Skocz do zawartości
IGNORED

Lew, czarownica i stara szafa...

foxbat

Rekomendowane odpowiedzi

W pewnym watku lucmastera poruszony zostal temat "starych szaf" czyli Tannoy Red Monitor, bardzo mnie to zaciekawilo. Do czego mozna porownac dzwiek z tego (tannoy red monitor) i podobnych produktow (np. Altec). Prosze bardziej doswiadczonych forumowiczow o zdanie!

Pozdrawiam

foxbat

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

https://www.audiostereo.pl/topic/45175-lew-czarownica-i-stara-szafa/

Dźwięk bardzo namacalny, żywy, świetna stereofonia, piękne wysokie.

Przedstawiają muzykę jakbyś siedział na koncercie. Może się podobać

albo wręcz powodować zachwyt.

Niestety u mnie w pokoju zgubił się bas i dlatego nie zmieniam jeszcze

kolum:)

Ja również jestem ciekawy...tyle się o nich dobrego czyta, widzi pozestawiane z super sprzętem, bardzo często starszym i rzadkim, w domach zapalonych audiofilów. Osobiście, mimo, ze nigdy ich nie słyszałem są jednym z moich wymarzonych sprzętów. (Czy akurat te stare red, gold itp...nie wiem, może, ale za TANNOY Westminster Royal HE oddałbym nerkę :P ) Mam też drugie pytanie, i tu całkiem serio się pytam, czy nadawały by się do naprawdę ciężkich i mocnych brzmień, czy raczej stworzone są do pitu pitu ?

Sonny>

dzisiaj predzej znajdziesz kolumny do 'pitu pitu' niz z epoki altecow/jbli itp.... zreszta kolumna z tuba i glosnikiem 40cm nie sluzyla chyba do pitolenia ;-) Gdybym mial odpowiednie warunki mieszkalne to juz dawno bym cos takiego kupil... moze kiedys.

Sonny>

zle sie wyrazilem, wtedy tez byly tandetne brzmieniowo rzeczy, jak i nie wszystkie alteci/jble byly super, ale te kolosy nie sluzyly wspomnianemu przez Ciebie pitu pitu, bez obaw.

pozdrawiam

Witajcie,

To mój pierwszy wpis na forum, choć czytelnikiem forum jestem od mometu jego powstania.

9 lat temu szukałem kupca na kolumny Tannoy Devon. Nikt ich wtedy nie chciał kupić, twierdząc , że brzmienie podobne do Altusów , papierowe nie mające dużo wspólnego z Hi-Fi. Dziś moda na stare kolumny Tannoya ( i nie tylko ) powraca.

Podobnie jest z wieloma innymi urządzeniami audio brzmiącymi specyficznie, moda na nie powraca.

Ale moda ma to do siebie, że się zmienia i wtedy można zostać z niesprzedawalnym gratem :-)

pozdrawiam Imp.Drug.

Mi tu śmierdzi interesem. Takim dla mnie. Jak już większość audiofilów wykupi stare szafy to co zrobią ze swoimi burczybasami?? Jak to co? Będą chcieli się ich pozbyć. Wtedy ja od nich wykupię kilkaset par burczybasów za przysłowiowe grosze i poczekam na ich renesans, aj, będę bogaty :P

Jeżeli ktoś wyprzedaje się z tak rzekomo cudownie brzmiących szaf i to za grosze, to chyba musiał zwariować lub zbankrutować. Dużo tych bankructw ostatnio, nie mówiąc o wariactwie.

Jestem ciekawy - czym zastąpił to rzekomo dźwiękowe "mistrzostwo świata". Czyżby powrót do Altusa, brzmi nawet podobnie i kojarzy się z cudowną młodością.Widać siła resentymentu jest dziwnie ostatnio(zmasowanie)nieodparta.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Większość audiofilskiej populacji nie wie nawet co to jest dźwięk naturalny i nigdy w zyciu na porządnie brzmiącym koncercie nie była.

