik od podstaw

>elektrotechniki (to nie boli-naprawdę) a potem zadawać pytania lub udzielać "światłych"

>odpowiedzi...

To czym się mierzy rezystancję "głupiej" cewki ? Powtarzam rezystancję.

Kolego nieinżynierze, pomiar impedancji zestawu głosnikowego multimetrem jest nieprzydatny do celu określenia jego IMPEDANCJI. Możesz sobie mierzyc rezystancję drutu którym jest nawinieta cewka i co Ci to daje ? Odczytasz sobie np. zbiegiem okoliczności, że ma te 4 omy i ???? Czy to w jakikolwiek sposób ma przełożenie na to co "widzi" wzmacniacz w momencie gdy musi wysterować te kolumny ? Odwołuję, ze nie można mierzyć REZYSTANCJI CEWKI MULTIMETERM. Jak komuś to do czegoś potrzebne-nie widzę przeciwwskazań, tylko nie ma się to nijak do tego, że wprzy określonych częstotliwościach kolumny mogą zejść do 2 omów lub jeszcze niżej i takiego obciążenia juz końcówka mocy nie będzie tolerowała i chyba znasz tego skutki. A co do "inżyniera" to nie wyciagajmy z opisówek takich rzeczy bo to żałosne. Jak kogoś interesuje to sobie poczyta mój profil ale po co zaraz zgryźliwie tytułować mnie moim wyuczonym zawodem na całym forum?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.