Skocz do zawartości
IGNORED

Prośba o ocenę brzmienia

jurek87

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie!

Mam nadzieję, że sprawa zainteresuje wielu z Czytelników niniejszego forum :)

Otóż kończę pierwszą swoją poważniejszą produkcję muzyczną - singla. Brałem udział w jego nagrywaniu od samego początku. Gra tutaj kilku znanych polskich muzyków, ale na razie wolałbym nie zdradzać personaliów ;-) Realizacja ma koncepcję dość naturalną. Niewiele tu kompresji, trochę pogłosu, minimalnie eq. Dobre pomieszczenia, mikrofony, preampy. Cała reszta w rękach muzyków i ich instrumentów. Dodam jeszcze że to nie jest produkcja wielkobudżetowa, ale finansowana z mojej własnej skromnej kieszeni ;-) Dlatego też godziny w studiu były krótkie, aczkolwiek studio w pełni profesjonalne.

Muszę dodać, że ze względów rynkowych skompresowałem finalny miks do akceptowalnego dla szerokiej publiczności poziomu, choć oczywiście to zawsze dzieje się kosztem jakości. Jeżeli wyrazicie takie zainteresowanie, to przygotuję też wersję "audiofilską" - cichszą ale z małą kompresją. Proponuję jednak zacząć od tego co ma się znaleźć na krążku.

Jako były (?) audiofil ;-) jestem ogromnie ciekaw jak odbierzecie to nagranie na swoim sprzęcie. Wiem że wielu z Was ma dobre warunki odsłuchowe. Zresztą istotne dla mnie jest jak to się sprawuje w różnych warunkach. Wasze sugestie wykorzystam do ostatnich korekt miksu. Natomiast dla Was sprawa może być o tyle interesująca że macie okazję podejrzeć produkcję od kuchni. Do pewnego stopnia dam się pociągnąć za język ;-)

No i oczywiście jestem ciekaw czy komuś spodoba się muzyka :)

Tutaj mp3 o stałym bitrate 320 kbps (10 MB):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam serdecznie

Jurek

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/45200-pro%C5%9Bba-o-ocen%C4%99-brzmienia/

Fajny wątek :)

jurek87 gratuluję pomysłu na życie :)

Tak na gorąco mogę powiedzieć, że jak dla mnie to coś jest nie tak z tą gitarą, która zaczyna.

Możnaby ją delikatnie przesunąć bliżej środka sceny, albo...trochę ściszyć. Teraz, ona za bardzo kieruje uwagę słuchacza w tą lewą stronę. Nie wiem, jak inne osoby, ale mnie to trochę denerwuje.

To takie pierwsze odczucia :)

Moim zdaniem:

Filtr dolnozaporowy na 40Hz.

Cala perkusja do tyłu, werbel ciszej - może gdyby był odrobinę jaśniejszy, można byłoby go ściszyć i nadal byłby czytelny. Dlaczego Rhodes, czy co to tam gra, tez gra na środku...

Ja wiem, że budowanie planów to nadal dla wielu naszych realizatorów wiedza niedostępna, ale to się da... :)

Dotyczy to także innych instrumentów. Jeśli słychać jakieś ruchy, to tylko na boki, nic bliżej - dalej.

To takie spostrzeżenia na gorąco...

Fajny kawalek ale niestety odsluchany na laptopie Asus i nie moge wypowiedziec sie o realizacji lecz mimo to brzmi bardzo dobrze (nie jest to zjawisko powszechne na moim gracie).

Milo wiedziec ze ktos zagladajacy na to forum robi takie rzeczy.

robix

Gość ata77

(Konto usunięte)

Fajna rzecz. Bas rzeczywiscie wysyniety za bardzo i gitary powinny byc blizej srodka. Calosc moim zdaniem bardzo ok.

Korzystajac z goscinnosci rowniez prosze o opinie. Dawno temu zalozylem podobny temat niefortunnie w zakladce muzyka i... umarł.