Tak więc nie dziwota, że Altusy moga czasem się mylić z czyms innym.

dokładnie, ci audiofile wpadli w pewna pułapkę, porównują sprzęt ze sprzętem, a nie starają sie porównać go do muzyki na żywo. Wiadomo, nie jest to porównanie do końca miarodajne ze względu na różne sposoby nagrywania dźwięku, ale każdy powinien mieć świadomość jak instrumenty graja na żywo.

importer, specyficznier to graą wspólczesne wykreowane przez pisemka branżowe burczybasy :)))

Nei am to wiele wspólnego z natura, a z czegoś zyc trzeba więc lans na okraglo.

Posuchaj sobienowoczesnych paczek przy Takich no Red Monitor Tannoya to sam uslyszaysz(a moze jednak nei:)) ze wspólczesne wynalazki graja jak ze studni, albo altusy z uszkodzonymi głośnikami :)))))

zwolennik łagodności

....importer, proszę mi tu nie zatapiać nowych dystrybutorów którzy wchodza w wynalazki typu Red

Wine Audio czy ZU. Jestem tego ciekaw, ludziom na świecie sie podoba, a pisanie o nich ze są to "niesprzedawalne graty" uważam za krzywdzace.

....zreszta Tannoy akurat trzyma sie w cenach i tu akurat z odsprzedaża(podobnie jak i wielu innych takich konstrukcji) nie ma najmniejszego....lepiej polec jakieś paczki lepsze od tycch Tannoy, bo znajomi chca sprzedac te nowoczesne superkonstrukcje chowajęą te wTwoim zdaniem "niesprzedawalne graty"....róznica jest na tyle duza ze mogliby burczybasa nie sprzedać gdyby potencjalny kupujący chciał posluchać :))))

zwolennik łagodności

Zdzislavie!

No cóż... przenikliwości Ci odmówić nie można...

Będąc przyłapanym na "gorącym uczynku" nie pozostaje nic innego, jak po prostu się przyznać!

Rzeczywiście ja i koledzy zakupiliśmy z magazynów wojskowych po inwazji na Irak kilkaset "starych szaf" w stanie "nówka sztuka - truskaweczka, nie śmigana"! (Płaciliśmy szklanymi kulkami - ale, mimo to, tanio nie wyszło).

I widzisz powstał teraz problem, co z tym zrobić i jak upłynnić zapasy, bo koszt składowania niemały!

Stąd pomysł na wylansowanie produktu!

A nuż łatwowierni audiofile dadzą się nabrać! Ot, cała tajemnica...

Pozdrawiam

GT, miałem okazje posluchać tannoy RM w bezpośrednim porównaniu z np. Audio Physic Padua. Nokaut pod kazdym względem. AP przy Tannoy dualconcentric maja przestrzen skromniteńka. Dźwiek wyraźnie przypisany skrzynkom i ujednolicony. Glośnik wysokotonowy w AP gra piaskiem jakby był zepsuty. W takim porównaniu wychodzi jak na dloni co i jak - polecam sprawdzić :)

Koledzy ostatnio porownali też Thiela 1.5 ... no cóż :)))

Serio. Ludzie czasami maja problem z oceną dźwieku bo są przyzwyczajeni do audio które nie przekazuje emocji, życia a tylko "dźwięk", ale stawiajac jeden system przy drugim wnioski są naprawde inspisrujące :)

zwolennik łagodności

berberys, 26 Sie 2008, 12:14

>Zdzislavie!

>No cóż... przenikliwości Ci odmówić nie można...

>Będąc przyłapanym na "gorącym uczynku" nie pozostaje nic innego, jak po prostu się przyznać!

>Rzeczywiście ja i koledzy zakupiliśmy z magazynów wojskowych po inwazji na Irak kilkaset "starych

>szaf" w stanie "nówka sztuka - truskaweczka, nie śmigana"! (Płaciliśmy szklanymi kulkami - ale, mimo

>to, tanio nie wyszło).

