Skocz do zawartości
IGNORED

Wpływ dodatkowych skrzyneczek na dźwięk

pingwin

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym zapytać jak na dźwięk wpływają dodatkowe elementy toru (niestety konieczne). Tak się składa, że mój wzmacniacz (marantz) powstał z myślą o rynku amerykańskim i musiałem zaopatrzyć się w autotransformator 230V/110V. No więc zakupiłem sobie taki transformator na toroidy.pl, trochę co prawda się rozpędziłem i wziąłem 1500W, tak na wszelki wypadek jeśli w przyszłości coś jeszcze trzeba by podłączyć, a wygląda on tak:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

dodatkowo poprosiłem o wersję audio, czyli transformator zalano żywicą.

No i chciałbym zapytać:

1) czy w przypadku tego samego wzmacniacza byłaby odczuwalna różnica brzmienia w przypadku podłączenia go bezpośrednio do ściany, a podłączenia za pośrednictwem autotransformatora, jak duża byłaby ta ewentualna różnica.

2) czy ten autotransformator ma jakieś pozytywny wpływ na wzmacniacz, kompletnie się na tym nie znam i pewnie piszę głupoty, ale czy np. filtruje on przepływający prąd, chroni przed przepięciami, może coś innego?

Sprawa druga. Dość poważnie zastanawiam się nad zakupem filtra przeciwzakłóceniowego Filtercon:

Ukryta Zawartość

nie wiem dlaczego, ale mam więcej zaufania do takiej średnio urodziwej skrzyneczki rodzimej produkcji niż do pięknego plastikowego Belkina z MediaMarkt. Wiele osób na tym forum go chwaliło, no i cena bardzo interesująca. Chciałbym najpierw jednak zapytać:

3) Czym różnią się oferowane przez Filtercon filtry, tzn. model typu S, od modelu typu D. Z tego co wyczytałem to modele te róznią sie od siebie poziomem tłumienia. Pierwszy model = 50 dB, drugi model = 80 dB. Podobno do audio lepszy jest model D, ten z większym tłumieniem. Jakie jest wasze zdanie w tej sprawie?

4) Czy takie filtrowanie może negatywnie wpłynąć na dźwięk, zamierzam do tego filtra podłączyć jedynie źródła (CD i magnetofon). Wzmacniacz zgodnie z pierwszym przykazaniem audiofila w ścianę.

5)Czy jest sens łamać przykazanie "wzmacniacz w ścianę" i podłączyć go poprzez w/w filtr? Czy ma to sens w przypadku konieczności stosowania autotransformatora? tzn. wzmacniacz-trafo-filtr-ściana?

Jestem absolutnie ciemny w tej materii, więc będę wdzięczny, za jakąkolwiek pomoc z Waszej strony.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ad1. bez różnicy.

ad2. nie filtruje , nie chroni przed przepięciami.

ad3. 80dB.

ad4. Kup transformator separujący 230V na 230V 200-250W , włącz go do sieci a z drugiej strony podłącz filtr , i już masz kondycjoner.

ad5. tak ma sens.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.