Rzecz na predce zrobiona w domowych pieleszach wylącznie przy uzyciu kompa.

Bede wdzieczny za wszelka konstruktywna krytyke.

http://ata77.wrzuta.pl/audio/iO7pLTMZJR/

Mam wrazenie przesterowania basu. Od 3:33 robi sie troszkę efekt sciany dźwięku.

Zobaczymy jak bedzie na normalnym zestawie a nie kompie i HD600.

Ogólnie kawałek muzycznie bardzo fajny i wokal brzmi znajomo (?)

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Piękne...Budzi emocje...Wzruszyłem się...Bas niech tak zostanie bo większość realizacji brzmi tak jakby basista poszedł sobie na piwo.Może tylko stopę odrobinę ciszej.Piękny kawałek!

Witam.Słuchałem na kompie mogę więc żle ocenić.Perkusja nieco do tyłu, głównie stopa i chyba taktowiec za głośno.Odsunąłbym leciutko gitary od wokalu.Może byłoby lepiej, gdyby solo gitarowe nie konkurowało jednocześnie z wokalem a wokal z solową.W pewnym momencie trochę za głośno i ściana dżwięku.Fajne smaczki perkusujne ,triangiel, blachy ale przydałoby sie im nieco powietrza. Ciut im dać dystansu od słuchacza i solisty.Na kompie bas chodził ok.Dobre i znane stylowo granie z przemyślaną aranżacją.Gratulacje i pozdrowienia.

Witam. Z uwagi na to że przez wiele lat gralem na basie to dodam coś od siebie. Otóż jak dla mnie jest on zbyt szorstki i brakuje mu sprężystości. Być może było to zamierzeniem samego muzyka ale taka jest moja osobista opinia. Poza tym od 2:14 werbel wali po uszach, troszkę bym go wycofał. Co do gitar to lekko do środka i będzie ok. Wokal bez zastrzeżeń. Ogólnie kawałek całkiem fajny, ma swój klimat.

Wracajac do tematu.

Posłuchałem na normalnym zestawie i podoba mi sie jeszcze bardziej. Bas był lepszy ale moim zdaniem troszke nieczysty w dolnych rejestrach. Zgadzam sie ze spostrzezeniem bodaj banaventury co do odsuniecia gitar od wokalu, przesuniecie "garów" troszke w głąb. Miałem tez wrazenie że blachy "rozsypuja sie troszke za mało w rzesz. Wrazenie sciany dźwieku jak wczesniej wspomniałem pod koniec kawałka pozostało, wiecej powietrza miedzy źródłami dźwieku.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Piękna idea, gratuluję!

Ja może trochę ogólnie... Bardzo ciekawe nagranie, ale ta główna gitara gra mi trochę na modłę audiofilską i przypomina różne solówki ze składaków. Wolałbym, żeby ta gitara była bardziej rockowo zadziorna (masywniejsza). Coś w stylu zespołu Dżem mi się marzy pod ten wokal.

Pozdrawiam.

-> paul_67

"Może tylko stopę odrobinę ciszej"

A ja właśnie chciałem spytać, czy stopa też jest użyta ;) Brzmi niestety jak walenie w cienki karton, brakuje masy i definicji.

Werbel powinien być troszeczkę lżejszy, z lepiej zaznaczonym konturem.

Góra (z dwoma wyjątkami) troszkę za matowa i poszarpana (ale to może akurat być wina mp3).

Śpiew super, dobra lokalizacja, pogłos i rozmiar.

Basówka trochę za bardzo z przodu.

Stereofonia generalnie w porządku (chociaż słychać, że jest sztucznie ustawiana).

Ja wiem jak to jest. Krytykować to każden jeden umie, a robić to ni ma komu :D

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Witam ponownie!