>I widzisz powstał teraz problem, co z tym zrobić i jak upłynnić zapasy, bo koszt składowania

>niemały!

>Stąd pomysł na wylansowanie produktu!

>A nuż łatwowierni audiofile dadzą się nabrać! Ot, cała tajemnica...

>Pozdrawiam

wiedziałem, wiedziałem, hahah wiedziałem :)

berberys...staram się nie PRZESADZAĆ !:)

.... niestety w bezpośrednim porównaniu nowoczesne paczki grają jak te przysłowiowe Altusy co to kolega wyżej o nich wspomniał...

....a ze większość audiofilskiego towarzystwa przynajmniej na razie zamiast MUZYKI szuka "dźwięku"(bo tak prasa "wychowuje") to nie pozostaje nic innego jak polecić bezpośrednie porównanko :)

....nie ma sie co dziwić ze w tych czasach na słowo nikt nie wierzy....dziwne tylko ze w prasówki kolezeństwo wierzy, zamiast zdać sie na własne uszy :)

zwolennik łagodności

Lenamie!

Gdzieś to chyba już pisałem...

Może by i uwierzyli, ale musieliby posłuchać! A głównym problemem jest możliwość ich posłuchania!

Tych "staroci" nie ma zbyt wiele, wśród naszej braci... A gazetki są w każdym kiosku! Tyle!

Ps.

Foxbat!

Ty rusz swoje lisio - nietoperzowe cztery litery i udaj się dokądkolwiek, by posłuchać głośników dc.

Być może będzie to koniec Twoich rozterek, w rozumieniu - "wóz, albo przewóz"! Albo Twoja estetyka, albo - zapomnij... Choć skłaniam się do twierdzenia, że jednak to pierwsze!

Pozdrawiam

heretycy!!!

Popatrzcie na zdjęcie nr i - jakiś tannoy red monitor- kurde 15 cali na średnicy?? przeciez to nie przetwarza srednich tonów, tam musi byc tylko bas i sopran, do tego ten sopran jest z tuby ble, w gazetach pisza ze tylko 10-18 cm głośniki mogą przetwarzac średnice i najlepiej zeby miały jak najniższy fs!!!

Po drugie popatrzcie na tą skrzynie z metr szerokości to nie znika z pokoju!!! W gazetach pisza ze najlepiej jak kolumna ma scianke przednia 15-18cm, wtedy jest najlepsza scena!!

Dzjęcie nr 2 to jakieś super altusy - tuby, wielkie głośniki basowe, ja piernicze w gazetach przeciez pisza ze najlepsze konstrukceje to te 2 drozne! po co tyle głośników, no i do basu to nalepsze na bas tylko 20 cm bo inaczej bas jest nie konturowy! I ten kaloryfer na wysokich... masakra

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-15620-100007097 1219749749_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Leniamie!

dokładniej: lancasterze

...Albo ...zrób ...coś...z ... sobą... albo... idź do ... poraddni na kozetkę... a potem udzielaj sie na forum

moze ... wytłumaczą...... gdzie się stawia... wielokropki... i ... co jest ... powodem ... takich... problemów... bo qrwa ... czytać ... się... tego... nie... da...

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

O widzisz, Zdzislavie!

Tak właśnie jest, jak piszesz!

A te obrzydliwe starocie, to dla przygłuchych i niedowidzących dziadków, co to sentyment mają dla polskiej (japońskiej) myśli technicznej z lat 70. (vide - Altus)

Dla przygłuchych, bo tam to wszystko gra na zasadzie "bum - cyk", więc dziadkowie wreszcie coś słyszą!

Dla niedowidzących - oczywiste - bo wstrętne są okrutnie i nikt o zdrowym wzroku czegoś takiego w domu by nie trzymał! (No, chyba że jako stolik do brydża lub podstawka pod pelargonie)

Pozdrawiam

PS. i nie dajcie sobie wmówić, że to jest cokolwiek warte. Czysty interes rzekomych złotouchych, co to "wtopili" szklane paciorki w zakup antyków!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.