Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z przełącznikiem źródła;YamahaAX

baltona

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam od pewnego czasu problem z przełącznikiem źródła w Yamasze AX-870; co jakiś czas nie kontaktuje (xzwłaszcza, jak nie gra przez parę dni), odłącza się jeden kanał. Trzeba pomajtać w prawo, lewo i potem jest OK. Jestem n-tym właścicielem tego sprzętu i wiem, że poprzedni właściciel miał podobny problem, ale czymś tam psiknął...

No właśnie - czym psiknął ?? :D Co Forumowicze polecacie na tego typu problemy i jak zrobić, żeby nie spieprzyć? (np. zwarcia jakiegoś od nadmiaru tego specyfiku nie zrobić). Czy to musi wyschnąć, odparować?

Bo zakładam, że w wymianę tegoż elementu bawić się nie warto...?

Pozdrawiam serdecznie

Bartek

Mam ten sam problem, ale w Yamaha AX 550 i wymiana odpada ponieważ ten element po prostu nie jest już produkowany ):

Myślę, że na dłuższą metę trzeba się zwyczajnie z tym problemem pogodzić i majtać w lewo i w prawo.

Upierdliwe jak cholera, ale da się żyć.

Czym psikać chyba ktoś nie dawno pisał w jakimś wątku. Poszukaj.

Pozdrawiam!

Vincentos, 1 Wrz 2008, 00:03

>A czy zamiast kontakt U, mogę użyć preparatu Valvoline Clean Tronic? Z przeznaczeniem do

>motoryzacji, ale elektryka to elektryka chyba co nie?

Nie do końca. Zwróć uwagę na to że w motoryzacji masz do czynienia z innymi wymogami. Przeważnie mamy tam duże prądy, no i co najważniejsze zmienne warunki atmosferyczne. Stąd podzespoły są zupełnie inaczej projektowane. W elektronice użytkowej podzespoły nie muszą być tak "mocne" stąd ich różnica w budowie. Zastosowanie tego środka może, ale nie musi, zrobić więcej szkody niż pożytku. Lepiej dać te 10zł i się nie zastanawiać. POZDRAWIAM:)

marceliszpak, 1 Wrz 2008, 15:30

>Witam, to ja moze podepne sie do tematu, bo mam identyczny problem, tyle ze ze wzmakiem AX-570.

>Pytanie: czy mozna uzyc do spsikania przelacznika KONTAKT WL, zamiast U ?

>

>Pozdrawiam

Tutaj piszą, że przydaje się po użyciu kontaktu WL zastosowania ochrony styków w postaci kontakt 61.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co do kontakt U nie znalazłem podobnych sugestii.

Wygląda na to że jest mniej inwazyjny. Do trudniejszych zabrudzeń używa się kontakt 60 lub kontakt s. Wtedy przydaje się dodatkowe zabezpieczenie po użyciu tego środka wspomnianym kontaktem 61.

POZDRAWIAM:)

Ukryta Zawartość

RAF, 31 Sie 2008, 20:10

>Należy kupić kontakt U w sklepie elektronicznym i solidnie psiknąć w szczelinę przełącznika tak by

>nawet się z niego wylało. Od razu po spryskaniu poruszać nim i zostawić na noc do spokojnego

>odparowania. Jeżeli od razu nie pomoże to czynność powtórzyć. POZDRAWIAM:)

Vincentos,

Zrobiłem dokładnie tak, jak napisał w swoim poście RAF i zadziałało.

Może masz bardzo zabrudzony potencjometr, albo problem leży jeszcze w czymś innym?

Spróbuj w takim razie mocniejszym preparatem np. wspomnianym Kontaktem 60 lub S, a następnie zabezpiecz Kontaktem 61. Musisz dość intensywnie popsikać w każdą szczelinkę w miejscu potencjometra, nie zapominając o kręceniu regulatorem w lewo i w prawo.

Pozdr

Poleciłem ten preparat ponieważ stosowałem i stosuję go nadal z powodzeniem w niezliczonej ilości rozmaitych urządzeń. kiedyś pracowałem w serwisie Panasonica i z tego preparatu korzystałem niemal nagminnie. Nie polecałbym czegoś czego nie sprawdziłem, bądź wydaje mi się, że powinno zadziałać. POZDRAWIAM:)

• 1 miesiąc później...

Cześć,

Zakupiłem Kontakt PR i teraz tak się zastanawiam, gdzie ja mam tym zadziałać :) załączam foty, powiedzcie proszę, gdzie tym lać :D

Czy od zewnątrz należy tym psiknąć (jest szansa, że ten preparat też przejdzie tą drogą??)

Tak przy okazji - rozbierane mojej Yamahy (przepraszam za zaśmiecanie mojego własnego wątku ;-p

Ukryta Zawartość

post-3845-100003497 1224012710_thumb.jpg

post-3845-100003498 1224012709_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 lata później...

Witam

Niestety muszę odświeżyć temat. Miałem ten sam problem co koledzy i również przeczyściłem selektor środkiem "Kontakt". Pomogło na pewien czas, dlatego

rozebrałem cały mechanizm w celu jego konserwacji. Wszystko byłoby dobrze gdyby nie fakt,że nie znam sekwencji w jakiej mają być ułożone "szare kółka" ze stykami. Jest to potrzebne do prawidłowej pracy selektora.Zamieszczam zdjęcie dla rozjaśnienia problemu.

Proszę o pomoc :)

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.