Skocz do zawartości
IGNORED

opinia na temat kolumn KEF XQ40

DORAHU

Rekomendowane odpowiedzi

Khem, XQ40 za 4k pln? Słuchałaś tych klocków?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dobra cena, bo na allegro chodzą ZNACZNIE drożej

Ukryta Zawartość

Tymczasowo posiadam parę XQ40 - do słuchania ich musisz mieć kawałek dobrego wzmacniacza, a najlepiej cały ;) Podpięte do CA 540R v.2 nie popisały się, ale w już przy Arcamie AVR280 grają całkiem przyjemnie. Chyba to jest tzw. typ prądożerny. Poza tym ślicznie wyglądają, lepiej niż moje Paradigmy Studio 60. Design zrobiony również pod kątem meblarskim, lakier na wysoki połysk. Ładne pudełka. I grają też baardzo miło.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

XQ40 to kolumny,ktore potrzebuja duzo "pradu".Wzmacniacz z dobrym zasilaczem zagra z nimi naprawde dobrze.

Sluchalem XQ40 ze starociami,daleko od high endu (Sony TA N80ES,Denon POA 6600a,Luxman),moim zdaniem graja fajnie z "cieplymi" wzmakami.

U TEGO GOśCIA CO BYłAM JEST W SKLEPIE PROMOCJA PONIEWAż KOSZTUJą NORMALNIE 5700 Zł-DLATEGO MOJE OBAWY CZY PO PROSTU NIE CHCE UPCHNąć KOLUMN Z PROMOCJI.JA MAM WZMACNIACZ SONY TA-F 630 ESD I WłASNIE CHCę Z NIM POJECHAC I TROCHę POSłUCHAć.ALE PIEWROTNIE CHCIAłAM KUPIć JM LABY?NIE WIEM CZY SIę PORYWAć NA NIE CZY ODPUśCIć?

Miałem dzięki uprzejmości Salonu 1,5 miesiąca ,grały z Luxmanem L-590A .

Przedtem miałem na odsłuchach kilka podłogówek w budżecie do 15kzł i te KEF-y wypadły zdecydowanie najlepiej.

Redaktor W.Pacuła napisał w ostatnim wydaniu HIGH-Fidelity recenzję XQ30 ,a 40 są jeszcze lepsze,

warunek jak wspomnieli wcześniej koledzy ,wydajny piecyk.

Jedna tylko rzecz wqur..a mnie w tych kolumnach na maxa ,nie akceptują kabli głośnikowych zakończonych widełkami .Ja tu "organizuję" kilka drutów /na nieszczęcie wszystkie na widłach/

nierzadko po 10kzł za parę a tu chiński księgowy pożałował kilka yuanów na porządne terminale głośnikowe w kolumnach w końcu nie takich tanich.http://www.highfidelity.pl/artykuly/0808/kef.html

• 1 miesiąc później...

Witam!

Mam XQ 40 od 5 m-cy. Grają z Arcamem Fjm A38 na kabelkach Wireworld Solstice 5 (bi-wiring). Przy zakupie rozważałem ProAc studio 140 (niezłe, choć wygląd koszmarny), Yamahy Soavo-1 (wygląd ok, reszta nie), B&W 704 (jak dla mnie mało basu), Wharfedale Opus 3 (wygląd ok, reszta nie), i DALI Mentor 6. Te ostatnie podobały mi się, ale gdy gość podłączył mi XQ40 przestało mieć to znaczenie. Nie dość,że grają super to wyglądają jeszcze lepiej (czarny fortepian do czarnego zestawu Arcam-a; ww. wzmak, CD36T, tuner T31). Nie jestem audiofilem, raczej melomanem i wygląd miał dla mnie znaczenie. Nie żałuję żadnej złotówki (nieco ponad 10kzł para).

• 1 miesiąc później...

Witam!

Też ich słuchałem tyle, że z Roksan Caspian. To była orgia słuchowa. Caspian je tak napędził, że czegoś podobnego jeszcze nie słyszałem! Okablowanie WireWorld Oasis (niebieska taśma biwire) + jakiś wysoki model Straight Wire na interkonekcie. Brzmienie potęga. Można je spokojnie zaliczyć do HIEND. Przestrzeń i oddech w muzyce, rozdzielczośc, kontrola basu i jego mięsistość, lokalizacja źródeł na scenie, delikatna i szczegółowa góra. Równowaga tonalna genialna. Jedynie scena nie za szeroka ale z pokoju 18 mkw nie zrobisz stadionu. I ktoś mi napisze, że do 20 mkw to tylko podstawkowce. Stek bzdur. Wielkie kolumny, ale zagrały z lekkością! Cena to na 100% 11400 za pare ale do 10 kZŁ można się targować.

Pozdrawiam

Witam Wszystkich.

KEF-y XQ40 to naprawdę cudowne głośniki. Miałem okazję ich słuchać z Primare seria I21/CD21. Primare napędził je bez większego problemu .Dźwięk detaliczny, pełny, scena szeroka, ale moim zdaniem to połączenie pasuje głównie do spokojnej muzy. Przy kawałkach multiinstrumentalnych i szybciej zagranych troszeczkę Primare się gubiło.

Z kolei w połączeniu z Naim-em Nait5i/CD5i było już zdecydowanie lepiej. Dużo powietrza, dźwięk mięsisty, wypełniał wszystkie zakamarki pokoju, świetna dynamika dźwięku, ale niestety zginął gdzieś detal i scena nie była już tak szeroka.

Moim faworytem jednak jest Accuphase 213 z kartą Dac20. Zagrał z KEF-ami dokładnie tak lubię. Potęga dźwięku z przepiekną sceną, poezja !!! Przekazywał do Kef-ów każdy, nawet najciszej nagrany szczegół... Coś pięknego...Polecam posłuchać tego zestawienia!!!

• 3 lata później...
  • 2 tygodnie później...

Zapraszam na odsłuchy. Przywieziesz trzy płyty swoje a ja swoje.Potem to samo u ciebie. OK?

Gwarantuję ubaw.

Rozumiem że te trzy płyty to wszystko co masz;-) No będzie ubaw jak podepniesz to plastikowe cudo techniki. No ale plastic is fantastic no i koniecznie musi pisać SONY, nie zapominając o tych kHz w paśmie przenoszenia;-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.