Jestem, żyję i czytam! :) Czekałem z odpisaniem, bo teraz sezon jeszcze koncertowo-plenerowy więc czas mam ograniczony, trza instrumenty i gardło rozgrzewać :-)

Przede wszystkim bardzo dziękuję za każde konstruktywne słowo! Z racji swojej roli w tym przedsięwzięciu - jak zresztą każdego producenta - interesuje mnie przede wszystkim efekt muzyczny. Dlatego szczególnie jestem zbudowany słowami Panów, którym spodobała się piosenka i jej wykonanie. Może nie jest to po linii audiofilskiej - ale wolę żeby zarzucono mojej płycie słabą realizację niż słabą muzykę :) Aczkolwiek oczywiście zrobię co potrafię (i finanse pozwolą) żeby realizacja była jak najlepsza.

Pewne wnioski się powtarzają: za duże i za bliskie bębny, bałagan w basie, gitary za bliskie. Dla ciekawości powiem że werbel już był rozjaśniony, widocznie za mało. Jestem pewnie przyzwyczajony do żywego instrumentu, a lubię kiedy bębniarz uderza prosto z serducha ;-) A ten akurat potrafi przyłożyć :)

Ściana dźwięku na końcu jest w pewien sposób zamierzona, ale być może da się ją zrobić trochę przejrzyściej - spróbuję.

Prawdopodobnie do miksu usiądę w weekend. Ta praca wymaga wypoczętego umysłu, ucha i koncentracji, a dziś próba, a jutro koncert :)

Nadal każdy komentarz mile widziany - tymczasem dzięki i pozdrawiam!

Jurek

Słychać, że to nie produkcja wielkobudżetowa:-) jak na demo to całkiem znośnie, tylko ten "przelewający się" bas mnie lekko osłabia, no i dlaczego to brzmi tak sucho - wpuść w to trochę powietrza, od razu zrobi się przyjemniej:-)

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Dla mnie brzmieniowo bardzo plasko,moze nie trzeba bylo nic kompresowac?

Dla porownania proponuje kupic za 20zl plyte naszej znakomitej bluesmanki -

Magdy Piskorczyk "Blues Travelling".

Nagrana za niewielkie pieniadze w malym studiu gdzies w polsce a jak doskonale brzmi.

• 2 tygodnie później...

No dobra - gotowe! Uważnie przeczytałem każde słowo które napisaliście i wyciągałem wnioski. Walka z basem była trudna. Stale porównywałem efekt z zachodnimi nagraniami które lubię (np. Marc Broussard). Teraz widzę gdzie jestem i to była solidna lekcja. W sumie były jeszcze 3 wieczory spędzone na poprawkach plus kilka poranków odsłuchowych "na zimno". Jak zawsze priorytetem było dla mnie zachowanie wrażenia muzycznego. Myslę że ten miks taki już zostanie, bo następne piosenki czekają ;-) Ale każdy komentarz jak zwykle jest bezcenny. Za wszystkie dotychczasowe serdecznie dziękuję! Link pozostaje bez zmian:

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam w stereo!

Jurek

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

Moi Drodzy!

Z singla zrobiła się EP-ka, a z EP-ki w końcu cały album - 13 piosenek. Płyta jest już w sklepach i niniejszym zapraszam chętnych do sprawdzenia zawartości w formie CD. Fragmenty płyty są na mojej stronie:

Ukryta Zawartość

Przedstawiona tu wersja "Wiatru" została zmiksowana na nowo. W miarę nagrywania płyty po prostu rosło doświadczenie i osłuchanie z nową reżyserką. Płyta była miksowana przez dwie osoby, a mastering został wykonany przez trzecią. Chciałem żeby ktoś niezaangażowany w proces nagrywania potraktował materiał swoim świeżym uchem.

W nagrywaniu materiału brało udział wielu różnych muzyków, stąd różnice brzmień. Tak się np. złożyło, że każdy z perkusistów nagrywał w innym studio. Będzie mi miło, jeśli ktoś pokusi się o recenzję pod kątem audiofilskim.

Pozdrawiam serdecznie!

Jurek

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.